Çfarë është Autofobia?

Published On: February 10th, 2023Categories: Shëndeti Mendor0 Comments on Çfarë është Autofobia?

Çfarë është Autofobia? Si të trajtoni frikën e të qënit vetëm

 

Si quhet frika nga të qënit vetëm? Kur frika për të qenë vetëm është mjaft e fortë, ajo mund të quhet “Autofobi”, e cila përshkruan dikë që ka frikë në mënyrë irracionale nga vetmia, izolimi dhe injorimi ose braktisja, veçanërisht gjatë një emergjence.

Nëse e konsideroni veten si një lloj personi ekstrovert, ndoshta preferoni të jeni në shoqërinë e të tjerëve sesa me veten tuaj. Nuk ka domosdoshmërisht asgjë të keqe me këtë mentalitet, përveç nëse mospëlqimi juaj për kohën e vetmuar fillon të pengojë shëndetin dhe lumturinë tuaj mendore.

Ndonëse nuk është krejt e njëjtë me vetminë, autofobia dhe vetmia mund të rrisin simptomat e lidhura me stresin kronik, kjo është arsyeja pse të dyja janë të rëndësishme për t’u menaxhuar dhe trajtuar.

Çfarë është autofobia? (Autofobia kundër Vetmisë)

Autofobia, e quajtur edhe monofobia ose izolofobia, është një frikë e fortë (ose fobi) nga izolimi dhe vetmia.

Kjo lloj frike mund të fillojë si kur dikush është në të vërtetë fizikisht i vetëm, ashtu edhe kur dikush ka frikë dhe parashikon të lihet i tëri nga ajo ose ai vetë. (Me fjalë të tjera, mund të jetë një frikë e imagjinuar).

Nuk dihet plotësisht pse disa njerëz zhvillojnë autofobi, por ekspertët besojnë se kjo është e lidhur me panikun e thellë të pavetëdijshëm për të qenë të injoruar, të padashur ose të pasigurt.

Shpesh ndodh me një histori traume dhe me simptoma dhe çrregullime të tjera ankthi. Autofobia gjithashtu mund të mbivendoset me fobi të tjera, të tilla si Agorafobia, e cila është frika ekstreme ose irracionale për të hyrë në vende të hapura ose të mbushura me njerëz.

Cili është ndryshimi midis autofobisë dhe monofobisë? A kam monofobi?

Termat autofobi, monofobi, izolofobi dhe eremofobia përdoren kryesisht për të përshkruar të njëjtin lloj frike: atë të të qenit i braktisur dhe i lënë vetëm.

Ndonjëherë termi eremofobia përdoret për të përshkruar një frikë të thellë nga të qenit i izoluar, ndërsa autofobia është një frikë e fortë nga vetmia ose nga vetja. Por në përgjithësi këto terma tregojnë për të njëjtin lloj problemi të shëndetit mendor dhe trajtohen në të njëjtat mënyra.

Autofobia kundër Vetmisë

A është autofobia në thelb e njëjta gjë me vetminë intensive? Jo tamam.

Vetmia mund të jetë e pakëndshme për t’u përballuar, të shkaktojë trishtim apo edhe depresion dhe shpesh rrit simptomat e lidhura me stresin. Sidoqoftë, vetmia zakonisht nuk shkakton ndjenja ekstreme rreziku në lidhje me të qenit vetëm. Kur dikush është i vetmuar, ai person zakonisht nuk është i frikësuar, por më shumë i trishtuar.

Vetmia konsiderohet një emocion universal njerëzor që është normal dhe i zakonshëm kur dikush është shumë vetëm. Vetëm kur frika për të qenë vetëm fillon të bëhet irracionale dhe prish jetën e dikujt, nevojitet ndërhyrja (edhe pse vetmia e tepërt mund të jetë problematike për shëndetin mendor të dikujt).

Simptomat

Autofobia ka shumë nga të njëjtat simptoma dhe karakteristika si çrregullimet e tjera të ankthit – duke përfshirë sulmet e panikut, çrregullimet e hiperventilimit, ankthin social, PTSD, ankthin e përgjithësuar, çrregullimin e personalitetit kufitar dhe agorafobinë.

Simptomat e autofobisë mund të përfshijnë simptoma mendore dhe fizike. Ato zakonisht përfshijnë:

 • Të kesh frikë nga izolimi dhe të qënit vetëm. Kjo mund të përfshijë ankth të fortë kur mendon të jesh vetëm ose i izoluar.
 • Urrejtje për veten, vetëbesim të ulët dhe ndonjëherë depresion. Kjo mund të lidhet me frikën e gjykimit dhe braktisjes.
 • Të kesh frikë të marrësh ndihmë në rast urgjence. Kjo mund të rezultojë në frikën e daljes në vende publike, të mbushura me njerëz, ku personi përzihet në turmë dhe injorohet ose anashkalohet.
 • Frika nga çdo gjë e pakëndshme ose e panjohur.
 • Imazhi i skenarëve të rasteve më të këqija, duke përfshirë frikën irracionale nga vdekja, lëndimi ose fatkeqësitë e afërta nëse dikush do të izolohet (një simptomë e lidhur me çrregullimin e ankthit të përgjithësuar).
 • Frika nga të huajt, hajdutët, ndërhyrës ose zhurmat e çuditshme gjatë qëndrimit në shtëpi.
 • Të shkosh në ekstreme për të mos u izoluar.
 • Frika nga të fikëtit dhe humbja e mendjes dhe e ndjenjës së gjykimit.
 • Sulmet e panikut dhe dëshira e fortë për të ikur nga shtëpia.
 • Simptomat fizike të lidhura me rritjen e stresit dhe ankthit, të tilla si marramendje, djersitje, dridhje, nauze, humbje oreksi, tharje e gojës, rritje të rrahjeve të zemrës dhe probleme me gjumin.
 • Rrezik më i lartë për çrregullime të abuzimit me substanca (të tilla si alkooli ose marihuana për të përballuar stresin dhe ankthin).
 • Tek fëmijët, simptomat gjithashtu kanë tendencë të përfshijnë nervozizëm, ngjitje pas prindit, të qara ose refuzim për të lënë dorën e prindit.

Shkaqet

Psikologët besojnë se fobitë mund të rrjedhin nga çështje të fëmijërisë si braktisja ose abuzimi, vetëvlerësimi i ulët dhe nganjëherë faktorë gjenetikë.

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e autfobisë përfshijnë:

 • Të braktisurit e fëmijëve nga prindërit e tyre kur janë shumë të vegjël, gjë që shkakton trauma dhe ankth. Kjo mund të rezultojë që të rriturit të kenë frikë se të gjithë njerëzit e rëndësishëm në jetën e tyre do t’i lënë ose do t’i braktisin.
 • Të qenit i neglizhuar emocionalisht ose i refuzuar nga njerëz të rëndësishëm në jetën e dikujt.
 • Historia e PTSD dhe përvoja të rëndësishme që ndryshojnë jetën.
 • Vdekja e një personi të dashur ose përfundimi i një lidhjeje të rëndësishme, veçanërisht në fillim të jetës (që shkakton frikën e të qenit pa një person specifik dhe të rëndësishëm).
 • Histori varfërie apo problemesh financiare.
 • Marrëdhënie intime jo të shëndetshme.
 • Ngjarje stresuese e fundit që tejkalon aftësinë e dikujt për t’u përballur.

Diagnoza

A është autofobia një sëmundje mendore? Është një lloj fobie, e cila është një formë e çrregullimit të ankthit.

Një psikolog ose psikiatër mund të diagnostikojë dikë me autofobi nëse personi ka një ose më shumë simptoma të përjetuara të përmendura më lart për të paktën gjashtë muaj – të tilla si frika e fortë për të qëndruar vetëm në shtëpi, frika për të dalë në publik, ikja nga shtëpia, etj. Një diagnozë zakonisht bëhet pasi një terapist ka një bisedë të gjatë me pacientin rreth simptomave, historisë dhe besimeve.

Nuk ka domosdoshmërisht “kura” të përhershme për fobitë, por ato mund të menaxhohen me ndihmën e terapisë dhe ndërhyrjeve natyrale dhe bimore. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse simptomat e dikujt janë mjaft intensive për të prishur shëndetin e përgjithshëm, aftësinë për të punuar dhe marrëdhëniet.

Mjekimi

Autofobia trajtohet në të njëjtat mënyra si fobitë dhe llojet e tjera të ankthit. Për shembull, mjetet natyrale të ankthit si terapia e ekspozimit, stërvitja dhe aktivitetet që lehtësojnë stresin mund të ndihmojnë.

Këtu gjeni më shumë rreth opsioneve të trajtimit për menaxhimin e autofobisë / frikës nga të qenit vetëm

 1. Terapia (zakonisht terapi ekspozimi, terapi konjitive e sjelljes)

Nuk është gjithmonë e lehtë për njerëzit me fobi të pranojnë se kanë një problem ose të kërkojnë ndihmë profesionale, por ky hap është i rëndësishëm për tejkalimin e fobive.

Një mjet që përdoret zakonisht në terapi për të ndihmuar njerëzit të kapërcejnë fobitë është terapia e ekspozimit, në të cilën dikush përballet me frikën kokë më kokë në rritje të vogla, në mënyrë që personi të mund të fitojë gradualisht besim në trajtimin e burimit të frikës.

Në mesin e njerëzve me autofobi, një terapist ndihmon pacientin të rrisë ngadalë kohën e qëndrimit vetëm derisa të bëhet më pak e frikshme. Terapia e ekspozimit mund të bëhet në situata të jetës reale (ekspozimi in vivo) ose duke përdorur situata të imagjinuara.

Desensibilizimi sistematik është një lloj terapie e ekspozimit që ndodh shumë ngadalë dhe është efektive për trajtimin e fobive, sepse nuk e përkeqëson ankthin.

Terapia konjitive e sjelljes (CBT) përdoret gjithashtu për të ndihmuar në ndryshimin e modeleve të mendimit të personit dhe për të identifikuar besimet irracionale që kontribuojnë në fobi. Me ndihmën e një profesionisti CBT, pacienti mund të përmirësojë mënyrën se si e percepton frikën dhe reagon duke zëvendësuar mendimet irracionale me ato më realiste dhe fuqizuese.

Nëse dikush me fobi përjeton ankth të fortë që ndërhyn në cilësinë e jetës së tij, atij i duhen përshkruar vetëm ilaçe bimore (të tilla si ilaçet kundër ankthit dhe depresionit që i gjeni në fund të artikullit) për të ndihmuar në marrjen e simptomave nën kontroll ndërsa ndjek edhe terapinë.

 1. Ndjeheni më të lidhur kur jeni vetëm

Pothuajse të gjithë ndihen të vetmuar dhe të izoluar ndonjëherë. Kur dikush përjeton sasi normale të vetmisë dhe simptoma të buta të autofobisë, mund të jetë e dobishme thjesht të shtoni më shumë lidhje me jetën e personit, edhe kur është vetëm.

Mënyrat për t’u ndjerë më të lidhur përfshijnë:

 • duke telefonuar të tjerët në telefon ose duke përdorur biseda me video
 • duke parë video me natyrë në internet
 • duke lexuar
 1. Më shumë kontakt me të tjerët

Nuk është realiste apo e mundur që shumica e njerëzve të rrethohen nga të tjerët 24/7. Megjithatë, nxitja e marrëdhënieve më kuptimplote dhe fitimi i mbështetjes sociale mund të ndihmojë në zbutjen e ankthit dhe vetmisë.

Mënyrat për t’i dhënë përparësi marrëdhënieve të shëndetshme përfshijnë:

 • bashkimi me klube ose ekipe
 • vullnetarizmi
 • duke u kërkuar miqve ose familjes që të bashkohen me ju për darkë ose aktivitete të tjera
 • duke shkuar në një vend fetar adhurimi
 • regjistrimi në një palestër
 1. Bërja e një plani të rregullt të vetë-kujdesit për të reduktuar stresin

Qëndrimi në një rutinë të parashikueshme mund t’i ndihmojë njerëzit me ankth të zvogëlojnë frikën e tyre nga e panjohura

Ju mund të bëni një rutinë që ju ndihmon të qëndroni produktiv dhe të kufizoni stresin duke u zgjuar dhe duke fjetur në të njëjtat orë çdo ditë, duke u ushtruar vazhdimisht, duke ngrënë vakte të rregullta dhe duke e mbushur ditën tuaj me detyra dhe zakone të tjera që ju mbushin kohën dhe ju japin qëllim dhe një ndjenjë të arritjes dhe suksesit.

Në mënyrë ideale, dikush që merret me fobitë duhet të përfshijë këto lloje aktivitetesh në ditën e tij:

 • Ushtrime të rregullta, veçanërisht shëtitje të përditshme jashtë nëse është e mundur
 • Ngrënia e një diete anti-inflamatore
 • Flini mjaftueshëm (shtatë deri në nëntë orë çdo natë)
 • Shmangia e stimuluesve, duke përfshirë kafeinën dhe nikotinën, plus ndalimin e përdorimit të alkoolit dhe drogave të tjera.

Konkluzioni

Autofobia (e quajtur edhe monofobia) është një frikë e fortë nga të qenit vetëm që mund të ndërhyjë në aftësinë e dikujt për të punuar, në marrëdhëniet me të tjerët dhe dhe me cilësinë e jetës.

Konsiderohet një fobi sepse është irracionale dhe nuk bazohet në ngjarje realiste. Shpesh shfaqet me simptoma ose çrregullime të tjera ankthi, të tilla si ankthi social, depresioni ose sulmet e panikut.

Trajtimi për autofobinë zakonisht përfshin terapi/këshillim, ekspozim ndaj frikës, menaxhimin e stresit duke përfshirë më shumë aktivitete relaksuese në ditën e dikujt dhe lidhjen me të tjerët më shumë për të rritur vetëvlerësimin, si dhe më përkrahësja: kura me bimë shkretinore shumë efektive dhe e suksesshme që e gjeni më poshtë.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook