Rreziqet e Antidepresantëve gjatë shtatzënisë

Rreziqet e Antidepresantëve gjatë shtatzënisë

 

Kur përdoren gjatë shtatzënisë, ilaçet kundër depresionit të njohur si frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) mund të rrisin rrezikun e çrregullimeve neurozhvilluese. Zbulimi erdhi nga studiuesit e Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Virxhinias, në një studim të mbështetur nga Instituti Kombëtar i Shëndetit.

Gjatë shtatzënisë, çdo gjë, nga kequshqyerja, obeziteti dhe infeksionet e deri te kushtet e shëndetit mendor mund të ndikojnë në zhvillimin e fetusit. Kushtet autoimune dhe ekspozimi ndaj ndotësve gjatë shtatzënisë dihet se ndryshojnë zhvillimin neurologjik, ndërsa stresi dhe depresioni në një grua shtatzënë mund të rrisë gjithashtu rrezikun e kushteve psikiatrike tek fëmijët e saj.

Pra, nuk është një shtrirje që ekspozimi ndaj medikamenteve në mitër mund të çojë gjithashtu në ndryshime neuro-zhvillimore gjatë gjithë jetës, duke përfshirë ato që lidhen me autizmin.

Ilaqet kundër depresionit gjatë shtatzënisë të lidhura me ndryshimet e trurit

Normat e autizmit janë rritur vazhdimisht për dekada, duke u rritur më shumë se 150% në 20 vitet e fundit. Ndërsa 1 në 150 fëmijë u diagnostikua me autizëm në vitin 2000, kjo u rrit në 1 në 54 (ndër 8-vjeçarët) në vitin 2016. Në vitin 2020, 1 në 30, ose 3,49%, e fëmijëve të moshës 3 deri në 17 vjeç u diagnostikuan me spektrin e autizmit.

Ajo që e shtyn këtë ndryshim është subjekt i debatit intensiv, por hulumtimi, i publikuar në Brain Behavior and Immunity, sugjeron që ilaçet kundër depresionit gjatë shtatzënisë mund të luajnë një rol. Zbulimi mund të ketë implikime të mëdha për shëndetin publik, duke marrë parasysh se në mesin e grave shtatzëna që përdorin ilaqet kundër depresionit, 80% janë të përshkruara SSRI.

Studimi i kafshëve zbuloi se SSRI-të mund të ndërveprojnë me inflamacionin në trupin e nënës, duke prodhuar një reagim që prek ndërfaqen e nënës-fetusit (MFI), e cila përfshin decidua (një membranë mukoze që vesh mitrën) dhe placentën, dhe në fund trurin në zhvillim të fetusit.

Më vonë në jetë, pasardhësit e rritur, nënat e të cilëve u ekspozuan ndaj inflamacionit gjatë shtatzënisë, patën ndryshime të sjelljes të bazuara në seks, duke përfshirë pakësimin e komunikimit dhe interesin e ulët për ndërveprimet sociale, duke imituar ato që shihen te njerëzit me autizëm.

“Për më tepër,” shpjeguan studiuesit, “kombinimi i inflamacionit të nënës në prani të frenimit farmakologjik të rimarrjes së serotoninës transformoi më tej fiziologjinë e MFI dhe neurobiologjinë e pasardhësve, duke ndikuar njësoj në rrugët imunologjike dhe të sinjalizimit të serotoninës.”

SSRI-të funksionojnë duke ndryshuar nivelet e serotoninës në trup. Ndërsa ky hormon “të ndjeheni mirë” mund të rrisë disponimin, ai është gjithashtu i përfshirë në përgjigjen imune. Në utero, fetusi merr serotonin nëpërmjet placentës gjatë shtatzënisë së hershme dhe është e mundur që ndryshimi i niveleve të serotoninës me SSRI mund të çojë në ndryshime në tru.

“Marrja e SSRI nga nëna mund të çojë potencialisht në ndërprerje sistemike të sinjalizimit serotonergjik,” shkruajnë studiuesit, duke shtuar se qelizat imune qarkulluese dhe të bazuara në inde, qelizat nervore në zhvillim si dhe qelizat placentare të njohura si sincitiotrofoblaste dhe citotrofoblaste përdorin transportues dhe sinjalizues të lidhur me serotoninën.

“Veprimi i SSRI-së në ndonjë ose të gjitha këto popullata mund të ndikojë potencialisht në zhvillimin neurologjik. Gjetjet tona tregojnë se vetëm ekspozimi ndaj SSRI mund të modulojë shprehjen e gjeneve të përfshira në sinjalizimin imun dhe të serotoninës në ndërfaqen e nënës dhe fetusit.”

Funksioni i qelizave imune mund të ndikohet drejtpërdrejt nga ekspozimi ndaj SSRI në nënën dhe embrionin, të cilat të dyja mund të ndikojnë potencialisht në zhvillimin neurologjik duke pasur parasysh se qelizat imune të nënës dhe embrionit kontribuojnë si në mbështetjen e placentës ashtu edhe në zhvillimin neurologjik.

Më tej, kombinimi i SSRI-ve dhe inflamacionit mund të jetë veçanërisht shkatërrues. Sipas studiueses Zengeler:

“Ne zbuluam se nënat që hasën një sfidë imunitare gjatë shtatzënisë shfaqën një nënshkrim krejtësisht të ndryshëm në placentë kur ishin në SSRI krahasuar me nënat që nuk merrnin SSRI. Kjo thekson rëndësinë e marrjes në konsideratë të të gjithë mjedisit para lindjes, pasi ilaçet e prodhuara për të zbutur inflamacionin mund të çojnë në pasoja të paparashikuara te foshnja nëse kombinohen me modulatorë të tjerë, të tillë si SSRI.

Tylenol gjatë shtatzënisë i lidhur me autizmin

Studimi i paraqitur shqyrtoi efektet e SSRI-ve gjatë shtatzënisë, por një pikë e rëndësishme për t’u theksuar është se medikamentet e tjera dhe ekspozimet mjedisore mund të kenë gjithashtu efekte të dëmshme në zhvillim. Edhe Acetaminofeni, emri i markës Tylenol, të cilin shumë e konsiderojnë si krejtësisht të padëmshëm, lidhet me autizmin kur përdoret gjatë shtatzënisë.

Krahasuar me fëmijët e nënave me ngarkesën më të ulët të acetaminofenit gjatë shtatzënisë, fëmijët e atyre në tertilin e dytë kishin një rrezik 226% më të lartë për t’u diagnostikuar me çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) dhe një rrezik 214% më të lartë për një diagnozë ASD, nga koha kur ishin rreth 10 vjeç (mosha mesatare 9.8 vjeç).

Ata me ngarkesën më të madhe të acetaminofenit kishin një rrezik 286% më të lartë për ADHD dhe një rrezik 362% më të lartë për ASD. Siç theksohet nga autorët, gjetjet e tyre “mbështesin studimet e mëparshme në lidhje me lidhjen midis ekspozimit prenatal dhe perinatal ndaj acetaminofenit dhe rrezikut neurozhvillues në fëmijëri.”

Një hetim spanjoll i vitit 2016 i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë zbuloi gjithashtu se fëmijët, nënat e të cilëve përdornin acetaminofen gjatë shtatzënisë, kishin 41% më shumë gjasa të shfaqeshin me simptoma ADHD në moshën 5 vjeçare, ndërsa djemtë kishin gjithashtu më shumë gjasa të kishin ASD.

Një studim i vitit 2017 madje pohoi, “Përdorimi i acetaminofenit tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël mund të lidhet shumë më fort me autizmin sesa përdorimi i tij gjatë shtatzënisë, ndoshta për shkak të mangësive të njohura në ndarjen metabolike të farmaceutikëve gjatë zhvillimit të hershëm.”

Rreziqe shtesë të SSRI-ve gjatë shtatzënisë

Përveç efekteve të mundshme neuro-zhvillimore, përdorimi i SSRI-ve gjatë shtatzënisë është lidhur me efekte të tjera të rëndësishme shëndetësore. Një rishikim sistematik dhe meta-analizë zbuloi se gratë që morën SSRI gjatë shtatzënisë kishin një rrezik dukshëm më të lartë për të zhvilluar lindje të parakohshme sesa gratë e tjera në grupin e kontrollit.

Përdorimi i SSRI-ve gjatë shtatzënisë së hershme është lidhur gjithashtu me një rrezik në rritje të anomalive kongjenitale dhe defekteve kongjenitale të zemrës. Në një përmbledhje të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Riskut dhe Sigurisë në Mjekësi, Dr. Adam Urato i Universitetit Tufts theksoi më tej: “Ato [SSRI-të] nuk duken të jenë ilaçe të dobishme që prodhojnë rezultate më të mira për nënat dhe foshnjat… Tërësia e provave shkencore sugjeron bindshëm se antidepresantët SSRI janë kimikate që shkaktojnë dëmtim të fetusit dhe se FDA duhet të marrë parasysh fuqimisht ndryshimin e FDA-së. Kategoria nga C në D për të gjithë klasën. Ky veprim do të siguronte paralajmërimin e duhur për publikun, ndërkohë që do të lejonte përdorimin në raste të zgjedhura.”

Në vitin 2019, një përmbledhje e botuar në Lancet Psychiatry zbuloi gjithashtu se përdorimi i SSRI-së së nënës gjatë shtatzënisë ishte i lidhur me rritjen e rrezikut të ASD tek pasardhësit. Ato gjithashtu janë lidhur me një rrezik në rritje të konfiskimeve neonatale tek të sapolindurit, si dhe një rritje të gjasave për hemorragji pas lindjes tek femrat.

A ia vlejnë rreziqet kundër depresionit?

Depresioni është një sëmundje dobësuese që kërkon trajtim efektiv, por a ia vlen rreziqet e ilaqet kundër depresionit – gjatë shtatzënisë apo ndryshe? Fakti është se medikamentet kundër depresionit mbeten një trajtim i linjës së parë për depresionin, edhe pse dy të tretat e pacientëve me depresion nuk reagojnë mirë ndaj tyre.

Në vitin 2022, u publikua analiza më gjithëpërfshirëse e të dhënave të provës klinike antidepresive deri më tani. Studimi, i cili u krye nga studiues në Administratën e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së, përfshiu të gjitha të dhënat e provës klinike kundër depresionit të dorëzuara në FDA midis 1979 dhe 2016, duke përfshirë provat e pabotuara. Në total, u analizuan 232 prova të rastësishme, të dyfishta të verbëra, të kontrolluara nga placebo, që përfshinin 73,388 pacientë të diagnostikuar me depresion.

Provat treguan se ilaqet kundër depresionit ia kalonin placebos vetëm në 15% të pacientëve – dhe pothuajse ekskluzivisht në ata me depresionin më të rëndë. Shkurtimisht, arsyeja pse shumë besojnë se po përfitojnë nga këto barna është për shkak të efektit placebo dhe asgjë tjetër.

Kjo mbështet hulumtimet e mëparshme, të cilat zbuluan se efekti placebo përbën diku ndërmjet 30% dhe 67% të efektit të trajtimit kundër depresionit dhe se placebo është po aq efektiv sa ilaqet kundër depresionit në ata me depresion të lehtë deri në mesatar.

Përveç rreziqeve për fetusin gjatë shtatzënisë, SSRI-të kanë efekte të tjera anësore të njohura, duke përfshirë:

  • Rritja e rrezikut të sjelljes vetëvrasëse.
  • Rritja e rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2.
  • Trashja e intima-medias më të madhe karotide (mbështjellësi i arterieve kryesore në qafë që ushqejnë gjak në trurin tonë), që mund të kontribuojë në rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.
  • Rreziku i rritur i demencës – çmendurisë; me rritjen e dozës rritet edhe rreziku për demencë.

Opsione më të sigurta për depresionin

Nëse jeni duke luftuar me depresionin dhe dëshironi të shmangni ilaçet kimike kundër depresionit, dijeni se ka mundësi të tjera në dispozicion. Shumë nga këto janë gjithashtu opsione që mund të zbatohen në mënyrë të sigurt gjatë shtatzënisë:

  • Optimizoni shëndetin e zorrëve — Aksi mikrobiota-zorrë-tru (MGB) luan një rol në funksionet fiziologjike dhe të sjelljes që shpesh preken në depresion.

Dihet, për shembull, se mikrobiota e zorrëve ndikon në funksionin e trurit dhe sjelljen depresive, ndërsa njerëzit me depresion janë gjetur se kanë ndryshuar përbërjen e mikrobiotës së zorrëve. Ushqimet e fermentuara, të cilat janë natyrisht të pasura me probiotikë, duhet të konsumohen rregullisht për të mbështetur shëndetin e zorrëve dhe shëndetin mendor përkatës.

  • Konsumoni yndyrna omega-3 – Yndyrnat omega-3 përmirësojnë çrregullimin e madh depresiv, prandaj sigurohuni që të merrni mjaftueshëm omega-3 në dietën tuaj, qoftë nga salmoni i egër i Alaskës, sardelet, harenga, skumbri dhe açuge.
  • Ushtrimi — Ushtrimi vepron si një antidepresant natyral që mund të ndihmojë në parandalimin e depresionit prenatal. Edhe format e buta të ushtrimeve mund të jenë efektive.
  • Nëse aktualisht jeni duke marrë një antidepresant kimik dhe dëshironi të hiqni dorë nga ai, ose nëse nuk merrni antidepresant ndërkohë që vuani nga depresioni, në mënyrë ideale, ju vjen në ndihmë kura me bimë shkretinore kundër depresionit, ankthit dhe stresit, e cila është krejtësisht e sigurt gjatë dhe pas shtatzanisë, dhe pa efekte anësore për nënën apo fetusin dhe foshnjën.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook