Dhënia e Smartphonit një fëmije është njësoj si “T’i jepni drogë”

Dhënia e Smartphonit një fëmije është njësoj si “T’i jepni drogë”

 

Fëmijët preferojnë të kalojnë kohë në ekran, por a është ky një hob i padëmshëm apo varësi e dëmshme? Fëmijët janë të rrethuar nga ekranet përfshi: ekranet në shkollë, në shtëpi, gjatë udhëtimit, në shtëpinë e një shoku, dhe nuk mbarojnë këtu.

Në moderim, koha e ekranit mund të jetë një mënyrë argëtuese, e padëmshme që fëmijët të lëshoheshin dhe të kënaqen duke qenë fëmijë. Sidoqoftë, vjen një pikë kur koha e tepërt e ekranit pasqyron dëmtimin neurologjik të një varësie.

Varësia e kohës në ekran është një forcë e fuqishme, që nuk mund të kontrollohet.

Kalimi kohë të gjatë në ekran ndryshon trurin e fëmijëve

Përdorimi i smartphonëve me kohë të zgjatur është i lidhur me çrregullime të tilla si ADHD, varësia, ankthi, depresioni, agresioni i shtuar, madje dhe psikoza.

Sa e fuqishme është koha që fëmijët  kalojnë duke përdorur smartphone?

Ekranet me ngjyra të ndezura janë aq të fuqishme sa Universiteti i Uashingtonit ka përdorur një videolojë të realitetit virtual për të ndihmuar ushtarakët të djegin viktimat me menaxhimin e dhimbjes gjatë trajtimeve të tyre. Në mënyrë të ngjashme, kur pacientët janë të zhytur në lojë ata raportojnë dhimbje të zvogëluar, të gjitha pa ndihmën e narkotikëve aktualë. Si pasojë, kjo fuqi e njëjtë e ekraneve vepron si një ilaç i varur për fëmijët tanë.

Pasqyra kohore në ekran dhe varësia e drogës

Në vitin 2012, një ekip hulumtues i udhëhequr nga Dr. Hao Lei nga Akademia e Shkencave Kineze zbuloi se truri i njerëzve që ishin diagnostikuar me “Çrregullim të varësisë nga Interneti” (IAD) kishin anomali të mielinës (lëndëve të bardha) në rajone të trurit që përfshijnë ekzekutivin vëmendje, vendimmarrje dhe gjenerim emocional. Rezultatet sugjerojnë që IAD mund të ndajnë mekanizma psikologjikë dhe nervorë me llojet e tjera të varësisë nga substancat dhe çrregullimet e kontrollit të impulsit.

Prindërit duan për fëmijët e tyre dhe shpesh janë oportunistë kur bëhet fjalë për avancimin e zhvillimit të fëmijëve të tyre dhe disa lojra mund të duken kreative por në fakt nuk janë.

Por sa të dëmshme janë vidiolojrat për fëmijët?

Ndryshimet janë të dukshme. Fëmija  humbet interesin për lojrat fizike dhe leximin, nuk pranon asnjë lloj aktiviteti dhe nuk pranon të largohet prej tyre. Moment i frikshëm është kur sheh se fëmija është bërë aq i varur nga loja sa që nuk mund të flejë dhe të zgjohet në orarin e duhur.

Ajo që filloi si një ide me qëllim të mirë për të nxitur zhvillimin e fëmijëve, përfundon në një skenë makthi të përshtatshme për një film thriller.

Një dëshirë e fëmijëve për kohën në ekran ka nxitur nevojën për zgjidhje efektive të prindërimit se si të heqin fëmijët nga kjo sjellje varësie. Mos  qëndroni  duarkryq ndaj varësisë së dëmshme të fëmijës tuaj!

Këshilla për uljen e kalimit të kohës në ekran

  •  Udhëhiq duke qenë shembull

Fëmija bën atë që sheh. Tregoji fëmijës tënd se ka më shumë në jetë sesa video lojra, TV dhe YouTube.

  • Shkoni në shkollën e vjetër

Kohë më parë, në një vend të largët, nuk kishte pajisje dixhitale. Është e vërtetë. Në atë kohë, fëmijët luanin jashtë, hipnin biçikletave, hidheshin në litar, luanin në rrugë, dhe ishin të kënaqur dhe të lumtur pa pajisjet dixhitale.

Bëni fëmijët tuaj të shijojnë këto aktivitete, një lojë e thjeshtë me ta i mban ata jashtë tabletit të tyre dhe thjesht mund të argëtohen. Aktivitetet si këto gjithashtu shkojnë shumë në forcimin e lidhjes prind-fëmijë dhe sigurojnë kujtime pozitive për fëmijët tuaj.

  • Jepini atyre të vërtetën e vështirë

Fëmijët janë të zgjuar, u shpjegoni atyre dëmin e kohës së tepruar të ekranit dhe ata do ta pranojnë. Shpjegoni pse koha e ekranit e kufizon ushtrimin dhe pse ushtrimi është i mirë dhe shpjegoni pse koha e tepërt e ekranit mund të ndikojë në gjendjen shpirtërore.

  • Unë jam jashtë linje

Vendosni kohë specifike gjatë gjithë ditës ose javës pa ekran. Një kohë logjike për ta bërë këtë mund të jetë një orë para shtratit pasi kjo do t’i lejojë ata të flenë gjumë të qetë. Gjatë ngrënies, është koha më e mirë për të qenë jashtë linje. Provoni të shkoni jashtë linje kur jeni në udhëtim me makinë dhe në aktivitete të tjera fizike. Përdoreni këtë kohë për të folur për aktivitetin, do t’ju bëjë që të angazhoheni më shumë me fëmijët.

  • Jini Prindër

Mos kini frikë të jeni figura e autoritetit. Është detyra dhe roli juaj për të vendosur udhëzime dhe për të vendosur kufij të shëndetshëm. Vendosni rregulla themelore të drejta dhe të arsyeshme dhe i zbatoni ato.

  • Thuaj jo kohës së ekranit

Kurimi ndaj efekteve të dëmshme të kohës së ekranit është koha e ekranit me kufij. Për shkak se koha e ekranit lëshon dopaminën dhe ngjall kënaqësi, ekziston mundësia e varësisë. Epo, çokollata sjell kënaqësi, por ne nuk po vendosim një ndalim të gjithanshëm për të. Kushtojini vëmendje përdorimit të kohës në ekran të fëmijës dhe sjelljes përkatëse. Nëse është e nevojshme flisni me ta për efektet, pse shqetësoheni dhe mos harroni të argëtoheni me ta.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook