Arnebia Hispidissima – Aguliçe Arabe

Arnebia Hispidissima – Aguliçe Arabe

 

Arabisht: زهرة الربيع العربية – Zehratu Rabij el Arabijeh

Anglisht: Arabian Primrose

Emri shkencor: Arnebia hispidissima L

Familja: Boraginaceae

Arnebia Hispidissiama është bimë barishtore njëvjeçare, me lartësi  40-50cm, me lule të verdha me aromë të këndshme, me rrënjë ngjyrë vjollcë të egër.

Origjina e Arnebia Hispidissima është Gadishulli Arabik. Ajo rritet përgjithësisht në tokë ranore dhe ka aftësinë të tolerojë stresin e thatësirës. Është kultivuar për përdorime mjekësore prej shekujsh. Lëndët ngjyrosëse të Arnebia hispidissima, sidomos liposolubility, që gjendet në  rrënjët e saj, e bëjnë atë një burim interesant për industrinë ushqimore dhe kozmetike.

Komponimet në rrënjët dhe në pjesët ajrore të bimës kanë treguar  të kenë aktivitet të fuqishëm anti-mikrobik. Në mjekësinë tradicionale bima është përdorur për të trajtuar ulçerat, infeksionet, shqetësimet në fyt, problemet e zemrës, dhimbjet e kokës dhe ethet.
Ekstraktet e të gjithë bimës përdoren si stimuluese, tonike, diuretike dhe ekspektorane.

Elementët aktiv: Arnebins, triterpenoids betulin, β-amyrin,  lupeo. Naphthoquinonic (arnebin-1, arnebin-7, tiglic acid, arnebinol and cycloarnebin-7), isomer alkannin, arnebifuranone, vitexin, etj.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, kërcelli, gjethet, lulet.

Dobitë mjekësore të Arnebia Hispidissima

– Stimulon sistemin imun në funksionin normal të tij.

– Ndihmon qelizat e sistemit imun të luftojnë viruset dhe bakteriet.

– Lufton qelizat tumorale.

– Ndihmon për trajtimin e ulçërave në stomak dhe zorrë.

– Stabilizon rrahjet e zemrës.

– Parandalon goditjet në zemër dhe tru.

– Qetëson dhimbjet e kokës, largon temperaturën dhe ethet.

– Isovalerate që gjendet tek bima ka efekte të fuqishme anti-inflamatore.

– Parandalon formimin e edemës.

Shënim!

– Fëmijët mbi dy vjeç mund ta marrin në doza të vogla.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook