25 Aktivitete të përditshme që mund të shkaktojnë kancer

25 Aktivitete të përditshme që mund të shkaktojnë kancer

 

Gjithkush e di se disa aktivitete dhe zakone mund të rrisin rrezikun e kancerit, si pirja e duhanit, pirja e alkoolit apo mbingrënia. Megjithatë, ka shumë gjëra që bëjmë çdo ditë që gjithashtu mund të shkaktojnë rritje të rrezikut të kancerit.

Lajmi i mirë është se ka prova të mëdha që ne mund të zvogëlojmë normat e kancerit në popullsi përmes parandalimit. Kufizimi i ekspozimit ndaj ushqimeve që shkaktojnë kancer, aktiviteteve dhe vendeve të punës, që mund të shkaktojnë kancer, mund të ndihmojnë në reduktimin e rrezikut.

 1. Ekspozimi ndaj rrezeve UV të diellit

Në verë, plazhi është një aktivitet shumë popullor. Qëndrimi në diell mund të të ndihmojë të ndihesh mirë, por, kjo është gjithashtu shkaku kryesor i kancerit të lëkurës. Rrezet UV dëmtojnë fibrat e lëkurës dhe mund të shkaktojnë njolla, tumore, dhe të dy llojet e lezioneve prekanceroze dhe kanceroze të lëkurës.

Nuk është tepër vonë për të mbrojtur veten nga dëmtimi i mëtejshëm i diellit dhe për të ndihmuar në parandalimin e kancerit të lëkurës! Shmangni sa më shumë ekspozimin në diell nga ora 10:00 deri në 14:00. Duke ndjekur rregulla të thjeshta do t’ju lejojë të shijoni diellin në mënyrë të sigurt dhe të ulni rrezikun e kancerit të lëkurës.

 1. Fluturimi i shpeshtë me aeroplan

Nëse jeni një mjek i fluturimit, një pilot ose një afarist, ju jeni në një rrezik shumë më të lartë të llojeve të ndryshme të kancerit. Ndihmëset e fluturimit kanë një rrezik 50% më të lartë të kancerit të gjirit sesa gratë në profesione të tjera, dhe frekuentuesit e fluturimeve të shpeshta kanë katër herë më shumë të ngjarë të marrin kancerin e lëkurës non-melanoma.

Ekipet e kabinës janë gjithashtu në një rrezik në rritje të kancerit të qafës së mitrës, tiroides, zorrës së trashë, mëlçisë dhe të stomakut. Gjithashtu, ekspozimi  ndaj rrezatimeve jonizuese është i mjaftueshëm për të shkaktuar një sërë çrregullimesh që synojnë sisitemin imun.

 1. Pirja e duhanit

Ekzistojnë 4,800 substanca toksike të gjetura në cigare dhe ju thithni çdo njërin prej tyre sa herë që e ndizni. Nëse pini duhan, jeta juaj është së paku dhjetë vjet më e shkurtër se jo-duhanpirësit, dhe rreziku juaj për sulme në zemër, sëmundje të mushkërive dhe lloje të ndryshme të kancerit rritet.

Lajmi i mire është se: nëse ndaloni pirjen e duhanit para moshës 40 vjeç, ju zvogëloni rrezikun e vdekjes nga një sëmundje e lidhur me pirjen e duhanit me pothuajse 90%. Edhe nëse jeni më shumë se 40 vjeç, trupi juaj vëren përfitime në rritje nga ndalja pothuajse në çast. Pas tre muajsh, kapaciteti i mushkërive është përmirësuar, dhe pas pesë vjetësh, rreziku për të vdekur nga kanceri i stomakut, gojës, fytit, mushkërive ose kanceri ezofageal është ulur në gjysmë.

 1. Pirja e alkoolit

Shpesh dëgjon njerëzit të thonë se një gotë verë në ditë është e dobishme. Megjithatë, ka shumë hulumtime që sugjerojnë se konsumi edhe më i pakët i alkoolit mund të përbëjë një rrezik në rritje të kancerit në meshkuj dhe femra. Konsumi i alkoolit ka treguar të rrisë zhvillimin e disa llojeve të kancerit, duke përfshirë kancerin e gjirit, kancerin e mëlçisë dhe kancerin e ezofageal.

Nëse pini 2-3 pije në ditë, ose më shumë se 10 pije në javë, ju jeni në rrezik të shtuar. Nëse ndaloni pirjen e alkoolit, mund të ndikojë pozitivisht në jetën tuaj në mënyra të shumta! Ju do të keni mundësi të humbni peshë dhe pothuajse patjetër do ta ulni kolesterolin tuaj, gjë që gjithashtu do të ndihmojë në parandalimin e kancerit.

 1. Ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë

Edhe nëse nuk pini duhan, ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë mund të rrisë rrezikun e kancerit. Nuk ka nivele të sigurta të ekspozimit dhe ndërkohë që shumica e vendeve publike kanë ndaluar pirjen e duhanit, por mund të jetë e vështirë të shmangësh tymin në shtëpinë tënde ose në tubimet private. Të jesh në shtëpinë e dikujt që pi duhan, edhe nëse ata nuk janë duke pirë duhan në atë kohë, mund të të dëmtojnë akoma; kimikatet nga tymi i cigareve mund të qëndrojnë përreth në mobilje dhe qilima.

Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga tymi i dorës së dytë është të shmangni njerëzit që pijnë duhan ose vendet që lejojnë pirjen e duhanit. Nëse nuk është e mundur për të shmangur duhanpirësit, edukimi i tyre për rrezikun mund t’i bindë ata që të heqin zakonin.

 1. Të jesh mbipeshë

Shumica e njerëzve nuk e lidhin kancerin me mbipeshën. Mbipesha është më e lidhur me diabetin ose sëmundjet e zemrës. Megjithatë, rreth 8% e të gjitha llojeve të kancerit mund t’i atribuohen mbipeshës ose obezitetit, kështu që humbja e peshës mund t’ju ndihmojë të ulni rrezikun e një shumëllojshmërie të kancerit, përfshirë kancerin e mëlçisë, kancerin e pankreasit, kancerin e veshkave, kancerin e gjirit dhe më shumë.

Pesha e trupit luan rol në inflamacionin, ndryshimet në nivelet e hormoneve dhe mund të ndikojë biokimikalinë në trupin tuaj si insulina. Për fat të mirë, humbja e peshës zvogëlon menjëherë rrezikun e këtyre llojeve të kancerit. Ajo gjithashtu rrit normën e mbijetesës, kur jeni të diagnostikuar.

 1. Lyerja e thonjve me manikyr

Shumë konsumatorë e dinë se manikyri për thonjtë tradicionalisht përmban përbërës që shkaktojnë kancer. Kimikatet si trifenil fosfati, tolueni dhe dibutil ftalati mund të shkaktojnë kancer ose paaftësi të fituara.

Rreziku i lyerjes së thonjve nuk ka ndikim vetëm tek klientët. Manikyristët gjithashtu janë në rrezik në rritje për t’u diagnostikuar me mieloma.

 1. Pirja e ujit të pafiltruar

Është kuptuar prej kohësh që uji i pafiltruar i rubinetit mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin. Uji i pafiltruar dhe përbërjet e mundshme që përmban kanë qenë shumë në lajme.  Shumica e ujit kalon nëpër një lloj filtrimi përpara se të vijë në shtëpinë tuaj, por kjo nuk do të thotë se është i sigurt.

Përveç kromit-6, arsenikut, nënproduktet e dezinfektimit, nitratet dhe më shumë përcillen në ujësjellësin tuaj. Opsioni më i mirë është që të investoni në filtrin e ujit, qoftë përmes një shporeti ose duke instaluar një sistem filtrimi qendror në shtëpinë tuaj. Gjithashtu duhet të kontrolloni rregullisht për të parë se cilat kimikate mund të jenë në ujin e rubinetit.

 1. Pasiviteti

Shumë të rritur punojnë në punë të ulur, të ulur në një tavolinë për tetë ose më shumë orë çdo ditë. Megjithatë, ACS rekomandon që të rriturit të marrin të paktën 150 minuta aktivitet me intensitet të moderuar çdo javë, të shpërndara gjatë disa ditëve. Nëse nuk bëni stërvitje, jeni në rrezik për zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë, kancerit të gjirit ose kancerit të endometrialit. Ka kancere të tjera që do të jeni në rrezik më të lartë, përfshirë mëlçinë, mielomën dhe kancerin e veshkave.

Megjithatë, rritja e aktivitetit në jetën tuaj mund të ndihmojë në përmirësimin e sistemit imunitar, zvogëlimin e inflamacionit dhe uljen e niveleve të faktorëve të caktuar të rritjes që janë shoqëruar me zhvillimin e kancerit dhe përparimin e tij. Pra, duke shkuar në një shëtitje çdo ditë, duke hipur në një biçikletë, mund t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj!

 1. Duke punuar deri natën vonë

Lidhja midis gjumit dhe kancerit është ende një fushë në zhvillim e hulumtimit, por disa studime kanë treguar se ekziston një lidhje midis gjumit të dobët dhe rrezikut të rritur të kancerit. Njerëzit me çrregullime të ritmit qarkullues mund të kenë një shkallë më të lartë të kancerit të gjirit dhe të prostatës.

Ata që janë më së shpeshti në rrezik për çrregullime të gjumit përfshijnë njerëz që punojnë në ndërrime gjatë natës, infermieret e natës, punëtorët e turnit të tretë dhe njerëzit që punojnë turne të ndara që mund të pengojnë ciklet e gjumit, janë në rrezik të rritur të kancerit. Nëse është e mundur, mos bëni një punë që kërkon orë të çuditshme; kur kjo nuk është e mundur, përpiquni të siguroheni të flini rregullisht, edhe nëse nuk është natë.

 1. Ekspozimi i radonit

Jo shumë njerëz e dinë për rrezikun e ekspozimit të radonit. Radoni është një gaz radioaktiv që gjendet natyrshëm në ajër, tokë dhe ujë dhe është kancerogjenik në sasi të koncentruar. Radoni është një gaz natyror dhe në disa pjesë të vendit gjendet me norma më të larta. Disa materiale ndërtimi gjithashtu mund të lëshojnë radon.

Për fat të mirë, lehtë mund të provoni për radonin duke blerë një kit testimi ose duke punuar me një profesionist radoni. Në përgjithësi, reduktimi i radonit në shtëpinë tuaj është një proces mjaft i drejtpërdrejtë dhe mund të kontaktoni zyrën tuaj të radonit të shtetit për një listë të profesionistëve që janë në dispozicion për t’ju ndihmuar.

 1. HPV

Papillomavirusi i njeriut (HPV) është infeksioni më i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm dhe shumë njerëz me HPV nuk zhvillojnë simptoma. Megjithatë, edhe pa shfaqur simptoma, njerëzit me HPV kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të disa llojeve të ndryshme të kancerit. ACS vlerëson se mbi 31,000 burra dhe gra janë diagnostikuar me kancerin e shkaktuar nga HPV-ja çdo vit.

Në këtë rast, është e domosdoshme që të kontrolloheni rregullisht  dhe të kërkoni trajtim nëse jeni diagnostikuar me ndryshime të qelizave para-kanceroze.

 1. Mishi i përpunuar

Gati të gjithë e duan mishin e përpunuar. Megjithatë, studimet tregojnë se ngrënia e mishit të përpunuar rrit rrezikun e kancerit të stomakut dhe atij kolorektal. Mishrat e përpunuara janë bërë në përgjithësi me nitrate, të cilat mund të formojnë nitrosamina kur nxehen. Këto komponime kancerogjene mund të krijojnë dhe të shkaktojnë probleme.

Ju mund të shikoni për zgjedhje pa nitrate të mishit të përpunuar. Por në përgjithësi, është më mirë të shmangni ngrënien e mishit të përpunuar tërësisht nëse është e mundur.

 1. Pijet e nxehta

Shumë njerëz e fillojnë ditën e tyre me një kafe ose çaj të nxehtë, veçanërisht në dimër. Çokollata e nxehtë, dhe pijet e tjera të nxehta shpesh ndahen në raste shoqërore dhe njerëzit nuk mendojnë dy herë për pjesëmarrjen. Megjithatë, pijet që shërbehen mbi 60 gradë C mund të rrisin rrezikun e kancerit të ezophageal.

Shumica e pijeve komerciale të nxehta shërbehen në mes 60-70 gradë C. Për të zvogëluar rrezikun, pini pije të ngrohta dhe jo të nxehta.

 1. Mishi i kuq

Ashtu si mishi i përpunuar, mishi i kuq mund të përmbajë gjithashtu nitrate dhe nitrite. Megjithatë, edhe pa këto komponime, procesi i gatimit dhe ngrënia e mishit të kuq mund t’ju ekspozojë ndaj komponimeve të tjera që shkaktojnë kancer, si amina heterociklike (HCA) dhe hidrokarburet aromatike policiklike (PAHs). Kur gatuani një biftek ose gatuani një burger mbi një flakë të hapur, zhvillohen këto përbërje. Pra, si komponime mutagjene, ato mund ta ndryshojnë ADN-në në disa mënyra që mund të rrisin rrezikun e kancerit.

Instituti Amerikan i Kërkimit të Kancerit rekomandon që të hahet më pak se 500 gram  mish i kuq në javë për të shmangur rritjen e rrezikut të kancerit kolorektal. Ulni konsumimin tuaj të burgerve dhe mishit të kuq, duke përfshirë mish viçi dhe qengji, dhe përpiquni të konsumoni vakte pa mish.

 1. Ngrënia e yndyrnave trans

Ndërkohë që yndyrnat trans janë ndaluar, ato ende mund të shfaqen në ushqimin tuaj. Yndyrnat trans janë yndyrna të prodhuara nga njeriu që mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit, zorrës së trashë dhe kancerit të prostatës. Gratë me nivelet më të larta të yndyrës trans kanë dyfishin e rrezikut të zhvillimit të kancerit të gjirit të grave me nivele më të ulëta.

Ushqime të zakonshme që ende mund të përmbajnë yndyrna trans përfshijnë ushqime të lehta si pica të ngrira, kokoshka me mikrovalë, ushqime të shpejta, patatina, margarina, disa lloj ëmbëlsirash, etj. Mënyra më e mirë për të shmangur yndyrnat trans është të kontrolloni etiketën dhe përbërësit. Nëse një produkt thotë se përmban vajra pjesërisht të hidrogjenizuara, mos e hani atë!

 1. Ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit

Nuk është sekret se ndotja e ajrit është e rrezikshme. Shumë komponentë të ndotjes së ajrit tashmë janë klasifikuar si kancerogjene, por për herë të parë Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit ka klasifikuar ndotjen e ajrit në tërësi si një agjent që shkakton kancer. Çështja e grimcave – një pjesë e madhe e ndotjes së ajrit në natyrë – mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive dhe fshikëzës.

“Ne nuk mund të ulim thithjen e ajrit”, por mund të ndërmarrim veprime për të mbrojtur veten dhe gjeneratat e ardhshme. Duke mbështetur standarde më të larta rregullatore në industritë që shkaktojnë ndotjen më të madhe dhe duke qëndruar prapa energjisë së pastër dhe përmirësimin e tranzitit masiv, mund të ndihmojmë për të zvogëluar rrezikun e ndotjes së ajrit.

 1. Rreziku i trashëguar

Një nga gjërat që nuk mund të ndryshojmë është se kush janë prindërit tanë, por kjo mund të thotë një rrezik në rritje për lloje të caktuara të kancerit. Kanceri më i zakonshëm i lidhur me mutacione gjenetike të trashëguara është kanceri i gjirit, i cili zhvillohet nga gjenet BRCA1 dhe BRCA2. Këto mutacione gjenetike mund të rrisin rrezikun e kancerit të vezoreve tek gratë, si dhe kancerit të pankreasit dhe prostatës.

Ndërkohë që nuk mund t’i parandaloni këto mutacione të trashëguara të gjeneve, dija është çelësi. Sigurohuni që të studioni historinë tuaj familjare për raste të rritura të kancerit të gjirit, ovarianëve dhe të tjera. Kontrolloni veten rregullisht, si përmes vetë-shqyrtimit dhe procedurave të duhura te mjeku juaj. Marrja e masave parandaluese herët dhe shpesh mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të këtyre kancereve.

 1. Ekspozimi ndaj asbestit

Njerëzit kanë njohuri për rrezikun e asbestit për vite me rradhë, por ndërtesat më të vjetra – si shkollat, shtëpitë e vjetra apo ndërtesat e vjetra publike – mund t’ju vënë në rrezik ekspozimi. Thithja e asbestit mund të shkaktojë mesothelioma, një formë e rrallë agresive e kancerit që nuk ka shërim.

Izolimi, produktet e mbrojtjes nga zjarri, produktet e vjetra të konsumit dhe materialet e ndërtimit kanë potencial të mbajnë asbest. Nëse jetoni në një shtëpi më të vjetër, sigurohuni që të kontrollohet nga një profesionist i asbestit. Nëse jeni i shqetësuar se vendi juaj i punës mund t’ju vendosë në rrezik ekspozimi, flisni me një person përgjegjës për të organizuar një inspektim.

 1. Ngrënia e ushqimeve të fermentuara

Ndërsa ushqimet e fermentuara mund të kenë një numër përfitimesh shëndetësore, ka arsye për të besuar se disa ushqime të fermentuara mund të rrisin rrezikun e kancerit të nazofaringolit.  Disa ushqime të fermentuara përmbajnë sasi të larta të nitratesh dhe nitritesh, të cilat reagojnë me proteinat në trup për të formuar nitrosamine.

Ne nuk po sugjerojmë që të hiqni ushqimet e fermentuara plotësisht nga jeta juaj, veçanërisht pasi që probiotikët që ofrojnë mund të jenë të dobishme për shëndetin e zorrëve. Sidoqoftë, kini parasysh sasinë që jeni duke ngrënë, dhe kontrolloni listat e përbërësve. Ngrënia e një ushqimi të ekuilibruar që përfshin ushqime të fermentuara si turshi, lakër turshi ose kimchi.

 1. Duhani elektronik

Disa njerëz e shohin duhanin elektronik si një alternativë më të sigurtë për pirjen e cigareve, por duhani pa tym mund të jetë po aq i dëmshëm për shëndetin tuaj. Përveç mbajtjes së sasive më të larta të nikotinës, ky lloj duhani përmban të paktën 28 ​​kimikate të njohura që shkaktojnë kancer.

Nëse përdorni ndonjë duhan pa tym, ju jeni në një rrezik më të lartë të kancerit të gojës, kancerit të stomakut, kancerit esophageal, dhe më shumë. Ju gjithashtu mund të jeni në rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës, sulmeve të zemrës dhe goditjes. Është e rëndësishme të hiqni dorë nga ky lloj duhani sa më shpejt të jetë e mundur për të zvogëluar rrezikun e kancerit të dhimbshëm.

 1. Duke pasur Diabet

Lajme të këqija – për ata që kanë diabetin e tipit 1 ose të tipit 2 sepse mund t’ju vënë në një rrezik më të lartë për kancerin. Gratë me diabet janë në një rrezik më të lartë se meshkujt; ato kanë 27% gjasa më shumë për të zhvilluar kancerin, ndërsa meshkujt janë vetëm 19% më shumë.

Përderisa mjekësia kimike nuk ka ilaç për diabetin e tipit 1, ju mund të ndryshoni diabetin e tipit 2 përmes ndryshimeve në dietë dhe humbjes së peshës. Ruajtja e nivelit normal të sheqerit në gjak si me diabetin e tipit 1 ashtu edhe me atë të tipit 2, mund të ndihmojë në uljen e rrezikut. Shkencëtarët besojnë se niveli i lartë i sheqerit në gjak mund të shkaktojë mutacione të ADN-së që mund të rrisin rrezikun, prandaj merreni në konsideratë kurën tonë bimore për të menaxhuar sheqerin në gjak.

 1. Ekspozimi ndaj rrezatimit

Kjo duket mjaft e qartë. Ekspozimi ndaj sasive të larta të rrezatimit është e rrezikshme dhe mund të dëmtojë indet tuaja. Por, edhe ekspozimi i shpeshtë ndaj sasive të vogla të rrezatimit, me kalimin e kohës, mund të jetë e rrezikshme për shëndetin. Për më tepër, rrezatimi mund të vijë nga vende të papritura, si televizori, telefoni, vetura, supermarketet, aeroportet, etj.

Ndërsa njerëzit në rrezik më të lartë janë ata që punojnë rreth rrezatimit çdo ditë, është e domosdoshme të monitoroni ekspozimin ndaj rrezatimit dhe ta kufizoni atë kur mundeni. Nëse jeni shtatzënë, ose më të moshuar, ose keni një sistem imunitar të kompromentuar, është veçanërisht e rëndësishme të mbroni veten nga rrezatimi.

 1. Ekspozimi ndaj shkarkimit të naftës së makinave

Karburanti Diesel është një karburant popullor për motorët e mëdhenj, duke përfshirë kamionët, autobusët, trenat dhe më shumë. Për fat të keq, ndërsa këto automjete ofrojnë përfitime si ekonomi më e mirë e karburantit dhe një motor më i fortë që kërkon më pak mirëmbajtje, ato gjithashtu përhapin mbi 30 lloje të ndryshme të kancerogjenëve në ajër.

Shkarkimi i naftës është përfundimisht i lidhur me kancerin e mushkërive dhe mund t’ju vendosë në rrezik më të lartë për kancerin ezofageal, kancerin e stomakut dhe më shumë. Nëse vozitni me automjet personal të furnizuar me naftë, mund të jetë koha për ta shqyrtuar ndërrimin e tij. Kufizoni kohën që shpenzoni në automjete dhe gjeni alternative më të shëndetëshme.

 1. Mutacionet e gjeneve

Përveç mutacioneve gjenetike të trashëguara, disa aktivitete gjatë jetës tuaj mund të shkaktojnë gjithashtu mutacione të gjeneve. Ekspozimi ndaj rrezeve të dëmshme të diellit, për shembull, shkakton mutacione në gjenet që mund të çojnë në kancerin e lëkurës. Disa mutacione të gjeneve ndodhin si gabime të bëra nga ADN, të cilat janë të lidhura me deri në 10% të të gjitha diagnozave të kancerit.

Për të zvogëluar rrezikun e kancerit për shkak të mutacionit gjenetik, përpiquni të shmangni aktivitetet që mund të shkaktojnë probleme dhe të siguroheni që rregullisht e kontrolloni trupin tuaj. Nëse nuk mund ta parandaloni mutacionin gjenetik, kapja e kancerit herët mund të rrisë ndjeshëm shanset për mbijetesë.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për luftimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të kancerit, që i gjeni në kategoritë përkatëse.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook