Vitamina K2

Published On: February 1st, 2023Categories: Ushqimi0 Comments on Vitamina K2

Vitamina K2; Komponenti i humbur për shëndetin e zemrës dhe të kockave

 

Vitamina K nuk është një kompleks i vetëm,  ajo përbëhet nga një grup vitaminash, kryesoret janë vitamina K1 (phylloquinone) – dhe vitamina K2. Vitamina K2, ose menaquinone (mɛnəkëɪnoʊn), ka nëntë komponime të ngjashme, në përgjithësi ndahen në menaquinones (me MK-4 si anëtari më i rëndësishëm) dhe menaquinones; MK-7, MK-8 dhe MK-9, që janë më të njohur.

Përse është e nevojshme vitamina K2 ?

– Në trupin tonë gjenden shumë proteina që janë përgjegjëse për proceset që mbajnë sistemet e trupit të shëndetëshme, por këto proteina duhet të aktivizohen, dhe pikërisht këtu vjen roli i vitaminës K2.

– Vitamina K2 ka treguar se aktivizon 17 proteina inerte. Kur këto proteina hasin vitaminën K2, ato fillojnë të punojnë. Për shembull, vitamina K2 aktivizon një proteinë të quajtur osteocalcin, e cila punon për të moderuar një proces të shëndetshëm të qarkullimit të kockave duke rindërtuar kockat dhe duke zëvendësuar kockat e thyera. Një tjetër proteinë që e aktivizon vitamina K2 është proteina Matrix Gla (MGP), e cila ndihmon në ruajtjen e shëndetit të arterieve kardiovaskulare, shëndetin kardiovaskular në tërësi dhe për restaurimin e kockave.

– Ndihmon në parandalimin e osteoporozës dhe forcimin e arterieve, ose arteriosklerozës.

– Vitamina K2 ndihmon kalciumin të shkojë në kocka, duke i bërë ato më të forta.

– Forcon dhëmbët dhe  parandalon dëmtimin e dhëmbëve.

– Ajo gjithashtu parandalon kalciumin të shkojë në zonat e gabuara, si në eshka, dhe kjo mund të çojë në formimin e gurëve në veshka, apo në enët e gjakut, ku mund të shkaktojë sëmundje të zemrës.Bottom of Form

– Nxit prodhimin e hormoneve seksuale.

– Redukton incidencën e kancerit.

– Mban qelizat të shëndetshme dhe fik gjenet që shkaktojnë qeliza kanceroze.

Cilat janë simtomat e mungesës së vitaminës K2 ?

Një pamjaftueshmëri e vitaminës K2 çon në probleme dramatike, sepse mungesa e saj çon në mangësi edhe të vitaminave të tjera, si vitamina C, B1, D.

– Çon në koagulim të gjakut, ose gjakderdhje më shumë se çduhet.

– Nivelet e pamjaftueshme të K2 mund të çojnë në rënien e statusit të kockave (potencialisht osteoporozë).

– Kalcifikim të arterieve kardiovaskulare, duke i bërë ato të ngurta dhe joelastike.

– Pamjaftushmëria e vitaminës K2 mund të çojë në kancer të kockave, trurit dhe gjakut.

– Vena me variçe dhe plakje të lëkurës.

Ka 4 faktorë që mund të rrisin pamjaftueshmërinë e vitaminës K2

– Të ushqyerit e dobët.

– Përdorimi i antibiotikëve.

– Thithja e dobët e vitaminës K2 nga zorrët për shkak të plakjes ose sëmundjeve gastrointestinale kronike.

– Medikamenti Coumadin (Warfarin); Coumadin merret për hollimin e gjakut, por ai shkakton mangësi të vitaminës K2. Ky ilaç bllokon rolin e vitaminës K2.

Shenjat që mund të keni mangësi të Vitaminës K2

– Qarkullim i dobët i gjakut.

– Osteoporozë ose kocka të brishta.

– Dhëmbë të dëmtuar.

– Sëmundje të zemrës.

– Diabet apo para-diabet.

– Sëmundje autoimune.

– Kujtesë të dobët.

Ku gjendet vitamina K2 ?

– Spinaqi.

– Sallata jeshile.

– Rrepa dhe panxhari.

– Mëlçitë e patës, rosës, gjelit të detit, pulës, dashit, viçit (organik).

– Gjalpi, djathi, qumështi (organik).

– E verdha e vezës.

– Mishi i pulës dhe lepuri.

– Salmon.

– Kivi.

– Brokoli.

– Bizelet.

– Majdanoz.

Mënyra më e mirë e marrjes së Vitaminës K2 është konsumimi i ushqimeve organike që e përmbajnë atë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook