Fakte të mahnitshme në lidhje me trurin e njeriut

Fakte të mahnitshme në lidhje me trurin e njeriut

 

Truri është pjesë e sistemit nervor qëndror të trupit. Ai është pjesa më e ndërlikuar dhe më inteligjente e trupit. Ka aftësinë të dërgojë dhe të marrë sasi të madhe informacioni. Për shkak se është kaq kompleks, ka disa gjëra që mjekët dhe shkencëtarët nuk i kuptojnë plotësisht ende për të. Kjo gjithashtu do të thotë se ka disa gjëra të mahnitshme që mund të mos i dini për trurin tuaj.

Truri ynë na lejon të përpunojmë botën, të kuptojmë gjithçka rreth nesh, të mësojmë gjëra të reja dhe në mënyrë paradoksale, ne jemi akoma shumë të pavetëdijshëm se si funksionon ai. Sidoqoftë, neuroshkenca moderne dhe shkencat njohëse kanë bërë përpjekje të mëdha për të kuptuar efektin që truri ka në funksionet tona të përditshme.

Në fakt, truri ynë dhe funksionimi i tij superior dallojnë nga kafshët dhe krijimet e tjera të të Plotfuqishmit.

Në vijim, do të gjeni një pasuri dijesh dhe një shumëllojshmëri faktesh që ndoshta nuk i dini për trurin:

–  Truri është objekti i vetëm në botë që mund të mendojë vetë.

–  Ekspozimi kronik ndaj stresit e mbingarkon trurin me hormone që janë të destinuar vetëm për funksione urgjente afatshkurtra. Nga ana tjetër, kjo do të thotë që ekspozimi afatgjatë mund të vrasë qelizat e trurit.

– Informacioni mbi shpejtësinë më të vogël që kalon në tru është afërsisht 420 KM/H.

– Truri i një njeriu të rritur peshon rreth 1.4 kg. Megjithëse përbën vetëm 2% të peshës së trupit, ai përdor rreth 20% të energjisë së tij.

– Truri i njeriut do të rritet trefishi i madhësisë së tij në vitin e parë të jetës. Ai vazhdon të rritet deri në moshën 18 vjeç.

– Rreth 75 % e trurit është i përbërë nga uji. Kjo do të thotë që dehidratimi, edhe në sasi të vogla, mund të ketë një efekt negativ në funksionet e trurit.

– Pesha mesatare e trurit për burrat është 1.3 kg, kurse për gratë 1.2 kg. Sidoqoftë, kjo nuk lidhet me inteligjencën më të lartë.

– Tek njerëzit e moshës 1 – 44 vjeç, dëmtimi traumatik i trurit është shkaku kryesor i aftësisë së kufizuar dhe vdekjes. Më së shpeshti përfshihen rëniet, përplasjet e automjeteve motorike dhe goditjet në tru.

– Në shtatzëninë e hershme, neuronet zhvillohen me një normë alarmante 250,000 në minutë.

– Njerëzit përjetojnë 70,000 mendime çdo ditë.

– Vonesa e shpeshtë e avionit mund të dëmtojë kujtesën. Hormonet e stresit të lëshuara gjatë pritjes mund të dëmtojnë kujtesën.

– Kur mendja kujton një memorie, nuk është memorja origjinale. Në fakt, akti i të kujtuarit është një akt i ri-imagjinatës krijuese. Kujtimi i bashkuar nuk ka vetëm disa vrima; ai ka edhe disa copa krejt të reja të ngjitura brenda.

– Një pjesë e vogël e popullsisë pëson sinestezi; ata mund të dëgjojnë ngjyra, të nuhasin fjalë ose të shohin një koncept në një vendndodhje hapësinore. E zbuluar së pari në shekullin XIX, kjo përzierje e shqisave është një gjendje perceptuese. Ndërsa mund të shkaktohet sinestezia nga trauma apo degjenerimi i trurit, shumë njerëz raportojnë simptoma që në moshë të re.

– Të lexuarit me zë të lartë promovon zhvillimin e trurit. Është me të vërtetë një nga faktet e çuditshme për trurin sepse ne zakonisht i mësojmë fëmijët tanë të lexojnë dhe të flasin me edukatë. Por për të promovuar zhvillimin e trurit tek fëmija, duhet të lexoni dhe flisni me zë të lartë përpara tyre.

– Hapësira e vëmendjes së trurit njerëzor po bëhet më e shkurtër. Ne kemi humbur pothuajse katër sekonda të hapësirës sonë të vëmendjes në 15 vitet e fundit. Kjo do të thotë se nuk mund të përqendrohemi në një gjë për më shumë se tetë sekonda mesatarisht.

– Të jesh në gjendje të përdorësh informacionin shpejt në Internet, (p.sh. Google, Wikipedia dhe YouTube) të bën më pak të ngjarë ta mbani mend atë.

– Një studim me studentët në Nju Jork tregoi se ata që hëngrën dreka që nuk përfshin shije artificiale, konservues dhe ngjyra, arritën 14% më mirë në testet e IQ sesa studentët që hëngrën dreka me këto shtesa.

– Truri ynë preferon imazhe mbi tekst. Pjesëmarrësit në studime kujtojnë vetëm rreth 10% të informacionit të paraqitur me gojë kur testohen 72 orë pas udhëzimit. Megjithatë, ai numër rritet me rreth 65% kur një imazh i shtohet procesit të mësimit.

– Truri i njeriut është i ndarë në dy hemisfera, e majta dhe e djathta, të lidhura nga një tufë fibrash nervore të quajtur corpus callosum. Hemisferat janë fort, edhe pse jo plotësisht, simetrike. Truri i majtë kontrollon të gjithë muskujt në të djathtën e trupit; dhe truri i djathtë kontrollon anën e majtë. Një hemisferë mund të jetë pak mbizotëruese, si me dorën e majtë ose të djathtë.

– Truri ynë zakonisht zgjedh opsionin e parë në listë. Studimet tregojnë kur njerëzve u paraqitet një listë opsionesh, ata kanë më shumë gjasa të zgjedhin gjithçka që është e para. E njëjta gjë tregohet se vlen për votimin.

– Ndjeheni të lodhur? Shkoni dhe flini. Gjumi qetëson trurin. Gjumi i dobët rrit temperaturën e trurit dhe shton lodhje.

– Dhimbjet e kokës shkaktohen nga një reaksion kimik në trur të kombinuar me muskujt dhe nervat e qafës dhe kokës.

– Kolesteroli është thelbësor për të mësuarit dhe kujtesën. Sidoqoftë, kolesteroli i lartë ka efekte të ndryshme në varësi të moshës dhe faktorëve të tjerë.

– Ëndrrat besohet të jenë një kombinim i imagjinatës, faktorëve fikologjikë dhe faktorëve neurologjikë. Ato vërtetojnë se truri punon edhe kur jeni duke fjetur.

– Alkooli ndikon në tru në mënyra që përfshijnë shikim të paqartë, të folur të paqartë, një shëtitje të paqëndrueshme dhe më shumë. Këto zakonisht zhduken sapo të bëheni të kthjellët përsëri. Sidoqoftë, nëse pini shpesh për periudha të gjata kohore, ka prova që alkooli mund të ndikojë në trurin tuaj përgjithmonë dhe të mos kthehet mbrapa sapo të bëheni të kthjellët. Efektet afatgjata përfshijnë çështje të kujtesës dhe disa funksione njohëse të zvogëluara.Truri i njeriut fillon të humbasë disa aftësi të kujtesës, si dhe disa aftësi njohëse deri në fund të 20-tave.

– Tregimet e dëshmitarëve okularë të të dyshuarve kriminalë janë zakonisht vetëm rreth 50 % të sakta sepse është e vështirë për trurin të mbajë mend detajet e dikujt me të cilin nuk jeni njohur. Ngjarjet traumatike gjithashtu mund të ndikojnë në aftësinë e trurit për të kujtuar detaje.

– Ndërsa plakemi, nuk jemi në gjendje të mësojmë gjëra të reja. Sipas studiuesve në SH.B.A. kjo është për shkak se truri nuk është në gjendje të filtrojë dhe heqë kujtimet e vjetra të cilat e pengojnë atë të thithë ide të reja.

– Kur e gjeni veten duke fjetur në një mjedis të ri për herë të parë, truri përpunon rrezik dhe mbetet gjysmë zgjuar për të qenë më të vetëdijshëm.

– Sipas studiuesve në UCLA, njerëzit janë vërejtur ta kenë periudhën e tyre të parë me ankth ose depresion menjëherë pas sëmundjeve në stomak. Duke përdorur skanimet e trurit, ata zbuluan se pacientët që hanin probiotikë, e kishin trurin e tyre të prekur direkt nga bakteret. Të gjitha hulumtimet e tyre sugjerojnë që shëndeti i mikrobiomës së stomakut ka një efekt shumë më të madh në trurin tonë sesa mendohej dikur.

– Ne qajmë kur jemi shumë të lumtur sepse hipotalamusi në trurin tonë nuk mund të bëjë dallimin midis lumturisë së fortë dhe trishtimit të fortë.

– Ndërsa flemë, lëngu kurrizor rrjedh nëpër tru në pjesën e jashtme të enëve të gjakut të trurit. Kjo largon mbeturinat e qelizave të trurit, ndërtime specifike të proteinës amiloide-beta. Kjo ndodh vetëm gjatë gjumit dhe një mbledhje e proteinave që pastrohen është e lidhur me rreziqe më të mëdha të Alzheimerit.

– Sëmundja e Alzheimerit shkaktohet nga një rezistencë ndaj insulinës në tru, duke bërë që shumëkush t’i referohet asaj si diabeti i tipit 3.

– Ushtrimet fizike ngadalësojnë rënien njohëse të trurit tonë dhe rritja e aktivitetit fizik mund të ngadalësojë plakjen e trurit për 10 vjet.

– Truri i foshnjave rritet me shpejtësi. Një foshnjë 2-vjeçare do të ketë një tru të rritur plotësisht 80%. Ky zhvillim i shpejtë është arsyeja pse t’i kushtosh vëmendje të madhe zhvillimit të fëmijës në vitet e para.

– Cerebeli është pjesa e trurit që është përgjegjëse për sjelljen, ecjen dhe koordinimin e lëvizjes. Ndodhet në pjesën e pasme të trurit dhe peshon 150 gram.

– Në të vërtetë mund të përmirësoni kujtesën tuaj nëse vendosni të hani rregullisht ushqime deti. Acidet yndyrore në këto ushqime përmirësojnë kujtesën.

– Foshnjat humbasin rreth gjysmën e neuroneve të tyre para se të lindnin. Referuar si krasitje, kjo eliminon çdo neuron të trurit që nuk merr input të mjaftueshëm nga zona të tjera të trurit.

–  EEGs ose elektroencefalograma është një teknikë imazherie jo invazive që përdoret për të regjistruar ndryshime të vogla të aktivitetit elektrik në tru. Duke përdorur elektrodat sipërfaqësore në lëkurën e kokës, shkencëtarët mund të studiojnë shumë aspekte të trurit duke përdorur këtë teknikë. Luhatjet e vogla në sinjalet EEG tregojnë nëse një person është në gjumë, zgjuar apo diku në mes.

–  Studiuesit e Universitetit Baylor kanë zbuluar që fëmijët e privuar nga prekja, loja dhe ndërveprimi me të tjerët kanë 20-30% tru më të vogël se sa është normale për moshën e tyre. Abuzimi i fëmijëve mund të pengojë kështu zhvillimin e trurit tek një fëmijë dhe të ndikojë negativisht në zhvillimin e tyre të trurit.

– Truri nuk mund të pësojë dhimbje. Kjo lejon që neurokirurgët të hetojnë zonat brenda trurit, ndërsa pacientët janë zgjuar. Ata pastaj mund të marrin reagime në kohë reale nga secili pacient, duke i lejuar ata të tregojnë rajone të veçanta, si për të folur ose lëvizur.

– 5% e popullsisë së botës ka epilepsi. Megjithatë, vlerësohet se 1 -10 persona do të kenë një konfiskim brenda jetës së tyre.

–  Sa herë që mbani mend diçka, ju, nga ana tjetër, e forconi atë kujtesë në trurin tuaj. Kurdoherë që ushtrohen rrugët nervore të një kujtese, truri bën lidhje të reja. Sa më i vjetër dhe gjithnjë e më shumë është kujtuar një kujtesë, aq më e fortë është kujtesa.

–  Gjatë gjumit, trupi prodhon një hormon që ju pengon të ngriheni dhe të veproni me ëndrrat tuaja. Pesë minuta pas një ëndrre, trupi ka harruar tashmë gjysmën e saj dhe dhjetë minuta më vonë është 90% e humbur nga kujtesa.

–  Ushqimi i mirë është tepër i rëndësishëm për shëndetin e trurit. Dietimi mund ta detyrojë trurin të fillojë të hajë vetë dhe fetusët ose foshnjet e kequshqyer mund të vuajnë nga deficitetet njohëse dhe të sjelljes. Foshnjat kanë nevojë për ushqim të duhur sepse truri i tyre përdor deri në 50% të furnizimit të tyre të glukozës, një arsye tjetër pse mund të kenë nevojë për kaq shumë gjumë.

– Ndjenja jonë e nuhatjes është sensi i vetëm që lidhet drejtpërdrejt me sistemin tonë limbik. Kjo pjesë e trurit specializohet në përgjigjet fizike, emocionale dhe psikologjike. E gjitha kjo do të thotë që erërat e mira mund të ndryshojnë gjendjen tonë në mënyrë drastike në një çast.

– Një grup studiuesish studiuan shoferët në Londër Taxi dhe zbuluan se ata kishin një hipokampus më të madh, pjesën e trurit përgjegjëse për kujtesën. Kjo sugjeron që sa më shumë të detyroheni të mësoni përmendësh, aq më shum rritet kjo pjesë e trurit.

– Ajo që duket si dritë e rastit kur godet kokën, është në të vërtetë vetëm kërcitje në qelizat e trurit përgjegjëse për shikimin. Këto “halucinacione” vizuale janë thjesht përgjigje të thjeshta.

– Kur furnizimi me gjak i trurit ndalet, ndodh pothuajse pas 8-10 sekondave që truri fillon të humbasë vetëdijen.

–  Truri është i përbërë nga lëndë e bardhë dhe gri.

– Truri i burrave dhe grave reagojnë dhe përjetojnë dhimbje ndryshe.

– Një tru me rrudha është një tru i zgjuar.

– Truri i njeriut vazhdon të zhvillohet deri në fund të viteve të 40-ta. Është organi i vetëm në trup që zhvillohet për këtë kohë të gjatë – dhe sheh më shumë ndryshime se çdo organ tjetër.

– Ekzistojnë 2,500,000 GB (gegabajt) hapësirë ​​ruajtje në trurin tuaj.

– Nëse i shtron të gjitha enët e gjakut të trurit deri në fund, ato do të shtriheshin deri në gjysmën e rrugës për në hënë (rreth 200 mijë Km).

– Ka rreth 100 miliardë neurone në trurin njeriut, që është afro i njëjtë me numrin e yjeve në galaktikën e Rrugës së Qumështit.

– Superkompjuteri më i shpejtë në botë kërkon 24 milion vat fuqi për të vepruar, por trurit tonë i duhen vetëm 20 vat dhe funksionon rreth 100,000 herë më shpejt.

Ky është krijimi i Zotit! Më tregoni çfarë kanë krijuar të tjerët përveç Tij?” [Lukman: 11].

Fuqizoni Trurin me Zinginax

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook