Cadaba Farinose; Bimë e shkretëtirës për sistemin imun

Cadaba Farinose; Bimë e shkretëtirës për sistemin imun, pastrimin e gjakut, luftimin e ulçërave, qelizat kancerore në trup, mëlçinë

 

Arabisht: قضب طحيني

Anglisht: Cadaba.

Emri shkencor: Cadaba Farinose L.

Familja: Capparaceae.

Cadaba Farinosa është një pemë-shkurre me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi 2-8 m që i takon familjes së Capparaceae. Ajo ka gjethe të thjeshta ovate me margjina të tëra, i hollë, të gjelbër, të verdhë, me lule të bardha ose rozë të çelur e me katër petale.

Origjina e Cadaba farinose është Afrika perëndimore tropikale, veriu dhe lindja e Kenias dhe Arabia Saudite. Emri i gjinisë Cadaba rrjedh nga fjala arabe “kadab”, një emër lokal për Cadaba rotundifolia. Epiteti i specieve është një kontraktim i fjalëve latine që do të thotë “vakt” ose “i plotë”.

Gjethet, kërcelli dhe lulet janë të ngrënshme. Në Afrikën Perëndimore gjethet shtypen dhe ziehen nganjëherë të përziera me kuskus (miell gruri ose misri). Në Nigerinë veriore gjethet përziehen me drithëra për të bërë tortë me çokollatë. Lulet shtohen në brumë për ta bërë të ëmbël. Përdoret si ushqim me lloje të ndryshme të mbarështimit dhe është një nga llojet e preferuara nga devetë në pjesën veriore të Kenias. Përgatitjet e bëra nga bimës janë përdorur për pastrim dhe ceremoni në Sudan.

Ekstraktet e Cadaba farinosa përmbajnë niseshte, e cila shpjegon përdorimin e tyre si një agjent saccharification në prodhimin e pijeve; ato zvogëlojnë viskozitetin dhe përcaktojnë dendësinë specifike.

Gjethet raportohet se përmbajnë 15.2-18.2% proteina të papërpunuara, rreth 60-80% fibra. Në mjekësinë tradicionale, pjesë të ndryshme të bimës janë përdorur kundër infeksioneve të rënda tumorale, infeksionet e lëkurës, zorrët, helmimin, antraksi, dizenteria, krimbat e zorrëve dhe kundër dhimbjeve të tilla si reumatizma.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, kërcelli, lëvorja e kërcellit, gjethet, lulja dhe farat.

Elementët aktivë: C. farinosa Contains Aliphatic alcohols, glycosides, heteroside,

saponins, steroids and sterols, alkaloids. Flavonols, glycosides Flavonol, acid ellagic, acid p-coumaric, acid ferulic, alkaloide stachydrine dhe 3-hydroxystachydrine.

Dobitë mjekësore të Cadaba Farinose

– Cadaba vepron si një agjent anti-inflamator.

– Mbështet sistemin imun dhe nxit fuqishëm funksionin e tij.

– Ndihmon për trajtimin e dhimbjeve të barkut, krimbave në zorrë, ulçerat në stomak dhe zorrë.

– Lufton qelizat e dëmshme kancerore në stomak dhe zorrë.

– Gjethet janë përdorur si një ilaç për kollë, reumatizëm, ethet, dizenterinë dhe plagët.

– Ndihmon në trajtimin e infeksionit urinar dhe hemorroideve.

– Gjethet përdoren si një kurë për dëmtimin e mëlçisë.

– Pjesë të Cadabës përdoren për të luftuar helmin dhe toksinat në gjak.

– Ndihmon për kurimin e hepatitit (B,C).

– Ndihmon për trajtimin e leukemisë.

– Ndihmon në trajtimin e çrregullimeve të ndryshme të brendshme dhe kushteve dermatologjike.

– Lufton infeksionet në trup, qetëson dhimbjet e përgjithshme në trup.

Shënim!

Cadaba farinose nuk ka efekte anësore nëse merret në mënyrën dhe dozën e caktuar.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook