Alhagi Graecorum – Bima e Pelegrinit

Alhagi Graecorum – Bima e Pelegrinit; Bimë e shkretëtirës arabe; për pastrim nga helmet, masat tumorale, sistemin tretës, pastrimin e gjakut…

 

Arabisht: العاقول أو الحاج – El A’kul, El Ha’xh

Anglisht: Camelthorns or manna trees, Pilgrim tree

Emri shkencor: Alhagi Graecorum L.

Familja: Faboideae.

Bima e Pelegrinit është shkurre shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi 0.5-2 m, me gjemba të butë të vendosura në kërcell, me lule të vogla, me ngjyrë rozë të ndritshme, farat janë lara-lara të ngjashme me kokrrën e fasules kafe. Farat e bimës kanë shije të ëmbël.

Origjina e bimës së Pelegrinit është Gadishulli Arabik.

Bima ka një strukturë të mrekullueshme për t’u përshtatur në mënyrë të përkryer me mjedisin tejet të thatë, të kripur, dhe shkëmbor. Emrin shkencor e ka marrë nga arabishtja, “Elhagi” që do të thotë ‘pelegrini’. Bima është nga më të vjetrat e përdorura për kurim. Kryesisht përdorej për pastrim nga infeksionet, fryrjet e barkut, reumatizmën, tumoret, sëmundjet e veshkave, dhimbjet në trup, hemorroidet, dhimbjet e stomakut, etj.

Pjesët që përdoren: Kërcelli, gjethet, lulet dhe farat.

Dobitë mjekësore të Bimës së Pelegrinit

– Ndihmon në kurimin e masave tumorale.

– Pastron dhe kuron kanalet biliare.

– Pastron trupin në mënyrë rrënjësore, nëpërmjet djersitjes që shkakton.

– Lufton diarrenë e shkaktuar nga helmet dhe kimioterapia.

– Ndihmon në kurimin e reumatizmës duke i dhënë trupit nxehtësi dhe djersitje.

– Ndihmon në kurimin e çrregullimeve të zorrës së trashë.

– Ndihmon në kurimin e hemorroideve.

– Ndihmon në uljen e kolesterolit dhe kurimin e Diabetit.

– Tret yndyrat, celulitin dhe ndihmon për uljen në peshë.

– Diuretik, ndihmon në kurimin e dështimit të veshkave.

– Forcon stomakun dhe pastron sistemin tretës.

– Qetëson dhimbjet e kokës dhe migrenën.

– Pastron gjakun, ndihmon në kurimin e leukemisë, hepatitit A, B dhe C.

– Qetëson dhimbjet dhe infeksionet e kyçeve.

– Parandalon gjakderdhjen e brendshme.

Shënim!

Bima nuk ka efekte anësore nëse merret pa e tepruar.

Bima është pjesë e përbërësve të kurave tona bimore për sëmundje të caktuara.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook