Kanceri i stomakut – Adenokarcinoma gastrike

Kanceri i stomakut – Adenokarcinoma gastrike; Çfarë është? Kur ndodh? Si trajtohet?

 

Kanceri i stomakut karakterizohet nga një rritje e qelizave kanceroze brenda membranës së stomakut. I quajtur edhe kanceri i gastritit, ky lloj kanceri është i vështirë për t’u diagnostikuar, sepse shumica e njerëzve zakonisht nuk tregojnë simptoma në fazat e hershme.

Instituti Kombëtar i Kancerit vlerëson se do të ketë rreth 38.000 raste të reja të kancerit të stomakut në 2018. NCI gjithashtu vlerëson se kanceri i stomakut është 1.7 % e rasteve të reja të kancerit në botë.

Ndërsa kanceri i stomakut është relativisht i rrallë në krahasim me llojet e tjera të kancerit, një nga rreziqet më të mëdha të kësaj sëmundjeje është vështirësia e diagnostikimit të tij. Meqënëse kanceri i stomakut zakonisht nuk shkakton ndonjë simptomë të hershme, shpesh ai nuk diagnostikohet derisa të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Kjo e bën më të vështirë trajtimin.

Edhe pse kanceri i stomakut mund të jetë i vështirë për t’u diagnostikuar dhe trajtuar, është e rëndësishme që të merrni njohuritë që ju nevojiten për të mundur sëmundjen.

Llojet e kancerit të stomakut

  • Adenokarcinoma

Ky është lloji më i zakonshëm i kancerit të stomakut, që përbën deri në 95% të të gjitha rasteve. Fillon në indet e membranës së stomakut, në qelizat që prodhojnë mukozë dhe lëngje të tjera.

  • Llojet e tjera

Llojet më të zakonshme të kancerit të stomakut përfshijnë ato që fillojnë në qelizat e traktit të tretjes – tumoret carcinoide, sarkoma e stomakut – dhe limfomat, të cilat janë të lidhura me një pjesë të sistemit të imunitetit të quajtura nyje limfatike.

Çfarë e shkakton kancerin e stomakut?

Stomaku (së bashku me ezofagun) është vetëm pjesa e sipërme të traktit të tretjes. Stomaku është përgjegjës për tretjen e ushqimit dhe dërgon lëndët ushqyese në pjesën tjetër të organeve të tretjes, përkatësisht zorrët e vogla dhe të mëdha.

Kanceri i stomakut ndodh kur qelizat e shëndetshme brenda sistemit të sipërm të tretjes bëhen kanceroze dhe rriten jashtë kontrollit, duke formuar një tumor. Ky proces ndodh ngadalë. Kanceri i stomakut tenton të zhvillohet gjatë shumë viteve.

Kush është më i rrezikuar nga kanceri i stomakut?

Rreth 280,000 njerëz diagnozohen me të çdo vit, 60% e njerëzve të diagnostikuar me këtë kancer janë mbi 65 vjeç. Burrat kanë më shumë gjasa për ta marrë atë sesa gratë. Kanceri i stomakut ka qenë shkaku kryesor i vdekjes nga kanceret deri në vitet 1940, por tani ai është lloji i 14-të më i zakonshëm i kancerit. Hulumtuesit mendojnë se ulja e tij është për shkak të konsumimit të perimeve më shumë se mish i tymosur dhe i kripur, kjo për arsye se tani ushqimet mund të ruhen në frigorifer, ndërsa në vitet 1900 ushqimi ruhej duke përdorur kripën dhe tymosjen.

Kanceri i stomakut lidhet drejtpërdrejt me tumoret në stomak. Megjithatë, ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të këtyre qelizave kanceroze. Këta faktorë të rrezikut përfshijnë sëmundje dhe kushte të caktuara, të tilla si:

– Limfoma (një grup i kancerit të gjakut).

– H. pylori, infeksionet bakteriale (një infeksion i zakonshëm i stomakut që nganjëherë mund të çojë në ulcer të stomakut).

– Tumoret në pjesë të tjera të sistemit të tretjes.

– Polipat e stomakut (rritjet jonormale të indeve që formohen në membranën e stomakut).

– Anemia (kur i keni shumë të ulëta qelizat e kuqe të gjakut, sepse ju keni nevojë për më shumë B12).

– Polyposis  adenomatous (kur keni polipe në zona të tilla si në stomak dhe në zorrë të trashë).

– Achlorhydria (kur keni mangësi  të një acidi të caktuar në lëngun e tretjes).

Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë

– Të moshuait, zakonisht 50 vjeç e lart.

– Tek burrat.

– Duhanpirësit.

– Njerëzit me një histori familjare të sëmundjes.

  • Mënyra e jetesës

Ndërsa historia personale mjekësore mund të ndikojë në rrezikun e zhvillimit të kancerit të stomakut, faktorë të caktuar të jetesës gjithashtu mund të luajnë një rol. Ju mund të keni më shumë gjasa të merrni kancerin e stomakut nëse:

– Gjërat që bëni çdo ditë mund të ndikojnë në shanset për të marrë kancerin e stomakut.

– Nëse konsumoni shumë ushqime të pjekura

– Ushqime  të kripura

– Ushqimet e përpunuara

– Perimet turshi mund të rritin rrezikun

– Mos konsumimi mjaftueshëm i frutave dhe perimeve

– Nëse pini duhan

– Pini alkool

– Jeni shumë mbipeshë

– Jeta jo-aktive

– Mosruajtja ose mosgatimi mirë i ushqimit.

Simptomat e kancerit të stomakut

Sipas NCI, zakonisht nuk ka shenja ose simptoma të hershme të kancerit të stomakut. Për fat të keq, kjo do të thotë që njerëzit shpesh nuk dinë se çdo gjë është e gabuar derisa kanceri të ketë arritur një fazë të përparuar.

Disa nga simptomat më të zakonshme të kancerit të stomakut të avancuar janë

– Përzierjet dhe vjelljet

– Urthi i shpeshtë

– Humbja e oreksit, nganjëherë shoqërohet me humbje të papritur të peshës

– Ngopje e hershme (ndjenja e plotë pasi ha vetëm një sasi të vogël)

– Verdhëza

– Lodhja e tepruar

– Dhimbja e stomakut, e cila mund të jetë më e keqe pas ngrënies

– Ndenjësi djegie në stomak pas ngrënies.

– Diarrea ose kapsllëku.

Kur nuk trajtohet në kohë, kanceri i stomakut mund të përhapet në:

– Mushkëri

– Nyjet limfatike

– Kocka

– Mëlçi

Parandalimi i kancerit të stomakut

Kanceri i stomakut është i vështirë të parandalohet. Megjithatë, ju mund të ulni rrezikun e zhvillimit të të gjitha kancereve duke:

– Duke ruajtur një peshë të shëndetshme.

– Duke ngrënë një dietë të ekuilibruar, me pak yndyrë.

– Duke ndaluar pirjen e duhanit dhe alkoolit.

– Duke u ushtruar rregullisht.

Trajtimi i kancerit të stomakut në mjekësinë kimike

Në mjekësinë kimike, kanceri i stomakut trajtohet me një ose më shumë nga këto:

– Kimioterapi

– Terapi rrezatimi

– Kirurgji

– Vaksina dhe medikamente

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Stomakut


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Stomakut, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook