Antibiotikët dëmtojnë funksionimin e Sistemit Imunitar

Antibiotikët dëmtojnë funksionimin e Sistemit Imunitar

 

Mbi 70% e fëmijëve dhe 40% e të rriturve marrin antibiotikë – çdo vit. Antibiotikët u jepen edhe miliarda kafshëve që përdoren për ushqim. Por, këtu është shokuesi i vërtetë: Qendra e Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vlerësojnë se 30% e të gjithë antibiotikëve të përshkruar në klinikat ambulatore janë të panevojshme.

Dhe, ndërsa përdorimi i duhur i disa antibiotikëve mund të ofrojë përfitime, mbi 20% e përdoruesve raportojnë se pësojnë efekte anësore të kundërta me antibiotikë. Në disa raste, përdorimi i antibiotikëve ka çuar në çështje shëndetësore afatgjata dhe madje edhe fatalitete.

Shkaku në rritje i alarmit në përdorimin e antibiotikëve

Konsumatorët kanë pasur shumë arsye për të vënë në dyshim përdorimin e tepërt të antibiotikëve kohët e fundit, me raportet e efekteve të ndryshme anësore të dobësimit dhe nganjëherë vdekjeprurëse të antibiotikëve. Për shembull, një studim i botuar në revistën Gut, nga studiues të Universitetit Shtetëror të Oregon, zbuloi se antibiotikët ndikojnë në mikroorganizmat natyrorë në zorrë – në një mënyrë shumë më komplekse dhe gjithëpërfshirëse sesa u realizuan fillimisht.

Studimi konfirmon se dëmi i thellë mund të vijë në funksionimin e sistemit imunitar përmes zorrëve nga përdorimi i antibiotikëve. Mbani në mend, sa më shumë të stresojmë sistemin tonë imunitar, aq më i madh rreziku për t’u sëmurë.

Cilat janë efektet anësore të antibiotikëve në shëndetin e zorrëve dhe në imunitetin tonë?

Studiuesit kanë qenë të vetëdijshëm për efektet anësore të dëmshme të antibiotikëve për ca kohë, dhe një nga ato kryesore është prishja e mikroorganizmave të dobishëm gastrointestinale. Gama e çështjeve përfshin mosfunksionimin e sistemit imunitar ndaj glukozës dhe problemit të përthithjes së ushqimit, plus nivelet më të larta të stresit, problemet e sjelljes dhe madje edhe një rrezik të rritur të mbipeshës.

Sipas Martin J. Blaser, MD, profesor i mikrobiologjisë dhe kryetar i departamentit të mjekësisë në Neë York University Langone Center: “Përdorimi i tepërt i antibiotikëve mund të jetë duke nxitur rritjen dramatike të kushteve të tilla si mbipesha, diabeti tip 2, sëmundjet e zorrëve, alergjitë dhe astma, të cilat janë dyfishuar në shumë popullata.”

Ta themi thjesht, përdorimi i tepërt i antibiotikëve shkatërron ekuilibrin delikat të baktereve të shëndetshëm dhe jo të shëndetshëm në zorrë. Sipas Dennis Kasper, profesor i mjekësisë dhe mikrobiologjisë dhe imunologjisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, ‘një çekuilibër midis këtyre qelizave imunitare mund ta bëjë dikë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të ndërmjetësuara nga imuniteti si sëmundja inflamatore e zorrëve dhe skleroza e shumëfishtë (MS)’.

Studimi më i ri zbuloi se jo vetëm që antibiotikët varfërojnë mikrobiotën dhe zvogëlojnë aspekte të caktuara të shëndetit të imunitetit; por ato gjithashtu shkaktuan vdekjen e epitelit të zorrëve – të cilat janë vendet kryesore për thithjen e lëndëve ushqyese dhe funksionimin e sistemit imunitar. Performanca mitokondriale gjithashtu u ndikua, duke çuar në nivele më të larta të vdekjes së qelizave dhe një rënie të shëndetit të përgjithshëm.

Mitokondria është thelbësore në sinjalizimin e qelizave, prodhimin e energjisë dhe rritjen; kur ky sistem komunikimi ndërpitet, po kështu ndikohet edhe sistemi imunitar.

Probleme të tjera shëndetësore përfshijnë probleme të tretjes, diarre dhe kolit ulçerativ. Studimi i ri gjithashtu lidh antibiotikët me pamundësinë për të absorbuar siç duhet lëndët ushqyese nga ushqimi, astma, alergjitë dhe depresioni.

Është koha për alternativa më të shëndetshme të ilaçeve kimike

Studiuesit shpresojnë që studimet e tyre mbi efektet e antibiotikëve te kafshët do të nxisin kërkimin e zgjidhjeve të dobishme probiotike për të shmangur këto efekte. Ata gjithashtu shpresojnë se ka një përshpejtim në zhvillimin e sistemeve për identifikimin e çështjeve të shëndetit të zorrëve dhe adresimin e tyre në një mënyrë të synuar, efektive.

Mikrobiota e shëndetshme mund të përdoret potencialisht për të kapërcyer bakteret “e këqija” dhe për të përmirësuar sistemin imunitar pa pasur nevojë për përdorim të antibiotikëve.

Antibiotikët janë përdorur për dekada, por rezultatet e studimeve të shumëfishta si dhe një rritje e raporteve në lidhje me efektet anësore të dëmshme të antibiotikëve janë një thirrje për ndryshim. Është koha që profesionistët mjekësorë të fillojnë të ofrojnë alternativa më të shëndetshme ndaj antibiotikëve – ato pa efekte anësore – Antibiotikët Natyralë…

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook