Infeksioni i Gjakut – Sepsis; Shkaqet, Simptomat dhe Trajtimi Natyral

Infeksioni i Gjakut – Sepsis; Shkaqet, Simptomat dhe Trajtimi Natyral

 

Infeksionet mund të jenë mjaft të këqija, por nëse njeriu kthehet në septik, bëhet urgjencë mjekësore. Ky ishte përfundimi që Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) të cilat u përforcuan pasi ekzaminuan të dhënat mjekësore të 246 të rriturve dhe 79 fëmijëve.

SEPSIS është shkaku kryesor i vdekjes në të gjithë botën, duke pretenduar rreth 40,000 jetë vetëm në Mbretërinë e Bashkuar çdo vit. Kjo shifër është më shumë se kanceri i zorrëve, gjirit dhe prostatës të llogaritura së bashku. Sepsis, i njohur gjithashtu si helmimi i gjakut, është një gjendje që nxitet gjithmonë nga një infeksion tjetër – qoftë një infeksion viral, bakterial, kërpudhor apo parazitik.

Më shpesh fajtori është një infeksion që ne të gjithë e njohim – pneumonia, infeksionet urinare (UTI), infeksionet e lëkurës, dhe infeksionet në stomak.

Çfarë është Sepsis?

Për dekada me radhë ka pasur debat mjekësor mbi përkufizimin dhe kriteret e saktë të sepsis. Sipas Aleancës Sepsis, përkufizimi i sepsës është “prania e organizmave patogjene ose toksinave në gjak dhe inde” (bakteret në gjak) ose “gjendje e helmuar që rezulton nga prania e patogjenëve ose toksinave të tyre si në septikemi”.

Kur trupi takon një substancë të huaj si një bakterie ose virus, ai sikton sistemin imunitar mbi të. Sistemi imunitar normalisht reagon duke krijuar inflamacion të mjaftueshëm për të neutralizuar substancën e huaj. Por në sepsis, përgjigja e sistemit imunitar është aq agresive sa mund të çojë në dëmtim të organeve dhe dështim të tyre.

A është sepsis ngjitëse?

Mikrobet që shkaktojnë sepsis zakonisht janë ngjitëse dhe mund të kalohen drejtpërsëdrejti, ose indirekt, nga personi në person. Sepsis patogjen-shkaktues mund të mbijetojë edhe për disa kohë pas vdekjes së një pacienti septik.  Kjo është një nga arsyet pse spitalet mund të jenë një vend i tillë i zakonshëm për kontraktimin e sepsës. Nëse punonjësit e spitalit nuk praktikojnë larje të domosdoshme, bazë, spitali mund të jetë edhe më i rrezikshëm.

Diagnostifikimi i Sepsis

Diagnostifikimi i Sepsis është i ndërlikuar, pasi simptomat mund të mos jenë të dukshme deri vonë, kur personi tashmë është shumë i sëmurë, ose mund të ngjajnë me kushte të tjera. Ofruesit e kujdesit shëndetësor përdorin një kombinim të historisë mjekësore të personit, punës së gjakut dhe shenjave fizike.

Historia mjekësore është e rëndësishme sepse mund të ndihmojë në zbulimin se si filloi infeksioni. Më shumë se një e treta — 35 %— e rasteve të sepsës në studimin e CDC filluan si pneumoni. Një e katërta e zhvilluar nga infeksionet e traktit urinar, ndërsa 11 % vinte nga infeksione të zorrëve dhe infeksione të lëkurës.

Nëse një ofrues i kujdesit shëndetësor mendon se dikush ka sepsis, ai ose ajo do të kryejë një test – të quajtur qSOFA, i cili është për vlerësimin e shpejtë i dështimit të organit të lidhur me sepsën – për të ndihmuar në përcaktimin se sa e rëndë është sepsi i këtij personi.

Kriteret e tjerë të qSOFA përfshijnë presionin e ulët të gjakut ose statusin e ndryshuar mendor, i cili mund të jetë konfuzion, letargji, çorientim, sjellje e çuditshme apo edhe halucinacion. Një rezultat prej dy ose më shumë, së bashku me një burim të dyshuar të infeksionit si pneumonia, sugjeron që një rast i sepsis është më i rëndë, me një rrezik më të lartë të vdekjes dhe komplikimeve të tjera.

Për shembull, kur një person pëson një prerje të vogël, zona përreth plagës do të bëhet e kuqe, e fryrë dhe e ngrohtë në të prekur. Kjo është prova që sistemi imunitar i trupit ka filluar në veprim, duke lëshuar qelizat e bardha të gjakut në vendin e dëmtimit për të shkatërruar bakteret që shkaktojnë infeksionin. Qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet formojnë mpiksje gjaku në indet rreth prerjes. Enët e gjakut bymehen për të lejuar më shumë gjak të rrjedhë, duke lejuar që qelizat luftuese kundër infeksionit të dalin nga gjaku dhe në indet ku ato janë të nevojshme. Kjo shkakton inflamacion, i cili na shfaqet si ënjtje e kuqe, e ngrohtë.

Por, kur ndodh sepsis, ky sistem shkon në mbivendosje. Inflamacioni që zakonisht shihet pak rreth prerjes së vogël, përhapet nëpër trup, duke prekur indet dhe organet e shëndetshme që mund të çojë në dështim të tyre dhe tronditje septike, e cila mund të rezultojë fatale.

Bakteret, viruset, kërpudhat dhe parazitët mund të shkaktojnë sepsis – megjithëse fajtori më i rrezikshëm janë bakteret.

Shkaqet dhe Faktorët e Rrezikut

Çdo infeksion mund të çojë në sepsë, por disa infeksione dhe mikrobet e tyre kanë më shumë gjasa ta shkaktojnë atë. Sepsis shpesh lidhet me infeksionet e lëkurës, zorrëve, mushkërive (si pneumonia) dhe traktit urinar (siç është infeksioni i veshkave). Urosepsis ndërlikon një infeksion të traktit urinar. Disa mikroba që shpesh shkaktojnë sepsë përfshijnë Staphylococcus aureus (staph), Escherichia coli (E. coli) dhe disa lloje të Streptococcus (strep).  Mund të shkaktojnë kërpudha ose protozoa, të tilla si malaria.

Njerëzit që janë në një rrezik më të madh për të marrë një infeksion Sepsis të gjakut të përfshijnë:

 • Ata me sistem imunitar të komprometuar për shkak të sëmundjeve si HIV, AIDS ose kancer.
 • Njerëzit që marrin ilaçe që shtypin sistemin imunitar, siç janë steroidet dhe ato që përdoren për të parandaluar refuzimin e organeve të transplantuara.
 • Fëmijët shumë të vegjël dhe bebet (sidomos nën 2 vjeç).
 • Të moshuarit, veçanërisht nëse kanë probleme të tjera shëndetësore.
 • Diabetikët.
 • Njerëzit të cilët kohët e fundit janë shtruar në spital dhe / ose kanë pasur procedura mjekësore invasive.

Nuk është e pazakontë që sepsia të zhvillohet kur dikush tashmë është një pacient në një spital. Ka më shumë të ngjarë që të ndodhë në pacientët e spitalit të cilët kohët e fundit kishin operacione, të cilët kanë qëndruar në spital për një kohë të gjatë dhe të cilët kanë vendosur një kateter urinar.

Simptomat e sepsis përfshijnë

 1. Njolla në lëkurë

Shpesh, shenja e parë e infeksionit të gjakut është shfaqja e arnave të kuqërremta ose njolla  në gjymtyrët – duar, këmbë dhe krahë, si dhe pjesë të tjera të trupit.

 1. Rrahje jonormale të zemrës

Në raste të përparuara, infeksioni i gjakut mund të ndikojë në rrjedhën e gjakut të pasur me oksigjen në organet kryesore, duke përfshirë edhe zemrën. Si rezultat rrahjet e zemrës mund të rriten dhe të ulen pa arsye.

 1. Çështjet e urinimit

Shumë herë një infeksion i avancuar i gjakut ndikon gjithashtu në mëlçi, duke rezultuar në zvogëlimin e urinimit ose në nxitjen e tij veçanërisht tek individët e moshuar me probleme të pazgjidhshmërisë ekzistuese.

 1. Përqëndrim i dëmtuar

Nëse ndodh infektimi i gjakut, gjendja mendore mund të preket nga kjo. Infeksioni është në thelb reagimi i sistemit imunitar ndaj infeksionit, ku kimikatet lirohen në gjak për të parandaluar infeksion të mëtejshëm të cilat mund të pengojnë qarkullimin e gjakut dhe t’i heqin trurit lëndët ushqyese dhe oksigjenin.

 1. Marramendje

Ju mund të bëheni të hutuar, të çorientuar dhe të paaftë për të përqëndruar mendimet tuaja kur jeni të infektuar, për shkak të trupit që reagon ndaj infeksionit, veçanërisht nëse infeksioni nuk është trajtuar dhe presioni i gjakut bie.

 1. Impuls i përshpejtuar

Një tjetër simptomë e zakonshme e infeksionit të gjakut është pulsimi i ngritur, i cili ndodh kur sistemi imunitar i përgjigjet çdo infeksioni serioz.

 1. Përzierje dhe të Vjella

Infeksioni mund të dalë në pjesë të ndryshme të trupit, të përzierat  dhe eventualisht të vjellat janë një nga shenjat e para që infeksioni është i pranishëm.

 1. Ethet

Një infeksion në qarkullimin e gjakut shpesh tregohet nëpërmjet një temperature të papritur dhe të pashpjegueshme prej 38°Celsius.

 1. Dridhje

Në rastet e avancuara të infeksionit, temperatura e trupit mund të ulet dhe të çojë në hipotermi, duke shkaktuar të dridhura dhe tronditje të rënda.

 1. Frymëmarrje e Shpeshtë

Pulsi dhe rrahjet e zemrës nuk janë të vetmet gjëra që mund të rriten me një infeksion; frymëmarrja gjithashtu mund të shpeshtohet. Në fakt, frymëmarrja e shpejtë konsiderohet të jetë një nga të dhënat e para që dikush mund të ketë infeksion gjaku.

Ka disa arsye që mund të ndodhin, e para është se infeksioni është në mushkëri dhe po shkakton oksigjen të zvogëluar. E dyta është se, ndërsa infeksioni përkeqësohet, trupi ka nevojë për gjithnjë e më shumë oksigjen, duke rezultuar në frymëmarrje më të shpeshtë.

 1. Diarre

Për shkak se çështjet gastrointestinale si diarrea mund të ndodhin për një shumëllojshmëri arsyesh, nga një virus, ato shpesh mendohet të jenë simptomë e një infeksioni të gjakut. Meqë sistemi i tretjes është i ndjeshëm ndaj ndryshimeve ose ndërprerjeve funksionale në trup, diarreja mund të jetë përpjekja e parë e trupit për të njoftuar që diçka është e gabuar.

Përndryshe, ju mund të merrni diarre sepse infeksioni i gjakut po shkaktohet nga një infeksion që ka origjinën në zorrë. Megjithëse vetë diarreja nuk është domosdoshmërisht tregues i infeksionit, nëse e përjetoni atë krahas simptomave të tjera të përmendura në këtë listë, sigurohuni që të bëni një takim me mjekun për t’u ekzaminuar.

 1. Dhimbje dhe Dobësi

Është e zakonshme që njerëzit me infeksion të përjetojnë dhimbje, pasi trupi përpiqet të luftojë infeksionin. Kjo dhimbje mund të ndihet në të gjithë trupin ose e përqendruar në një zonë të caktuar, siç janë nyjet e duarve, gjunjët dhe këmbët.

Përveç dhimbjes, dobësia është një simptomë tjetër që prek ata me infeksion gjaku. Kjo mund të karakterizohet nga mungesa e forcës dhe humbjes së muskujve, duke shkaktuar që individët të mos kenë vullnet të lëvizin.

 1. Lëkura e zbehtë dhe e ftohtë

Siç u përmend më herët, njerëzit me infeksion gjaku shpeshherë zhvillojnë pika të kuqe ose arna në lëkurën e tyre. Por kjo nuk është e vetmja mënyrë që lëkura preket nga infeksioni; ajo gjithashtu mund të bëhet mjaft e zbehtë në ngjyrë. Kjo ndodh për shkak se trupi po lëviz gjakun në organet e tij më vitale, duke e tërhequr atë larg zonave që konsiderohen më pak të rëndësishme për mbijetesë, si lëkura.

Ajo bëhet gjithashtu e zbehtë për shkak të zvogëlimit të qarkullimit të gjakut, lëkura gjithashtu mund të ndjehet e ftohtë kur e prek. Nëse ndodh në gjymtyrë, si duar dhe këmbë, mund të jetë tregues i furnizimit të dobët me gjak.

 1. Presioni i ulët i gjakut

Presioni i ulët i gjakut është një shenjë veçanërisht serioze e një infeksioni të gjakut, pasi kjo mund të tregojë fazën më kritike të infeksionit. Kjo ndodh për shkak se enët e gjakut po humbasin rrjedhjen e gjakut nëpër to, gjë që rezulton në qarkullim jo normal të tij në trup.

Këshilla që duhen ndjekur

– Kujdes me antibotikët; Përdorimi i i antibotikëve ka çuar në një rritje të mprehtë të numrit të baktereve që kanë ndryshuar dhe zhvilluar rezistencën ndaj ilaçeve.

– Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit e sëmurë; Natyrisht, sa më afër jush të jetë një person i infektuar, aq më shumë të ngjarë të kapësh të njëjtën sëmundje.

– Mos e prekni  fytyrën; Shmangni prekjen kudo në fytyrë, përfshirë hundën, sytë dhe gojën, pasi çdo baktere ose virus mund të mbijetojë në duart tuaja dhe të hyjë në trup përmes këtyre vendeve të cënueshme.

– Teshtini në bërryl, ose në një dorë; Megjithëse kjo ka të bëjë më shumë me mirësinë dhe mbrojtjen për njerëzit e tjerë sesa veten, nëse jeni të sëmurë nga gripi, teshtitja dhe kollitja në bërryl ndihmon të shmangni spërkatjen e baktereve në të gjitha sipërfaqet e afërta.

– Duart e pastra; Duart e pastra nuk mbajnë germa. Mund të duket shumë themelore për të qenë e dobishme, por duke mbajtur duart tuaja të pastra dhe gjithashtu duke u siguruar që ofruesit e shëndetësisë të lajnë duart, është kaq e rëndësishme. Higjiena e duhur e duarve shpesh përmendet si procedura e vetme më e rëndësishme për parandalimin e transmetimit të organizmave rezistent ndaj antibiotikut (AROs) dhe infeksioneve në përgjithësi. Ju duhet të lani duart tuaja në baza të rregullta. Është veçanërisht e rëndësishme pasi përdoren banjot, dhe duke prekur sipërfaqet në spitale dhe vende të tjera publike.

– Kujdesi i duhur i plagëve; Meqenëse edhe një prerje e vogël mund të rezultojë në sepsë, pastrimi i duhur dhe kujdesi për goditjet dhe plagët e tjera është shumë e rëndësishme për parandalimin e saj.

– Parandalimi i infeksioneve të vogla; Sistemi ynë imunitar është mbrojtja më e mirë natyrore kundër sepsës. Një nga mënyrat më të mira për ta parandaluar atë që të ndodhë është të rritim sistemin imunitar për të parandaluar infeksionet e vogla.

– Probiotikët; Marrja e probiotikëve të mjaftueshëm në baza të rregullta mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e infeksionit të sepsës. Kur bakteret e mira lulëzojnë, mund të luftojnë bakteret pushtuese. Probiotikët janë bakteret që rregullojnë traktin e tretjes dhe mbështesin aftësinë e trupit për të absorbuar lëndë ushqyese dhe për të luftuar infeksionin. Probiotikët janë vendimtarë për shëndetin imunitar pasi që 80% e tërë sistemit imunitar është në traktin e tretjes!

– Zinku dhe Seleniumi; Kur është fjala për funksionin imun, zinku dhe seleni janë absolutisht thelbësore. Duke qenë i ulët në një ose të dyja këto ushqyes vital mund të komprometojnë imunitetin, dhe si rrjedhojë do të keni një rrezik më të madh për infeksionet.

Përfundim

Sepsis është një gjendje shumë serioze shëndetësore. Ajo kërkon vëmendje mjekësore sapo të dyshohet. Ndërsa ekspertët dhe shkencëtarët punojnë për të gjetur një kurë, ne mund të bëjmë çmos për ta parandaluar atë. Gjëra të thjeshta si larja e duarve dhe kujdesi i duhur për plagët mund t’ju mbrojnë ju dhe të dashurit tuaj.

Nëse keni një infeksion, qëndroni vigjilent ndaj simptomave të mundshme të sepsës – ethe, të dridhura, rrahje të shpejta të zemrës dhe frymëmarrje të shpejtë, skuqje, ose konfuzion dhe disorientim.

Sa më herët ta njihni sepsën, aq më herët mund të filloni ta trajtoni atë. Çdo orë që kalon pa trajtim nënkupton një rritje prej 7,6 % të shkallës së vdekshmërisë, një formë e rëndë e sepsës. Sa më parë aq më mirë, kjo mund të bëjë një ndryshim të madh te një pacient.

Përveç higjienës së mirë, hani një ushqim të shëndetshëm që rrit sistemin imunitar. Kjo është një mbrojtje e zgjuar kundër sepsis, dhe të gjitha llojet e infeksioneve dhe sëmundjeve të tjera. Produktet bimore  janë gjithashtu një mbështetje e fortë e sistemit imunitar.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook