Si të Bëheni Aktivë Bashkë me Fëmijët

Si të Bëheni Aktivë Bashkë me Fëmijët

Të jesh prind nuk është e lehtë. Dhe, këto ditë, numri i sfidave që duhet të kapërcejmë për të ndihmuar në mbajtjen e fëmijëve tanë fizikisht aktivë dhe të shëndetshëm duket se rritet nga minuta në minutë. Por ndërsa mbipesha e fëmijëve vazhdon të rritet, ne duhet të bëhemi më të qëllimshëm për të inkurajuar, dhënë mësim dhe mbështetur një mënyrë jetese aktive për fëmijët tanë.

Ndërsa fëmijët rriten, aktiviteti i tyre fizik zakonisht fillon të bjerë, gjë e cila është për të ardhur keq, sepse aktiviteti fizik është thelbësor për zhvillimin e mendjeve dhe trupave.

Sipas Udhëzimeve të Aktivitetit Fizik për Amerikanët, fëmijët e moshës parashkollore duhet të jenë aktivë rreth tre orë në ditë. Dhe, rekomandohet që kjo grupmoshë të inkurajohet të marrë pjesë në një larmi të llojeve të ndryshme të aktiviteteve.

Ushtrimet kanë kaq shumë përfitime për mirëqenien fizike dhe mendore, si ulja e efekteve të stresit, kështu që është një nga shumë gjërat që prindërit mund të bëjnë për të qenë një model i shkëlqyeshëm për fëmijët e tyre.

Fatkeqësisht, jeta bëhet më e ashpër kur bëhemi prindër, por stërvitja mbetet po aq e rëndësishme. Në fakt, me të vegjlit që na shikojnë si shembull, ushtrimet bëhen edhe më të rëndësishme! Nëse ne si të rritur dëshirojmë të krijojmë një të ardhme të lumtur, të shëndetshme dhe pa sëmundje për fëmijët tanë, është koha që të fillojmë të praktikojmë atë që predikojmë.

Fëmijët tanë modelojnë sjelljen tonë. Qëndrimet dhe veprimet e tyre ndaj gjithçkaje, nga të ushqyerit te ushtrimet te politika, formohen nga veprimet dhe sjelljet tona. Nëse duam që fëmijët tanë të ushqehen mirë, duhet të ushqehemi mirë. Nëse duam që ata të ushtrohen, duhet të ushtrohemi.

Përfitimet e të qenit aktiv për fëmijët përfshijnë:

– Promovimi i rritjes dhe zhvillimit të shëndetshëm

– Ndërtimi i kockave dhe muskujve të fortë

– Përmirësimi i ekuilibrit, koordinimit, sjelljes dhe forcës

– Ruajtja dhe zhvillimi i fleksibilitetit

– Ndihmon në zhvillimin e aftësive motorike bruto dhe të imëta

– Sigurimi i mundësisë për të zhvilluar aftësitë themelore të lëvizjes

– Ndihmon në krijimin e lidhjeve midis pjesëve të ndryshme të trurit

– Përmirësimi i gjumit, përqendrimit, besimit dhe vetëvlerësimit

– Lehtësimi i stresit dhe promovimi i relaksimit

Lëvizja e të gjithë familjes së bashku

Studimet kanë zbuluar se stilet e jetesës të mësuara në fëmijëri janë shumë më të mundshme të qëndrojnë me një person në moshën e rritur. Nëse sportet dhe aktivitetet fizike janë një përparësi familjare, ato do t’u sigurojnë fëmijëve dhe prindërve një themel të fortë për shëndetin gjatë gjithë jetës.

Sigurisht, është një gjë të dish që fëmijët e tu duhet të jenë më aktivë, por është një gjë krejt tjetër që t’i bësh ata të lëvizin. Kështu, këtu janë disa mënyra për ta bërë disi më të lehtë aktivizimin me fëmijët tuaj.

– Ushtrohuni në natyrë me fëmijët

Të dalësh jashtë me fëmijët e tu do të thotë të kujdesesh edhe për veten tënde, me përfitimin e shtuar të diellit dhe vitaminës D.

Dalja nga shtëpia dhe ajri i pastër mund t’ju ndihmojë të mbani një mendim të shëndetshëm.

Nëse gjërat po bëhen tepër të vrullshme, mund të jetë koha të dilni jashtë për të shijuar natyrën dhe për t’u lidhur me fëmijët në një mjedis tjetër.

Të qënit aktiv me fëmijët është një mënyrë që ata të fillojnë të formojnë zakone që do t’i ndihmojnë ata të kenë një mënyrë jetese të shëndetshme edhe si të rritur.

– Not me fëmijët

Noti, sidomos në det, është një aktivitet i shkëlqyeshëm familjar. Nëse jetoni afër detit, apo një liqeni, atëherë merrni fëmijët dhe zhytuni bashkë me ta në ujë!

– Çiklizmi me fëmijët

Çiklizmi mund të jetë një tjetër aktivitet që mund ta bëni jashtë. Ecni me biçikletë në park ose në natyrë në vend që të vozisni!

– Ecjet familjare

Ndonjëherë zgjidhja më e thjeshtë është më e mira. Ecja është një aktivitet i preferuar familjar. Ka shumë përfitime për të ecur (dhe për të qenë jashtë), dhe e gjithë familja mund të marrë pjesë (madje edhe foshnja në karrocën e saj), dhe shëtitja familjare është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u ushtruar së bashku.

– Kërce me litar

Një ushtrim miqësor për fëmijë që është i shkëlqyeshëm për të gjithë familjen. Në fakt, fëmijët zakonisht mbizotërojnë në këtë ushtrim sapo ta kapin falë qendrës së tyre të ulët të gravitetit. Mjaftojnë vetëm dhjetë minuta me litar kërcimi për të qarkulluar gjaku dhe me më shumë se një person, është kënaqësi të mësosh të gjitha llojet e kërcimeve argëtuese.

– Theksoni argëtimin

Ndihmoni fëmijën tuaj të gjejë një sport që i pëlqen. Sa më shumë që ata të shijojnë aktivitetin, aq më shumë gjasa do të ketë që ta vazhdojnë atë. Përfshini të gjithë familjen, kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kaluar kohën së bashku. Zgjidhni një aktivitet që është i përshtatshëm për zhvillim. Për shembull, një fëmijë 7 ose 8-vjeçar nuk është i gatshëm për ngritje peshe ose vrapim 5 km, por futbolli, ecja me biçikletë dhe noti janë të gjitha aktivitete të shkëlqyera për fëmijët e kësaj moshe.

– Planifikoni përpara

Sigurohuni që fëmija ka një kohë dhe vend të përshtatshëm për t’u ushtruar.

Siguroni një mjedis të sigurt. Sigurohuni që pajisjet e fëmijës dhe vendet ku ata praktikohen ose luajnë janë të sigurta. Sigurohuni që veshja e fëmijës të jetë e rehatshme dhe e përshtatshme për aktivitetin.

– Mos e teproni me aktivitetin.

Ushtrimi dhe aktiviteti fizik nuk duhet të dëmtojë. Nëse bëhet e dhimbshme, fëmija  duhet të ngadalësojë ose të provojë një aktivitet më pak të fuqishëm. Si me çdo aktivitet, është e rëndësishme të mos e teproni.

– Planifikoni një aktivitet javor familjar

Jo vetëm që ndarja e kohës për aktivitet fizik do të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të familjes, por mund të përmirësojë lidhjen familjare dhe lidhjen e familjes me natyrën. Të dyja këto kanë një larmi përfitimesh pozitive.

– Kufizoni kohën e ekranit

Shumë ekspertë besojnë se disa media janë në rregull. Kur përdoren në mënyrë të përshtatshme, media dhe teknologjia mund të jenë një gjë e shkëlqyeshme. Sidoqoftë, për shumë familje, fëmijët po përdorin media shumë shpesh. Një studim zbuloi se fëmijët e moshave 8-18 vjeç përdorin elektronikë pothuajse tetë orë në ditë. Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon që fëmijët e moshës 3-18 vjeç duhet të kenë një maksimum total prej dy orësh në ditë në të gjitha pajisjet elektronike. Përdorni kohën e lirë për më shumë aktivitete fizike.

– Bëhu një Model

Sytë e vegjël janë gjithmonë duke parë! Nëse jeni prind, tashmë e dini që fëmijët zakonisht ndjekin atë që bëni dhe jo gjithmonë dëgjojnë ato që ju thoni. Pra, bëhu një shembull i mirë për ta! Lërini të shohin se jeni aktiv. Lërini të shohin se e bëni vazhdimisht. Dhe, le t’ju dëgjojnë duke folur pozitivisht për aktivitetin fizik.

– Ushqyerja e shëndetshme

Fëmijët kanë nevojë për ushqim të duhur për t’u ndjerë mirë dhe për të pasur energjinë e nevojshme për të përmbushur sasinë e rekomanduar të lojës çdo ditë. Ndërsa ushqimi i mirë nuk është një aktivitet në kuptimin normal, ai mbështet një mënyrë jetese të shëndetshme. Ata duhet të hanë një shumëllojshmëri të frutave dhe perimeve, një përzierje të yndyrnave të shëndetshme, proteinave të shëndetshme dhe drithërave të plota, dhe të pinë shumë ujë. Inkurajoni fëmijët të marrin pjesë në planifikimin dhe gatimin e vaktit. Sa më shumë që ata mund të përfshihen, aq më shumë ka gjasa të mbështesin një mënyrë jetese të shëndetshme.

Ushtrimi, së bashku me një dietë të ekuilibruar siguron bazat për një jetë të shëndetshme, aktive.

Një nga gjërat më të rëndësishme që prindërit mund të bëjnë është të inkurajojnë zakone të shëndetshme tek fëmijët e tyre në fillim të jetës. Nuk është vonë për të filluar.

Ushtrimet si familje nuk janë vetëm një mënyrë zbavitëse, por është një mënyrë për të kultivuar kulturën e shëndetit dhe për të zhvilluar zakone pozitive të stërvitjes në moshë të re.

Pra, ju duhet të jeni versioni më i fortë dhe më i sigurt i vetvetes si prind, në mënyrë që të jesh një model i mirë për fëmijët e tu.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook