Lëndë toksike që dëmtojnë shëndetin tuaj dhe të fëmijëve

Lëndë toksike që dëmtojnë shëndetin tuaj dhe të fëmijëve

 

Ne jetojmë në një kulturë konsumiste që na inkurajon për të blerë produkte të shumta dhe që ndoshta nuk kemi shumë nevojë për to, shumë prej të cilave janë të mbushura me kimikate të rrezikshme. Ne jemi të ekspozuar vazhdimisht ndaj toksinave, sepse ato janë të fshehura në ushqimin tonë, në produktet e trupit, në “ilaçet”, në sendet shtëpiake, madje edhe në ajrin që thithim.

Shumë prej këtyre produkteve kanë etiketa mashtruese ku shkruhet “të sigurt për fëmijët,” dhe ” me përbërës organik apo natyral”. Shumë nga këto gjëra janë të rekomanduara edhe nga mjekët, figura të tjera autoritative dhe organizata qeveritare, në mënyrë që njerëzit gabimisht të supozojnë se ato janë të sigurta për përdorim.

Agjencia për Substancat Toksike dhe  Sëmundjet pohon se fëmijët shpesh janë më të ndjeshëm ndaj rreziqeve mjedisore dhe rekomandon gratë shtatzëna dhe fëmijët të marrin masa paraprake për të shmangur ekspozimin ndaj toksinave dhe kimikateve. Shumë kimikate mund të jenë të dëmshme për zhvillimin e trurit, veçanërisht në lidhje me fëmijët, por megjithatë, ato ende miratohen dhe përdoren për të formuar shumë produkte të konsumit.

Pikat e mëposhtme janë të rrezikshme për trupin dhe duhet të shmangen sa më shumë të jetë e mundur. Jo vetëm që këto produkte paraqesin një kërcënim për shëndetin tuaj, por ato mund të përbëjnë një kërcënim më të madh për shëndetin e fëmijëve gjithashtu!

– Mbushja Dentare

Zakonisht e referuar si “mbushje argjendi”, në industrinë e dhëmbëve të Amerikës së Veriut, këto mbushje bëhen kryesisht nga merkuri, argjendi, bakri dhe kallaj. Zhiva kalon nëpër membranat qelizore, dhe shkon direkt në sistemin nervor qendror, gjë që mund të shkaktojë dëme të rënda psikologjike, neurologjike, dhe imunologjike. Mbushjet metalike përbëjnë një kërcënim të rëndë për fëmijët, veçanërisht sepse truri i tyre është ende në zhvillim.

– Ilaçet me recetë

Në sajë të Big Farmës, e cila ka paguar mjekët për lëshimin e reklamave të rreme, shumë reklama të ilaçeve deklarojnë se ilacet e ADHD janë “më të sigurtë se aspirina”, ndërkohë që këto barna mund të kenë efekte të rëndësishme anësore dhe në fakt konsiderohen të jenë në të njëjtën klasë si morfina dhe oxycodone për shkak të rrezikut të lartë të abuzimit dhe varësisë. Në vend të dhënies së këtyre ilaçeve, në shumë vende të tilla si Franca, përdorin metodat natyrale të trajtimit, të tilla si terapia për sjelljet, këshillimi familjar, dhe mjekime me bimë natyrale.

– Glutamat monosodium (MSG)

Një shtesë ushqimore jo-natyrale e zakonshme, e njohur për aftësinë e saj për të rritur shijen. MSG mund të turbullojë qelizat e trupit deri në pikën e dëmtimit ose të vdekjes së tyre dhe është e lidhur me dëmtimin e trurit, vështirësinë në të kuptruarit, sëmundjen Alzheimer, sëmundjen e Parkinsonit, sëmundjen Lou Gehrig, etj.

– Ushqimet e përpunuara dhe mishi i kuq

Ushqimi i shpejtë përpunohet në mënyrë jo të shëndetëshme; ai skuqet, homogjenizohet, hidrogjenizohet dhe mbushet me kimikate dhe shtesa. Qumështi konvencional shpesh përpunohet dhe përmban antibiotikë, pesticide dhe kimikate të tjera. Mishi i përpunuar lidhet direkt me kancerin. OBSH i ka klasifikuar ato si “kancerogjene për njerëzit.”

Një mënyrë e thjeshtë për të shmangur ushqimet e përpunuara është blerja e produkteve organike.

– Toksinat në Produktet e Kujdesit Personal

Mund të jetë e vështirë të njihet shumica e përbërësve të listuara në shumë prej produkteve të higjienës personale. Për shembull, llaku për flokët dhe manikyri i thonjve zakonisht përmbajnë phthalate, e cila lidhet me dëmtimin e trurit të fëmijëve.

Pasta e dhëmbëve shpesh përmban fluoride (një neurotoxin). Shampot dhe produktet e tjera të fëmijëve për trupin mund të përmbajnë natriumi laureth Sulfate (lëndë e ashpër kimike që shkakton alergji), 1,4-dioksane (kancerogjen i njohur i kafshëve), formal (neurotoxin dhe toksina zhvillimore), aromë / Parfum, e cila është një përzierje e mundshme e 3,000 kimikateve që nuk janë të detyruar ligjërisht që të zbulohen.

Për të shmangur këto kimikate, shikoni për alternativë natyrale.

Pesticidet

Pesticidet mund të gjenden kudo : në shtëpitë tona, në mjediset e punës, në ushqimin dhe pijet që konsumojmë.  Monsanto është përdorur më së shpeshti dhe përbërësi kryesor aktiv në të është glyphosate, një kancerogjen i njohur, i cili mund të merret gjatë frymëmarrjes. Mënyra më e mirë për të shmangur pesticidet  është duke blerë çdo gjë organike, nga ushqimi që hani deri te ato që vishni, si për për vete edhe për fëmijët. Glyphosate është veçanërisht kërcënues për shëndetin e fëmijëve, siç është i njohur për të shkaktuar autizëm.

– Pijet me gaz 

Pijet me gaz kanë sasi të lartë të acidit fosforik, i cili lidhet me hipokalceminë tek fëmijët. Konsumi i këtyre pijeve mund të shkaktojë kancer, obezitet, diabet, dhe fillimin e hershëm të pubertetit në vajzat e reja, sipas një studimi të Universitetit të Harvardit. Pijet me gaz shpesh përmbajnë lloje të ndryshme të ëmbëltuesve artificial, sheqer, aspartame dhe përbërës të tjerë të dëmshëm. Nëse jeni duke kërkuar për një alternativë natyrale, atëherë pini vetëm pije frutash organike.

Ëmbëltuesit artificial

Ëmbëltuesit artificial, të tilla si Splenda, mund të gjendet në shumë artikuj ushqimor dhe janë të lidhur me kancerin, sulmet në zemër, diabetin, tensionin e lartë të gjakut dhe goditjet në tru dhe në zemër. Këto ëmbëltues artificial shkaktojnë mosfunksionimin e metabolizmit. Studimet kanë  zbuluar se ekziston një lidhje midis fëmijëve që konsumojnë ëmbëltues artificialë dhe obezitetit. Alternativa më e mirë është sheqeri i frutave dhe mjalti.

– Enët  plastike

Studiuesit kanë zbuluar se endokrina kimike (EDC) është e pranishme në produktet plastike të markave më të të njohura. EDC mund të ndërhyjë me sistemet tona të hormoneve, duke shkaktuar tumoret kanceroze, defektet e lindjes, çrregullime kardiovaskulare, çrregullime metabolike dhe çrregullime të tjera zhvillimore. Përbërës të tjerë të shpeshta në enët plastike të ushqimit përfshijnë Bisphenol-A (BPA) dhe Bisphenol-S (BPS), të cilat mund të pengojnë zhvillimin e trurit. Përdorni vetëm enët e qelqit!

– Vitaminat

Vitaminat janë një mënyrë e lehtë për prindërit për t’u siguruar që fëmijët e tyre janë duke marrë vitaminat që kanë nevojë. Por shumica e prindërve janë plotësisht në dijeni të përbërësve të dëmshme të fshehura te “vitaminat”. Për shembull, vitamina Flintstones, një nga multivitaminat më të shitura në Shtetet e Bashkuara, përmban organizma të shumta të modifikuara gjenetikisht (OMGJ), sheqer, aspartame, alumin, ngjyra artificiale, dhe përbërës të tjerë të diskutueshëm. Ju duhet të siguroheni që vitaminat të merren vetëm nga konsumi i ushqimeve të pasura me elemntët e nevojshëm.

Konkluzion

Edhe nëse nuk keni fëmijë, kjo listë lidhet tërësisht edhe me të rriturit. Ne duhet t’i kushtojmë kujdes këtyre gjërave duke shmangur përdorimin e kimikateve dhe toksinave. Duhet të përpiqemi ta bëjmë botën një vend më të mirë për brezat e ardhshëm, pavarësisht nëse jemi prindër apo jo. Duke shmangur toksinat dhe kimikatet e tjera të dëmshme, mund të ndihmoni të ndodhin ndryshime pozitive në këtë planet dhe të jetoni një jetë sa më të shëndetshme!

 

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook