Ethet i bëjnë mirë shëndetit

Published On: February 9th, 2023Categories: Mushkëritë0 Comments on Ethet i bëjnë mirë shëndetit

Ethet i bëjnë mirë shëndetit

 

A është e mundur që një ethe t’i bëjë mirë shëndetit tonë? Shumica e shoqërisë sonë jeton me idenë se shëndeti është një gjendje e “të ndjerit mirë” dhe “të mos qenit i sëmurë”. Kemi frikë nga kontakti me bakteret, viruset dhe mikroorganizmat e tjerë. Ne përdorim sapun anti-bakterial, llak, pilula, ilaçe dhe locione. Ne jemi vazhdimisht “duke u përgatitur” për pandeminë tjetër të madhe të gripit, etj.

Në kulturat tradicionale, ethet gjithnjë respektoheshin dhe kuptoheshin mirë. Shumica e njerëzve e dinin që ethet do të ndërtoheshin dhe pastaj prisheshin, si një valë që rrokulliset në breg. Tani, shoqëria jonë përpiqet të shtypë ethet menjëherë duke përdorur antipiretikë, ose substanca që ulin temperaturën.

Këto antipiretikë përfshijnë acetaminofen dhe ibuprofen. Këto ulin shpejt temperaturën por ato gjithashtu heshtin trupin dhe pengojnë zhvillimin e sistemit imunitar. Kjo lejon që organizmat pushtues të mbijetojnë dhe të kontribuojnë në formimin e sëmundjeve kronike.

Sistemi ynë Imunitar është si muskul

Sistemi imunitar funksionon si një muskul që duhet të sfidohet në mënyrë që të rritet më i fortë. Pa rezistencë, sistemi imunitar nuk mund të forcohet. Një rezistencë e përshtatshme ndonjëherë mund t’i japë dikujt një ftohje ose ethe. Kjo është një përgjigje natyrore adaptive që trupi bën në mënyrë që të lejojë sistemin imunitar të funksionojë në një nivel më të madh.

Marrja e një të ftohti ose një gripi dhe simptomat e etheve mund të jenë shprehja më e mirë e shëndetit tonë. Kapaciteti metabolik i sistemit imunitar mund të ketë qenë aq i dobët sa nuk mund të merret me stresorët natyrorë mjedisorë. Kështu që trupi u bë i prekshëm dhe zhvilloi një infeksion viral ose bakterial.

Ethet stimulojnë sistemin imunitar

Sistemi imunitar përgjigjet në mënyrë që të kalojë infeksionin dhe të forcojë trupin. Mikroorganizmat mund të mbijetojnë vetëm në rangje unike të temperaturës. Inteligjenca e lindur brenda trupit tonë e kupton këtë dhe është përshtatur që nga fillimi i kohës për të krijuar një mjedis të papajtueshëm për këto organizma infektivë.

Ndërsa temperatura jonë thelbësore rritet, ajo zvogëlon ngarkesën e mikroorganizmave në trup. Trupi nuk do të dëshirojë të ngrejë temperaturën deri në atë pikë sa të vriten të gjitha mikrobet e tij të mira, por nëse do të jetë e nevojshme, do ta bëjë. Kur trupi është nën infeksion ekstrem, temperatura thelbësore duhet të rregullojë ekosistemin e brendshëm duke rritur temperaturën dhe duke vrarë mikrobet.

Temperatura jonë normale e trupit thuhet se është 37°C (Ggradë Celsius). Një ethe përcaktohet nga një temperaturë orale që tejkalon 38°C. Në 38.5°C shumica e baktereve nuk janë në gjendje të mbijetojnë dhe në 38.9°C viruset nuk janë në gjendje të përsëriten dhe të përhapen në trup. Ethet janë zakonisht vetë-kufizuese dhe me kohëzgjatje të shkurtër. Ato nuk janë të rrezikshme derisa të kalojnë temperaturën 39.5-40°C.

Rregullorja termike imune

Ndërsa temperatura thelbësore ngrihet ajo aktivizon qelizën T citotoksike CD8 +. Ky është një limfocit i veçantë që është në gjendje të shkatërrojë qelizat e infektuara me viruse dhe qeliza kanceroze. Studiuesit kanë zbuluar se temperaturat më të larta të trupit rrisin numrin e qelizave T citotoksike CD8 +. Kjo krijon një reagim të konsiderueshëm më të madh imunitar kundër infeksionit.

Rritja e temperaturës bazë ngre gjithashtu neutrofilet, të cilat janë qeliza unike imune që synojnë në mënyrë selektive qelizat infektive bakteriale. Rritja e temperaturës përmirëson edhe aktivitetin enzimatik për të krijuar një mjedis që nuk është i lidhur me mikrobet infektive.

Pra, të kesh një ethe mund të jetë e pakëndshme, por raportet e hulumteve tregojnë se të kesh ethe është pjesë e një përgjigje të efektshme imune.

Mbi sterilizimin e mjedisit tonë dhe përdorimin e kimikateve sintetike siç janë ilaçet, vitaminat artificiale dhe ulësit e temperaturës, vetëm se e bëjnë trupin tonë më të dobët. Këto produkte janë si një patericë që nuk lejon që trupi të adaptohet dhe të forcohet. Pra, ne përfundojmë të dobët, të prekshëm dhe të paaftë për t’u përshtatur në mënyrë efektive në një mjedis sfidues.

Roli i formimit të mukozës

Sipërfaqet mukozale janë pikat kryesore të hyrjes në trup për mikroorganizmat patogjene. Deri kohët e fundit shumica e shkencëtarëve e shikonin mukusin si thjesht një pengesë fizike që ndihmon në parandalimin e pushtimit të organizmave infektivë. Mendohej gjithashtu se luan një rol lubrifikues midis indeve. Sidoqoftë, hulumtimi i fundit tregon se mukoza duket se është shtëpia kryesore e një organizmi unik të quajtur bakteriofag.

Bakteretofagët që quhen edhe “fagë” janë viruse që infektojnë dhe përsëriten brenda baktereve. Ato synojnë në mënyrë selektive mikrobet antagoniste dhe kështu rritin shëndetin e strehuesit të tyre. Kudo që banojnë bakteret dhe mikroorganizmat e tjerë, do të gjeni edhe fage.

Studiuesit kanë gjetur prova që faget partnerizohen me kafshët dhe njerëzit strehues të tyre për të vrarë kolonitë e padëshiruara bakteriale, si dhe kontrollojnë përbërjen e mikroorganizmave miqësore në trup. Kjo zvogëlon organizmat infektues dhe përmirëson sistemin e imunitetit.

Në kohë ethesh, trupi rrit mukozën për të bllokuar bakteret dhe për të rritur aktivitetin e fageve në mënyrë që të zvogëlojë organizmat infektivë. Kjo është një përgjigje inteligjente nga trupi për të parandaluar infeksionin kronik dhe zhvillimin e sëmundjes. Ki besim tek trupi dhe beso tek simptomat e tua!

Kur janë të rrezikshme Ethet?

Gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj të shëndetit natyror kur ethet kalojnë mbi 39.5°C, ose zgjasin më shumë se katër ditë. Nëse ethet shkaktojnë siklet të jashtëzakonshëm, probleme me frymëmarrjen ose konvulsione në çdo kohë, do të ishte një tregues për të shkuar në dhomën e urgjencës.

Duhet të pini shumë ujë të pastër dhe të përdorni elektrolite siç është limoni i shtrydhur i freskët. Kjo do të mbështesë trupin, i cili i përdor shpejt lëngjet dhe elektrolitet në përpjekje për të hequr qafe organizmat infektive. Nëse temperatura ngrihet mbi 40°C, një banjë akulli mund të ndihmojë në uljen e saj në mënyrë që të mos shkaktojë dëme në ndonjë nga organet jetike.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook