Çfarë duhet të dini për metalet e rënda toksike në ushqimet për fëmijë

Çfarë duhet të dini për metalet e rënda toksike në ushqimet për fëmijë

 

Shumë marka të njohura të ushqimit për fëmijë përmbajnë nivele të rrezikshme të merkurit, plumbit, kadmiumit dhe arsenikut, sipas një hetimi të ri nga një komision mbikëqyrës i Dhomës së Përfaqësuesve. Ekspozimi ndaj këtyre metaleve të rënda toksike mund të jetë i dëmshëm për foshnjat, pasi ato mund të ngadalësojnë rritjen dhe zhvillimin, të rrisin rrezikun e kancerit dhe potencialisht të çojnë në çështje të sjelljes dhe të të mësuarit.

Një markë e ushqimit për fëmijë përmbante deri në 180 pjesë në miliard, ose ppb, arsenik inorganik. Administrata e Ushqimit dhe Barnave ka finalizuar vetëm një standard metalik për ushqimin për fëmijë, duke vendosur një kufi prej 100 ppb arsenik inorganik për drithërat me oriz foshnjor, madje edhe ky standard është shumë i lartë për të mbrojtur kundër efekteve neurologjike të arsenikut tek fëmijët.

Megjithëse metalet e rënda janë të dëmshme si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit, fëmijët janë më të prekshëm ndaj ekspozimeve të tilla për shkak të trupit të tyre në zhvillim. Arseniku dhe plumbi gjenden natyrshëm në mjedis dhe mund të përfundojnë në ushqim nga toka, uji dhe ajri. Plumbi gjithashtu mund të transferohet në produktet ushqimore gjatë përpunimit, ose si një ndotës në përbërësit e ushqimit.

Akademia e Pediatrisë dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve bien dakord që nuk ka një nivel të sigurt të plumbit për foshnjat dhe fëmijët. Ekspozimi ndaj plumbit dëmton trurin e fëmijëve dhe është lidhur me vonesën e rritjes. Plumbi është gjithashtu kancerogjen.

Sipas një studimi të FDA të vitit 2019, kadmiumi mund të punojë në bashkëpunim me plumbin për të rezultuar në zhvillim jonormal të foshnjës.

Një studim i vitit 2012 zbuloi se fëmijët me nivele më të larta të kadmiumit kishin tre herë më shumë gjasa të kishin aftësi të kufizuara në të mësuar dhe të regjistroheshin në arsimin special. Efektet e pafavorshme shëndetësore të kadmiumit gjithashtu u panë në nivelet e ekspozimit që janë të zakonshme tek fëmijët e Sh.B.A. Dhe ekspozimi ndaj merkurit ndikon në zhvillimin e trurit dhe mund të shkaktojë deficite gjatë gjithë jetës në kohë të të mësuarit, kujtesës dhe reagimit.

Disa nga kompanitë e ushqimit për fëmijë nuk bashkëpunuan me hetimin, duke fshehur ndoshta praninë e niveleve edhe më të larta të metaleve të rënda toksike në produktet e tyre.

Këshilla për prindërit që përpiqen të kufizojnë ekspozimin ndaj këtyre përbërësve toksikë

– Si mund të zvogëloj ekspozimin e foshnjës time ndaj metaleve toksike?

– Merrni parasysh ushqimin për fëmijë. Ka disa përfitime për ta bërë ushqimin e foshnjës suaj të freskët në shtëpi; ai mund të jetë me kosto efektive, shmang ndotjet e mundshme nga përpunimi ose paketimi dhe ju mund të zgjidhni përbërësit. Por mbani në mend se ofrimi i një shumëllojshmërie ushqimesh është po aq i rëndësishëm kur bëni vetë ushqimin e fëmijës sesa kur bëni pazaret për ushqime të përgatitura për fëmijë.

Ka disa hapa që prindërit mund të ndërmarrin tani për të zvogëluar rrezikun që fëmijët të ekspozohen ndaj metaleve toksike në dietën e tyre dhe nga burime të tjera:

– Kur kërkoni formulë për foshnje, fatkeqësisht kur etikohet ‘organike’ nuk mbulon çdo shqetësim – telefononi kompaninë dhe pyesni për testet e tyre të metaleve të rënda. Biskotat shpesh përmbajnë metale të dëmshëm, përfshirë arsenic.

FDA duhet të bëjë më shumë për të mbrojtur foshnjat nga ekspozimi ndaj metaleve të rënda toksike duke vendosur standarde më të larta për ushqimin e fëmijëve. Derisa të bëhet kjo, zgjedhja organike do të eleminojë disa shqetësime në lidhje me ushqimet që po ushqeni fëmijën, por nuk do të adresojë praninë e metaleve të rënda.

– Shërbeni një larmi ushqimesh. I jepni fëmijës një dietë të ekuilibruar mirë që përfshin një larmi frutash, perimesh (lajini në ujë të freskët para se të përgatiteni dhe shërbeni), drithëra dhe proteina. Ngrënia e një larmie ushqimesh të shëndetshme që janë të pasura me lëndë ushqyese thelbësore mund të ulë ekspozimin ndaj metaleve toksike dhe ndotësve të tjerë që gjenden në disa ushqime.

– Lexoni etiketat. Përzierjet e ushqimit për fëmijë me shumë përbërës mund të jenë një mundësi e mirë. Ki kujdes që shumë prej tyre kanë të njëjtin përbërës të parë ose të dytë. Përzierjet e ndryshme të aromave, si lakra jeshile / dardhë dhe spinaqi / kungulli, për shembull, mund të kenë të dy patatet e ëmbla si përbërësin e tyre të parë. Është e rëndësishme të lexoni etiketën e përbërësve për t’u siguruar që po ofroni një larmi të vërtetë ushqimesh.

– Ndërroni drithërat. Drithërat e pasuruar për foshnje mund të jenë një burim i mirë i të ushqyerit për foshnjat. Ju mund të përfshini një shumëllojshmëri të drithërave në dietën e foshnjës tuaj, duke përfshirë tërshërë, elb, kuskus, quinoa, farro dhe bulgur. Drithërat me shumë kokrra për foshnje mund të jenë një zgjedhje e mirë. Mundohuni të shmangni përdorimin e qumështit të orizit dhe shurupit të orizit, i cili ndonjëherë përdoret si ëmbëlsues në ushqimet e përpunuara të fëmijëve.

– Këshilla për zgjedhjen dhe gatimin e orizit për fëmijët. Mbani në mend se, midis llojeve të ndryshme të orizit, orizi kafe ka tendencë të ketë nivelet më të larta të arsenit. Orizi i bardhë basmati dhe sushi ka tendencë të ketë nivele më të ulëta. Kur bëni oriz nga e para, lajeni mirë. Gatuajeni atë në ujë shtesë dhe më pas kullojeni tepricën kur të keni mbaruar. Praktika e re më e mirë – gatuajeni orizin në një raport prej 1 pjesë orizi në 6 pjesë ujë, dhe kullojeni ujin e tepërt. Kjo mund të zvogëlojë arsenikun në oriz me 40-60%.

– Kontrolloni ujin. Metalet e rënda mund të futen në ujin e çezmës: për shembull, arseniku mund të kontaminojë ujin dhe tubat e vjetër mund të përmbajnë plumb. Ju mund të kontaktoni departamentin shëndetësor lokal për të testuar ujin tuaj nëse kjo është shqetësuese.

– Ushqeni fëmijën me gji nëse është e mundur. Ushqyerja me gji, në vend se të ushqehet me formulë, gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e ekspozimit ndaj metaleve toksike. Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) rekomandon ushqyerjen me gji si burimi i vetëm i të ushqyerit për foshnjën për rreth 6 muaj, dhe gjidhënia rekomandohet të vazhdojë deri në dy vjet të plotë.

– Shmangni lëngun e frutave të paketuar. Ofroni fëmijëve të vegjël fruta të shtrydhur në shtëpi. Disa lëngje frutash mund të përmbajnë nivele të metaleve të rënda. Plus, lëngu është i pasur me sheqer dhe jo aq ushqyes i pasur sa frutat e plota.

– Bëni zgjedhje të shëndetshme të peshkut. Disa lloje peshqish mund të jenë të lartë në një formë merkuri të quajtur metilmerkuri dhe metale të tjera. Më shqetësuese janë peshqit e mëdhenj, grabitqarë që hanë peshq të tjerë dhe jetojnë më gjatë, të tilla si peshkaqeni, peshku i shpatës dhe tuna e bardhë / albore. Ngrënia e shumtë e peshkut të kontaminuar mund të dëmtojë zhvillimin e sistemit nervor të fëmijës. Por peshku është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i proteinave dhe ushqyesve të tjerë për të cilët fëmijët kanë nevojë, dhe shumë prej tyre kanë pak merkur. Shikoni për opsione më të mira si toni i lehtë, salmoni, merluci, peshku i bardhë dhe pollock.

– Mos pini duhan. Pirja e duhanit mund t’i ekspozojë fëmijët ndaj metaleve të tilla si kadmiumi dhe plumbi. Avullimi lejon që metalet toksike të futen në ajër dhe të thithen. Tymi i dorës së dytë përmban gjithashtu kimikate të dëmshme që mund të rrisin rrezikun e kancerit.

– Ushqeni fëmijët tuaj në mënyrë rutinore, zakonisht 3 vakte kryesore dhe 3 herë në mes vakteve me ushqime të lehta.

– Shërbeni vakte të ekuilibruara nga të gjitha grupet e ushqimeve që përfshijnë proteina, vitamina, yndyrë të shëndetshme, ushqim energjik dhe fruta. Kjo i ndihmon fëmijët të marrin të gjitha lëndët ushqyese që u duhen për t’u rritur të shëndetshëm.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook