5 Bimë që ulin natyrshëm Presionin e lartë të gjakut

5 Bimë që ulin natyrshëm Presionin e lartë të gjakut

 

Presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, është një gjendje mjekësore ku forca e gjakut që shtyn kundër mureve të enëve të gjakut është vazhdimisht shumë e lartë. Të jesh i hipertenzuar ju vë në një rrezik më të madh të zhvillimit të një sulmi në zemër apo goditje në tru. Mënyra primare që presioni i lartë i gjakut shkakton dëm është duke shtrënguar zemrën dhe enët e gjakut – ato duhet të punojnë më shumë dhe në cilësi më pak efikase vetëm sa për t’ju mbajtur të gjallë.

Me kalimin e kohës, kjo ngarkesë dëmton indet delikate brenda arterieve. Kjo kontribuon në formimin e kolesterolit të keq përgjatë mureve arteriale, duke ngushtuar pasazhet ku rrjedh gjaku.

Shumica e njerëzve as nuk e dinë se kanë presion të lartë të gjakut, prandaj shumë mjekë e quajnë gjendjen “vrasës i heshtur”. Hipertensioni mund të shkaktojë dëme në heshtje dhe mund të kërcënojë shëndetin tuaj në çast.

Ekzistojnë një sërë klasash të medikamenteve të presionit të lartë të gjakut. Secili ka mekanizmat e veta të veprimit dhe ka për qëllim të menaxhojë vetëm gjendjen. Kardiologët janë të shtyrë nga Big Pharma që menjëherë të përshkruajnë këto barna pa parë metodat natyrore.

Në vijim po rendisim pesë bimë që kanë treguar potencial të madh për uljen e tensionit të lartë të gjakut:

  1. Shafrani i Indisë

Kurkumini, antioksidanti që gjendet në shafranin e Indisë, ndihmon në zvogëlimin e presionit të gjakut duke mbrojtur zemrën dhe enët e gjakut nga dëmtimi. Siç u përmend më parë, një arsye e zakonshme për hipertension është akumulimi i pllakave në arteriet. Pllakat ngushtojnë arteriet, duke ngadalësuar rrjedhjen e gjakut në zemër dhe duke shkaktuar dëme. Kurkumin nuk lejon që kjo të ndodhë. Studimet kanë treguar gjithashtu se kurkumin mund të pengojë prodhimin e enzimës konvertuese të angiotensinës (ACE), e cila ngushton enët e gjakut.

Shafrani i Indisë është gjithashtu një anti-inflamator i fuqishëm. Kjo ndihmon në mbajtjen e hipertensionit në kontroll.

  1. Rrënjët e xhenxhefilit (ginger)

Komponimet kimike të gjetura në xhenxhefil mund të ndihmojnë në uljen e presionit të lartë të gjakut. Ginger zvogëlon kolesterolin e përgjithshëm të gjakut të trupit, duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Kolesteroli mund të kontribuojë në pllakat ngjitëse përgjatë mureve të arterieve dhe enëve të gjakut.

Ginger parandalon gjithashtu mpiksjen e gjakut në enët e gjakut.

  1. Murrizi

Studimet kanë treguar se Murrizi është një agjent i sigurt dhe efektiv në trajtimin e sëmundjes ishemike të zemrës të shkaktuar nga presioni i lartë i gjakut. Komponimet e gjetura në murriz ndihmojnë në uljen e sasisë së oksidit nitric, i cili mund të kontribuojë në hipertension.

Hulumtuesit kanë vërejtur gjithashtu se murrizi përmirëson më tej rrjedhën e gjakut, duke lehtësuar enët e gjakut dhe duke forcuar muskujt e zemrës.

  1. Gjethet e ullirit

Gjethet e ullirit janë provuar klinikisht për të ndihmuar në trajtimin e para-hipertensionit dhe hipertensionit të fazës 1. Studiuesit zviceranë dhe gjermanë raportuan në 2008 se gjethet e ullirit ekstraktojnë presionin e gjakut dhe ulin nivelin e kolesterolit në të rriturit me para-hipertension. Ata arritën në përfundimin se dozimet prej rreth 500mg ishin më të mirat në përmirësimin e shëndetit të zemrës.

  1. Rubini i kuq – Hibiscus sabdariffa

Hibiscus sabdariffa është rregullues i presionit të gjakut, ul presionin e lartë të gjakut tek të rriturit, ul kolesterolin e dëmshëm në trup “LDL”, ruan zemrën dhe enët e gjakut nga dëmtimet.

Hibiscus sabdariffa është i pasur me acide bimore si: Acid-citric, Acid-tartarik, Acid-laktoni. Përmban gjithashtu komponentët kimik Anthocyanin dhe Quercetin. Është e pasur me energji, Karbohidrate, Fibra, Proteina, Vitaminat: A1, B1, B2, B3, C, Kalcium, Iron, Magnesium, Phosphorus, Potassium, Sodium, etj.

Hibiscus sabdariffa quhet ndryshe edhe Rubini i Kuq për shkak të dobive të tij të shumta shëndetësore. Ai është i njohur në të gjithë botën. Ka ngjyrë të kuqe dhe shije të athët. Përdoret si pije dhe si çaj.

Kujdes!
– Hisbicus nuk është i këshillueshëm për personat me tension të ulët.

– Nuk është i këshillueshëm për gratë shtatzëna apo gjatë gjidhënies.

Është e këshillueshme që të merrni këto barëra si pjesë e një qasjeje gjithëpërfshirëse ndaj shëndetit kardiovaskular. Kjo do të thotë se duhet t’i plotësoni ato me ushtrime të rregullta dhe mënyrë të shëndetshme të ushqyerjes. Këto barëra nuk janë zgjidhje të shpejta. Parandalimi i hipertensionit është pjesë e krijimit të një stili të shëndetshëm jetese.

  • Produkti me bimë shkretinore “Cardiagreen” për pacientët me probleme serioze të presionit të lartë të gjakut dhe zemrës

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook