Kanceri i Fytit; Simptomat, Llojet, Trajtimi Natyral

Kanceri i Fytit; Simptomat, Llojet, Parandalimi, Trajtimi Natyral

 

Kanceri i fytit i referohet tumoreve kanceroze që zhvillohen në fyt (faring), kutinë e zërit (laring) ose bajame.

Gryka është një tub muskulor që fillon prapa hundës dhe mbaron në qafë. Kanceri i fytit më së shpeshti fillon në qelizat e sheshta që rreshtojnë pjesën e brendshme të fytit.

Kutia e zërit ulet pak poshtë fytit dhe gjithashtu është e ndjeshme ndaj kancerit të fytit. Kutia e zërit është përbëhet nga kërc dhe përmban kordat zanore që lëkunden për të bërë zë kur flasim.

Kanceri i fytit mund të ndikojë gjithashtu në pjesën e kërcit (epiglottis) që vepron si një kapak për laringun.

Kanceri i bajameve, një formë tjetër e kancerit në fyt, prek bajamet, të cilat ndodhen në pjesën e pasme të fytit.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e kancerit të fytit mund të përfshijnë:

– Kollë

– Ndryshime në zë, të tilla si ngjirje apo mos folja qartë

– Vështirësi në gëlltitje

– Dhimbje veshi

– Një gungë apo dhimbje që nuk shërohet

– Dhimbje fyti

– Humbje peshe

Kur duhet të shikoni një mjek

Bëni një takim me mjekun nëse vëreni shenja dhe simptoma të reja që janë të vazhdueshme. Shumica e simptomave të kancerit në fyt nuk janë specifike për kancerin, kështu që mjeku ka të ngjarë të hetojë shkaqe të tjera më të zakonshme së pari.

Shkaqet e Kancerit të Fytit

Kanceri i fytit ndodh kur qelizat në fyt zhvillojnë mutacione gjenetike. Këto mutacione bëjnë që qelizat të rriten në mënyrë të pakontrollueshme dhe të vazhdojnë të jetojnë pasi qelizat e shëndetshme normalisht do të vdisnin. Qelizat grumbulluese mund të formojnë një tumor në fyt.

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton mutacionin që shkakton kancer në fyt, por mjekët kanë identifikuar faktorë që mund të rrisin rrezikun.

Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun për kancer në fyt përfshijnë:

– Përdorimi i duhanit, përfshirë duhanpirjen dhe tymin e dorës së dytë.

– Përdorimi i tepërt i alkoolit

– Një virus seksualisht i transmetueshëm i quajtur papillomavirus njerëzor (HPV)

– Një dietë e mangët në fruta dhe perime

– Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)

Llojet e Kancerit të Fytit

Kanceri i fytit është një term i përgjithshëm që vlen për kancerin që zhvillohet në fyt (kancer faringu) ose në kutinë e zërit (kanceri i laringut). Gryka dhe kutia e zërit janë të lidhura ngushtë, me kutinë e zërit të vendosur pak poshtë fytit.

Megjithëse shumica e kancereve në fyt përfshijnë të njëjtat lloje qelizash, terma specifikë përdoren për të dalluar pjesën e grykës nga lind kanceri.

– Kanceri nasofaringeal fillon në nazofaringë – pjesa e fytit menjëherë prapa hundës.

– Kanceri i orofaringut fillon në orofaring – pjesën e fytit menjëherë pas gojës që përfshin bajamet.

– Kanceri i hipofaringut (kanceri i laringut) fillon në hipofarin (laringjofaringën) – pjesën e poshtme të fytit, pak sipër ezofagut dhe laringut.

– Kanceri glotik fillon në kordat e zërit.

– Kanceri supraglotik fillon në pjesën e sipërme të laringut dhe përfshin kancerin që ndikon në epiglotis, një pjesë e kërcit që bllokon ushqimin nga hyrja në grykë.

– Kanceri subglotik fillon në pjesën e poshtme të kutisë së zërit, nën kordat zanore.

Diagnoza

Për të diagnostikuar kancerin në fyt, mjeku mund të rekomandojë:

– Përdorimin e një hapësire për të parë një vështrim nga afër në fyt. Mjeku mund të përdorë një fushë të veçantë të ndezur (endoskop) për të parë nga afër fytin gjatë një procedure të quajtur endoskopi. Një kamera e vogël në fund të endoskopit transmeton imazhe në një ekran video që mjeku shikon për shenja të anomalive në fyt.

Një tjetër lloj fushe (laringoskopi) mund të futet në kutinë e zërit. Ajo përdor një lente zmadhuese për të ndihmuar mjekun të ekzaminojë kordat zanore. Kjo procedurë quhet laringoskopi.

– Heqja e një kampioni indesh për prove (Biopsi). Nëse gjenden anomali gjatë një endoskopie ose laringoskopie, mjeku mund të kalojë instrumente kirurgjikale në hapësirën e fytit për të mbledhur një mostër indesh (biopsi). Mostra dërgohet në një laborator për testim. Mjeku mund të urdhërojë gjithashtu një mostër të një nyje limfatike të fryrë duke përdorur një teknikë të quajtur aspiratë me gjilpërë të imët.

– Testet e imazhit. Testet e imazheve, përfshirë rrezet X, tomografinë e kompjuterizuar (CT), rezonancën magnetike (MRI) dhe tomografinë e emisioneve pozitron (PET), mund të ndihmojnë mjekun të përcaktojë shtrirjen e kancerit përtej sipërfaqes së fytit ose kutisë së zërit.

Përcaktimi i Fazës së Kancerit

Pasi të diagnostikohet kanceri në fyt, hapi tjetër është përcaktimi i masës (fazës) së kancerit. Njohja e fazës ndihmon në përcaktimin e mundësive të trajtimit.

Faza e kancerit të fytit karakterizohet me numrat romakë I deri në IV. Çdo nënlloj i kancerit në fyt ka kriteret e veta për secilën fazë. Në përgjithësi, kanceri i fytit në “Fazën I” tregon një tumor më të vogël të mbyllur në një zonë të fytit. Fazat e mëvonshme tregojnë për kancer më të përparuar, me fazën IV më të përparuar.

Parandalimi

Nuk ka asnjë mënyrë të provuar për të parandaluar shfaqjen e kancerit në fyt. Por, në mënyrë që të zvogëloni rrezikun e kancerit në fyt, mund të:

– Ndaloni pirjen e duhanit ose mos filloni të pini duhan. Nëse pini duhan, hiqni dorë. Nëse nuk pini duhan, mos filloni kurrë. Ndalimi i pirjes së duhanit mund të jetë shumë e vështirë, kështu që merrni ndihmë. Mjeku mund të diskutojë përfitimet dhe rreziqet e shumë strategjive të pirjes së duhanit, të tilla si ilaçet, produktet e zëvendësimit të nikotinës dhe këshillimet.

– Mos pini alkool.

– Zgjidhni një dietë të shëndetshme plot me fruta dhe perime. Vitaminat dhe antioksidantët në fruta dhe perime mund të zvogëlojnë rrezikun për kancer në fyt. Hani një larmi frutash dhe perimesh shumëngjyrësh.

– Mbroni veten nga HPV. Disa kancere në fyt mendohet se janë shkaktuar nga infeksioni seksual i transmetueshëm papillomavirus i njeriut (HPV). Ju mund të zvogëloni rrezikun për HPV duke pasur vetëm një partner seksual.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për luftimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të kancerit, që i gjeni në kategoritë përkatëse.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook