Kanceri Endometrial

Published On: November 11th, 2022Categories: Kanceret Gjinekologjike, Kanceri0 Comments on Kanceri Endometrial

Kanceri Endometrial (i mitrës); Simptomat, Shkaqet dhe Strategjitë e Trajtimit Natyral

 

Kanceri Endometrial është një lloj kanceri i mitrës që prek rreth 3 nga 100 gra gjatë jetës së tyre. Zbulimi i hershëm është kritik për trajtimin dhe shërimin e suksesshëm. Meqenëse shumë nga shkaqet kryesore të kancerit endometrial janë të lidhura me stilin e jetës, ekzistojnë një sërë strategjish mbështetëse natyrore që mund të zvogëlojnë rrezikun dhe të mbështesin shërimin nga kanceri endometrial.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është kanceri endometrial. Do të kuptoni simptomat, fazat dhe faktorët e rrezikut të kancerit endometrial. Do të mësoni rreth diagnozës dhe opsioneve konvencionale të trajtimit për kancerin endometrial. Do të shpjegojmë shkaqet kryesore të kancerit endometrial, dhe së fundi, do të ofrojmë disa strategji natyrore për të mbështetur shëndetin dhe shërimin tuaj.

Çfarë është kanceri endometrial

Kanceri endometrial është një formë e kancerit të mitrës. Fillon në endometrium, i cili është rreshtimi i brendshëm i mitrës. Ndodh kur qelizat në këtë zonë bëhen kancerogjene dhe fillojnë të rriten jashtë kontrollit. Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit, 3.1% e grave do të diagnostikohen me kancer endometrial gjatë jetës së tyre. Ai përbën rreth 3.5% të të gjitha rasteve të kancerit dhe 2.1% të të gjitha vdekjeve të lidhura me kancerin. Mbi 80% mbijetojnë rreth pesë vjet pas diagnozës fillestare.

Për të kuptuar më mirë kancerin endometrial, duhet të flasim për mitrën për një moment. Është një organ i zbrazët që i ngjan një dardhe të mesme si në formë ashtu edhe në madhësi. Është vendi ku fëmija rritet dhe zhvillohet gjatë shtatzënisë.

Mitra ka dy pjesë. Trupi (ose korpusi) është pjesa e sipërme, dhe qafa e mitrës është zona e poshtme që lidhet me vaginën. Kanceri i mitrës është një lloj kanceri që fillon dhe prek mitrën, jo qafën e mitrës. Kanceri i qafës së mitrës nuk është i njëjtë me kancerin e mitrës ose të endometrit, por një lloj kanceri krejtësisht i ndryshëm.

Zona e sipërme ose korpusi i mitrës ka dy shtresa kryesore: miometrium dhe endometrium. Miometriumi është shtresa e jashtme e trupit të mitrës. Është një shtresë e trashë muskulore që ndihmon nënën ta shtyjë fëmijën jashtë gjatë lindjes.

Llojet e kancerit endometrial

Endometriumi është shtresa e brendshme, e cila ndryshon gjatë ciklit menstrual. Ngritja e estrogjenit çon në trashjen e endometrit për të përgatitur trupin për të ushqyer fëmijën nëse ndodh shtatzënia. Nëse shtatzënia nuk ndodh, progesteroni do të ndërhyjë për të bërë që rreshtimi i endometrit të derdhet gjatë menstruacioneve. Këto ndryshime të endometrit do të ndodhin çdo muaj derisa të ndodhë menopauza.

Përtej këtyre dy shtresave kryesore, ekziston një shtresë tjetër e quajtur seroza. Seroza është një shtresë indi që mbulon dhe mbron pjesën e jashtme të mitrës. Nga këto tre shtresa, kanceri endometrial prek endometrium.

Ekzistojnë disa lloje të kancerit endometrial në varësi të mënyrës se si duken qelizat nën mikroskop, duke përfshirë:

 • Adenokarcinoma
 • Karcinosarkoma e mitrës (CS)
 • Karcinoma me qeliza skuamoze
 • Karcinoma me qeliza të vogla
 • Karcinoma kalimtare
 • Karcinoma seroze

I gjithë kanceri endometrial fillon në endometrium. Disa kanë qeliza skuamoze ose të sheshta, të holla, ndërsa të tjerët kanë gjithashtu qeliza gjëndrore. Forma më e zakonshme e kancerit endometrial është adenokarcinoma. Ka disa nëntipe të kancerit endometrial, duke përfshirë:

 • Adenokarcinoma me diferencim skuamoz
 • Adenoakantoma
 • Adenosquamous (ose qeliza të përziera)
 • Karcinoma ciliare
 • Karcinoma sekretare
 • Adenokarcinoma villolandulare

Ne gjithashtu mund të klasifikojmë dy lloje kryesore të kancerit endometrial bazuar në shkallën e rritjes së tyre. Kanceri endometrial i tipit 1 rritet ngadalë dhe nuk përhapet shpejt në indet e tjera. Kanceri endometrial i tipit 2 është më agresiv, rritet shpejt dhe përhapet shpejt. Kanceri endometrial i tipit 1, me rritje të ngadaltë, është shumë më i zakonshëm.

Simptomat e kancerit endometrial

Kanceri endometrial mund të ketë disa simptoma. Më e zakonshme është gjakderdhja jonormale vaginale, duke përfshirë:

 • Njolla ose gjakderdhje vaginale midis periodave
 • Ndryshimet në sasinë ose gjatësinë e menstruacioneve
 • Gjakderdhje vaginale pas menopauzës

Simptoma të tjera të kancerit endometrial mund të përfshijnë:

 • Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut ose legenit
 • Shkarkim vaginal me ujë
 • Sekrecione vaginale me ndjesi shpimi gjilpërash
 • Marrëdhënie seksuale të dhimbshme
 • Ndjenja e një mase
 • Humbje e papritur e peshës

Përjetimi i simptomave nuk mund të nënkuptojë të kesh kancer endometrial. Ato mund të jenë një shenjë e një gjendjeje më pak serioze dhe jo kanceroze, duke përfshirë menopauzën, luhatjet hormonale dhe madje edhe stresin. Ato gjithashtu mund të jenë një shenjë e një forme tjetër të kancerit. Nëse jeni duke përjetuar këto simptoma, është kritike të vizitoni mjekun tuaj për diagnozën.

Fazat e kancerit Endometrial

Ekzistojnë katër faza të kancerit endometrial në varësi të madhësisë dhe shkallës së përhapjes së tij:

 • Faza 1: Në këtë fazë, kanceri endometrial gjendet vetëm në mitër dhe nuk është përhapur ende diku tjetër. Kanceri endometrial në këtë fazë është më i lehtë për t’u trajtuar dhe ka perspektivën më të mirë.
 • Faza 2: Në këtë fazë, ka kancer si në mitër ashtu edhe në qafën e mitrës.
 • Faza 3: Në këtë fazë, kanceri mund të jetë përhapur në vezore, tubat fallopiane, vaginë ose nyjet limfatike aty pranë, por jo në fshikëz ose rektum.
 • Faza 4: Në këtë fazë, kanceri është përhapur përtej zonës së legenit dhe mund të gjendet në fshikëz, rektum dhe madje edhe në organe ose inde të largëta.

Meqenëse trajtimi është shumë më i lehtë dhe perspektiva është shumë më e mirë në fazat e hershme, diagnoza e hershme është kritike. Nëse keni simptoma të kancerit endometrial, mos prisni, vizitoni mjekun tuaj.

Faktorët e rrezikut për kancerin endometrial

Ka faktorë të ndryshëm rreziku që mund të rrisin shanset për të zhvilluar kancer endometrial:

 • Obeziteti
 • Mosha (rreziku rritet me rritjen e moshës)
 • Përdorimi i një pajisjeje intrauterine (IUD) për kontrollin e lindjes
 • Çdo gjë që ndikon në nivelet hormonale, duke përfshirë marrjen e kontraceptivëve oralë, marrjen e tamoxifenit për të parandaluar kancerin e gjirit, terapinë me estrogjen, marrjen e estrogjenit pas menopauzës, tumoret ovarian ose sindromën e vezores policistike (PCOS), shtatzëninë dhe numrin e cikleve menstruale gjatë gjithë jetës.
 • Histori familjare e kancerit endometrial ose kolorektal
 • Të kesh një histori personale të kancerit të vezoreve ose të gjirit
 • Duke pasur një histori personale të hiperplazisë
 • Terapia e kaluar me rrezatim të legenit për një kancer tjetër
 • Të paturit e diabetit të tipit 2
 • Dieta e varfër (dieta me kalori të lartë, dieta të pasura me yndyrna të pashëndetshme)
 • Mënyrë jetese sedentare

Diagnoza e kancerit endometrial

Pas ekzaminimit të historisë dhe simptomave tuaja mjekësore dhe kryerjes së një ekzaminimi fizik, mjeku mund të kërkojë një ekografi për të parë legenin, tubat fallopiane, vezoret dhe mitrën. Përdorimi i ultrazërit të legenit zakonisht nuk është i mjaftueshëm. Një ultratinguj transvaginal (TVUS) është në gjendje të shikojë më mirë mitrën dhe të zbulojë shenjat e kancerit endometrial.

Nëse po shfaqni shenja të kancerit endometrial, marrja e mostrave të indeve është e radhës. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë një biopsi endometriale, një histeroskopi ose një procedurë të zgjerimit dhe kuretazhit (D&C) për të testuar indin endometrial për anomali dhe kancer. Ata gjithashtu mund të testojnë për ndryshime të indeve dhe proteinave, veçanërisht nëse mjeku juaj dyshon për kancer të trashëguar të zorrës së trashë jo polipoze (HNPCC). Nëse vërejnë ndryshime të ADN-së, ata gjithashtu mund të urdhërojnë disa teste gjenetike.

Nëse keni kancer endometrial, mjeku mund të urdhërojë një radiografi të gjoksit, tomografi kompjuterike (CT), skanime me rezonancë magnetike (MRI), skanime tomografie me emetim pozitron (PET), cistoskopi dhe proktoskopi për të kontrolluar përhapjen e kancerit.

Mjeku mund të urdhërojë gjithashtu një analizë të plotë të gjakut (CBC), dhe testin CA-125. Nivelet e larta të CA-125 shpesh nënkuptojnë që kanceri është përhapur jashtë mitrës. Ndërsa ky test nuk përdoret gjithmonë, ai mund të jetë i dobishëm përpara operacionit ose trajtimit tjetër.

Opsionet e Trajtimit Konvencional

Kanceri endometrial zakonisht trajtohet me histerektomi, e cila është një lloj operacioni që heq mitrën. Në disa raste, ata përdorin një salpingooforektomi dypalëshe (BSO) për të hequr vezoret dhe tubat fallopiane gjatë të njëjtit operacion. Nëse kanceri është përhapur, ata mund të heqin edhe nyjet limfatike aty pranë nëpërmjet një procedure limfadenektomie ose diseksioni të nyjeve limfatike. Nëse kanceri është përhapur edhe më tej, mund të rekomandohen edhe operacione të tjera, të cilat gjithësesi nuk e asgjësojnë kancerin por do e përhapin edhe më shumë, duke shtuar agresivitetin e tij, pa përmendur dëmet që i shkaktohen trupit dhe shëndetit.

Terapia me rrezatim përdoret shpesh për kancerin e endometrit. Kjo terapi përdor rrezet e energjisë së lartë për të vrarë qelizat e kancerit. Ata mund të përdorin një rreze të jashtme ose terapi të brendshme rrezatimi ose të dyja. Terapia me rrezatim mund të përdoret pas operacionit ose nëse nuk mund të bëni operacion, në vend të operacionit.

Barnat e kimioterapisë gjithashtu rekomandohen për të vrarë qelizat e kancerit endometrial. Ju mund të merrni kimioterapi intravenoze (IV) ose kimioterapi në formë pilule. Kimioterapia përdoret shpesh nëse kanceri është përhapur në pjesë të tjera të trupit në fazat e mëvonshme, ose kanceri është rikthyer pas trajtimit paraprak. Edhe pse e dinë mirë se tashmë kanceri nuk mund të vihet nën kontroll me kimioterapi apo radioterapi, dhe madje këto kthehen kundër pacienteve me dëmet që shkaktojnë, përsëri vazhdojnë të bëhen këto terapi të pamëshirshme me njerëzit.

Terapia hormonale mund të përdoret për të bllokuar disa hormone dhe për të ngadalësuar rritjen e kancerit. Shpesh përdoret në fazat e mëvonshme në kombinim me kimioterapinë. Në raste të tjera, mund të rekomandohet terapi e synuar duke përdorur barna që synojnë ndryshime të caktuara në qelizat e kancerit. Ndërsa në raste të tjera, mund të përdoret gjithashtu imunoterapia duke përdorur pikë kontrolli imunitar ose frenues PD-1. Të gjitha këto janë për të bërë prova klinike në njerëz në vend të kafshëve të laboratorit.

Shkaqet rrënjësore të kancerit endometrial

Ne kemi folur tashmë për faktorët kryesorë të rrezikut të kancerit endometrial. Le të flasim për disa nga faktorët themelorë që mund të rrisin rrezikun dhe të shkaktojnë kancer endometrial. Kuptimi i këtyre shkaqeve rrënjësore është i rëndësishëm për të përcaktuar faktorët tuaj të rrezikut dhe për të mbështetur trajtimin tuaj nëse zhvilloni kancer endometrial.

Shkaqet kryesore të kancerit endometrial mund të përfshijnë inflamacionin kronik, rezistencën ndaj insulinës, metabolizmin e dobët të estrogjenit, mungesën e vitaminës D, mungesën e zinkut, nivelet e larta të bakrit dhe ngarkesën e rëndë toksike.

 • Inflamacioni kronik

Inflamacioni kronik është shkaku numër një themelor i shumicës së sëmundjeve kronike dhe kancereve. Nuk është për t’u habitur që është gjithashtu një nga shkaqet kryesore të kancerit endometrial. Një përmbledhje e vitit 2005 e botuar në Epidemiologjinë e Kancerit, Biomarkuesit dhe Parandalimi gjeti një lidhje midis inflamacionit kronik dhe kancerit endometrial.

Inflamacioni kronik mund të rezultojë në ndarje të shpejtë të qelizave që mund të çojë në gabime të riprodhimit, dëmtim të ADN-së dhe mutacione, të cilat mund të rezultojnë në kancer.

Një studim rasti prospektiv i vitit 2010 i publikuar në Kancerin e lidhur me endokrinën ka gjetur gjithashtu një lidhje midis inflamacionit kronik dhe kancerit endometrial. Ata zbuluan se obeziteti dhe shënuesit e dobët inflamatorë mund të tregojnë një rrezik në rritje të kancerit endometrial.

 • Rezistenca ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që trupi nuk është në gjendje t’i përgjigjet mirë insulinës. Rezistenca ndaj insulinës mund të çojë në prediabet dhe diabet. Është gjithashtu një nga shkaqet themelore të një sërë çështjesh shëndetësore kronike dhe kancerit, duke përfshirë kancerin endometrial.

Një përmbledhje e vitit 2012 e botuar në Gynecologic Oncology zbuloi se nivelet e larta të insulinës dhe rezistenca ndaj insulinës mund të rrisin inflamacionin dhe të rrisin ndjeshëm rrezikun për kancerin endometrial. Një rishikim sistematik dhe meta-analizë i vitit 2015 ka gjetur gjithashtu një lidhje midis rezistencës ndaj insulinës dhe rritjes së rrezikut të kancerit endometrial.

Një studim i vitit 2020 i botuar në Cancer (Basel) ka gjetur gjithashtu se rezistenca ndaj insulinës mund të modulojë disrregullimin epigjenetik duke përfshirë shprehjen e miRNA-ve në pacientët me kancer endometrial dhe rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë rrezikun e kancerit endometrial.

 • Metabolizmi i dobët i estrogjenit

Metabolizmi i dobët i estrogjenit mund të rrisë gjithashtu rrezikun e kancerit endometrial. Estroboloma janë disa baktere të zorrëve që janë përgjegjëse për metabolizimin e estrogjenit. Beta-glukuronidaza është një enzimë e prodhuar nga estroboloma që thyen lidhjen midis acidit glukuronik dhe toksinave në zorrë. Kur flora e zorrëve është e çekuilibruar, aktiviteti i beta-glukuronidazës gjithashtu ndryshon.

Sipas një rishikimi të vitit 2017 të botuar në Maturitas, beta-glukuronidaza ndihmon zorrën të rregullojë sekretimin e estrogjenit. Aktiviteti i ulur i beta-glukuronidazës mund të ndikojë në nivelet e estrogjenit. E shoqëruar me nivele më të ulëta të estrogjenit mund të rrisë rrezikun e obezitetit, sindromës së vezores policistike (PCOS), osteoporozës dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Rritja e prodhimit të beta-glukuronidazës, nga ana tjetër, mund të rrisë estrogjenet qarkulluese, të shkaktojë mbizotërim të estrogjenit dhe të rrisë rrezikun e endometriozës, kancerit endometrial dhe kancereve të tjera që lidhen me dominimin e estrogjenit.

Një studim i vitit 2020 i botuar në Biomedicine and Pharmacotherapy gjeti një lidhje midis shëndetit të mikrobiomës, beta-glukuronidazës dhe kancereve të grave, duke përfshirë kancerin endometrial, kanceret e tjera të mitrës, kancerin e vezores dhe kancerin e gjirit. Të kesh një florë të shëndetshme dhe të ekuilibruar të zorrëve, nga ana tjetër, mund të mbështesë aktivitetin e duhur të beta-glukuronidazës dhe të zvogëlojë rrezikun e kancerit endometrial dhe çështjeve të tjera.

 • Mungesa e vitaminës D

Vitamina D është një vitaminë shumë e rëndësishme për shëndetin e muskujve, kockave, trurit, imunitetit, hormonal dhe mendor. Rezulton se mungesa e vitaminës D mund të luajë një rol në shëndetin e endometrit. Një studim i vitit 2010 zbuloi se vitamina D mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit endometrial të shkaktuar nga obeziteti. Një përmbledhje dhe meta-analizë e vitit 2018 e 8 studimeve të publikuara në Medicine (Baltimore) gjeti një lidhje midis niveleve të reduktuara të vitaminës D dhe tumoreve riprodhuese femërore, duke përfshirë kancerin endometrial.

Një përmbledhje sistematike e vitit 2018 e botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Shkencave Molekulare ka vënë në dukje se vitamina D është një përbërës i neglizhuar. Ata zbuluan se mungesa e vitaminës D mund të rrisë përgjigjen inflamatore të qelizave endometriale. Ata zbuluan gjithashtu se nivelet e ulëta të vitaminës D mund të rrisin rrezikun e problemeve të vezores, endometriumit dhe miometriumit; prandaj mund të rrisë rrezikun e kancerit ovarian.

 • Mungesa e zinkut dhe niveli i lartë i bakrit

Zinku është një mineral kritik për shëndetin imunitar. Nivelet joefikase të zinkut mund të rrisin inflamacionin, problemet e shëndetit imunitar dhe rrezikun e sëmundjeve. Bakri është një tjetër mineral thelbësor për shëndetin e imunitetit, nervave, enëve të gjakut dhe kockave. Megjithatë, nivelet shumë të larta të bakrit të kombinuara me nivelet e ulëta të zinkut, duke krijuar një raport të dobët të zink: bakër mund të rrisë rrezikun e të gjitha llojeve të çështjeve shëndetësore, duke përfshirë rrezikun e kancerit endometrial dhe kancereve të tjera femërore.

Një përmbledhje e vitit 2018 e publikuar në Bioscience Reports gjeti një lidhje midis niveleve të larta të bakrit dhe rrezikut të kancerit të qafës së mitrës. Një përmbledhje e vitit 2018 e publikuar në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimeve Mjekësore, nga ana tjetër, zbuloi se rritja e niveleve të zinkut mund të ulë rrezikun e kancerit të qafës së mitrës.

Një studim i vitit 2019 i botuar në Journal of Obstetrics and Gynecology zbuloi se një raport i dobët zink:bakër mund të rrisë rrezikun e polipeve endometriale. Një studim i vitit 2020 i botuar në Nutrients zbuloi se nivelet e ulëta të zinkut, nivelet e larta të bakrit dhe një raport i dobët zink:bakër mund të rrisin rrezikun e çështjeve gjinekologjike, duke përfshirë kancerin femëror. Një studim i vitit 2020 i publikuar në Biological Trace Elements Research zbuloi se një raport i dobët zink:bakër është i zakonshëm në pacientët me kancer endometrial.

 • Ngarkesa e rëndë toksike

Fatkeqësisht, bota jonë moderne është plot me kimikate, metale të rënda dhe toksina që mund të jenë kancerogjene dhe të rrisin rrezikun e inflamacionit, kancerit dhe sëmundjeve të ndryshme kronike. Disa metale të rënda dhe kimikate janë veçanërisht problematike dhe ekspozimi ndaj tyre mund të rrisë rrezikun e kancerit endometrial dhe kancereve të tjera femërore.

Një studim i vitit 2019 i botuar në Journal of Obstetrics and Gynecology zbuloi se nivelet e larta të metaleve të rënda, duke përfshirë aluminin, plumbin dhe nikelin mund të rrisin rrezikun e polipeve endometriale. Një përmbledhje e vitit 2018 e botuar në Expert Revieë of Anticancer Therapy zbuloi se kadmiumi mund të rrisë rrezikun e kancerit endometrial.

Një përmbledhje e vitit 2017 e botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimeve Mjedisore dhe Shëndetit Publik zbuloi se komponimet përçarëse endokrine mund të kenë efekte kancerogjene dhe mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e grave. Një studim rasti i vitit 2021 i botuar në Perspektivat e Shëndetit Mjedisor zbuloi se BPA, parabenet dhe ftalatet mund të rrisin rrezikun e kancerit endometrial.

Strategjitë e Trajtimit Natyral të kancerit Endometrial

Ka një sërë strategjish mbështetëse natyrore për të zvogëluar rreziqet dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj. Këtu janë disa nga më të rëndësishmet që ne rekomandojmë:

 • Plani i të ushqyerit anti-inflamator

Meqenëse inflamacioni kronik mund të rrisë kancerin endometrial dhe ngrënia e një diete inflamatore lidhet me një rrezik në rritje të kancerit endometrial, ndërsa një dietë anti-inflamatore mund të ulë rrezikun, atëherë ndjekja e një plani ushqimor anti-inflamator do të ndihmojë në uljen e rrezikut ose mbështetjen e shëndetit tuaj gjatë trajtimit dhe rikuperimit.

Duhet të hiqni ushqimet inflamatore nga dieta juaj, duke përfshirë sheqerin e rafinuar dhe karbohidratet, vajin e rafinuar, përbërësit artificialë, aditivët, ushqimet e skuqura thellë, ushqimet e përpunuara shumë dhe ushqimet junk. Hiqni pijet inflamatore, të tilla si pijet e gazuara, pijet me sheqer dhe pijet energjike, dhe hiqni alkoolin. Ndiqni një dietë anti-inflamatore të pasur me zarzavate, perime, barishte, erëza, ushqime të fermentuara, fruta me indeks të ulët glicemik, mish viçi të rritur në kullota, shpendë dhe vezë të ushqyer me bar, peshk dhe ushqim deti të egër.

Ngrënia e shumë yndyrave të shëndetshme, duke përfshirë avokado, ullinj, vaj kokosi, vaj ulliri ekstra të virgjër, gjalpë organike të rritur në kullota, ghee, sallo, arra dhe fara, dhe peshk të egër, është veçanërisht e rëndësishme.

 • Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta

Lëvizja dhe stërvitja janë shumë të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm. Mund të jetë një aspekt i rëndësishëm i parandalimit, trajtimit, shërimit dhe periudhës pas shërimit të kancerit. Sipas një studimi të popullsisë të vitit 2005 të botuar në Epidemiologjinë e Kancerit, Biomarkuesit dhe Parandalimin, stërvitja gjatë adoleshencës dhe moshës madhore mund të ulë rrezikun e kancerit endometrial me 40% krahasuar me ata që nuk ushtroheshin.

Studimi zbuloi se kryerja e nevojave shtëpiake, ecja si transport, dhe aktivitete të tjera të stilit të jetesës gjithashtu kanë rëndësi. Ata që nuk ushtrojnë një mënyrë jetese aktive kanë përjetuar gjithashtu një reduktim prej 40-45% të rrezikut të kancerit endometrial. Ata që ushtroheshin rregullisht, por nuk bënin një mënyrë jetese aktive, ndryshe përjetuan një ulje prej 35%, duke sugjeruar se lëvizja e trupit gjatë gjithë ditës dhe udhëheqja e një stili jetese aktive është po aq e rëndësishme sa ushtrimet.

Lëvizja dhe stërvitja nuk janë të rëndësishme vetëm për shëndetin dhe parandalimin. Është gjithashtu kritike gjatë dhe pas rikuperimit. Pacientët dhe të mbijetuarit me kancer endometrial kanë më shumë gjasa të përjetojnë kufizime fizike dhe ndërhyrja e aktivitetit fizik mund të përfitojë shëndetin dhe mirëqenien e tyre fizike dhe mendore. Ushtrimet mund të përfitojnë fitnesin, shëndetin mendor, cilësinë e jetës dhe shëndetin e përgjithshëm të të mbijetuarve të kancerit endometrial.

Të ruash një mënyrë jetese aktive, të lëvizësh trupin dhe të qëndrosh aktiv gjatë gjithë ditës janë kritike. Ngrihuni dhe shtrihuni rregullisht gjatë gjithë ditës. Lëvizni trupin, ecni nëpër zyrë, ngjitni shkallët në vend të ashensorit. Bëni një shëtitje ose provoni një stërvitje gjatë orës së drekës ose mesditës para se të hani. Ecni ose ecni me biçikletë në vend që të vozitni për distanca më të afërta ose parkoni larg dyqanit për t’i shtuar disa hapa ditës suaj.

Ushtrohuni të paktën tre ditë në javë për të paktën 20-30 minuta në ditë. Forma më efektive e ushtrimeve është stërvitja me rezistencë, dhe është mirë të kombinohen lëvizjet e rregullta si ecja në baza ditore.

 • Ulni stresin dhe jepni përparësi gjumit të mirë

Stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të rrisin inflamacionin kronik dhe rrezikun e problemeve shëndetësore, përfshirë kancerin endometrial. Reduktimi i stresit dhe prioritizimi i gjumit është i rëndësishëm për parandalimin, periudhën e rikuperimit dhe pas rikuperimit për shëndetin e përgjithshëm dhe cilësinë e mirë të jetës.

Ulni sa më shumë stresin në jetën tuaj. Shmangni sa më shumë situatat stresuese. Zvogëloni kohën që kaloni me njerëz që ju rrëzojnë ose shtojnë stresin tuaj.

Ndaloni së rrotulluari lajmet ose mediat sociale gjatë gjithë ditës. Përdorni mediat sociale në përfitimin tuaj! Ndiqni faqet dhe grupet që ju frymëzojnë, lartësojnë dhe edukojnë dhe hiqni pjesën tjetër.

Të shmangësh plotësisht situatat stresuese, njerëzit dhe gjërat është e pamundur. Është kritike të mësoni strategji që ju ndihmojnë të menaxhoni stresin dhe t’i përgjigjeni më mirë stresit, të ulni ankthin dhe të qetësoni mendjen dhe trupin tuaj. Kërkoni ndryshime pozitive të mentalitetit dhe praktikoni pohime pozitive.

Praktikoni lutjen ndaj Zotit në mënyrë të rregullt ditore. Shkruani rregullisht për të ndihmuar në punën me emocionet, dalloni modelet dhe shprehni veten. Provoni meditimin, relaksimin e drejtuar, frymëmarrjen, vizualizimin, lutjen dhe praktikat shpirtërore. Lëvizni trupin tuaj dhe praktikoni ecjen zbathur për të çliruar tensionin nga trupi juaj. Koha në natyrë, marrja e një banje kuruese, bërja e arteve dhe zanateve, qetësimi me vajrat esencialë, si livando, ose pirja e çajit bimor mund të ndihmojë gjithashtu për të arritur qetësi në mendje, trup dhe shpirt. Ilaçi bimor Ardavana është një ndihmë e madhe e pakrahasueshme për këtë rast.

Të kalosh vetëm sfidat shëndetësore mund të jetë e vështirë. Të rrethosh veten me miq dhe familjen mbështetëse dhe të dashur është thelbësore. Sidoqoftë, mund të keni të bëni me trauma, çështje më të thella emocionale ose stres emocional të lidhur me sëmundjet dhe mund të përfitoni nga mbështetja profesionale.

Për të mbështetur relaksimin gjatë natës, gjumin dhe përtëritjen gjatë natës, reduktoni përdorimin e pajisjeve elektronike gjatë natës. Përdorni syze që bllokojnë dritën blu nëse duhet të ndizni ekranin. Shmangni sheqerin, kafeinën, alkoolin, ushqimet e rënda dhe stresin në mbrëmje. Angazhohuni në biseda qetësuese dhe mbështetëse. Në vend që të zhyteni në elektronikë, zgjidhni lojëra në tavolinë, letra, fjalëkryqe, të dëgjoni Kuran, të lexoni libra të besimit ose poezi për natyrën, të thurni me grep, ngjyrosni, vizatoni, shkruani ditar ose aktivitete të tjera qetësuese. Praktikimi i lutjes – namazit, meditimit dhe vizualizimit janë të shkëlqyera para se të shkoni në shtrat, mund ta vendosin mendjen tuaj në një gjendje qetësie.

Mbështetni ritmet cirkadiane të trupit duke shkuar në shtrat dhe duke u zgjuar në të njëjtën kohë çdo ditë.

 • Optimizoni shëndetin e zorrëve dhe estrobolomën

Hulumtimet kanë treguar se ekuilibri i dobët i mikrobiomit, shëndeti i dobët i estrobolomeve dhe nivelet e larta të beta-glukuronidazës mund të rrisin rrezikun e kancerit endometrial. Optimizimi i shëndetit të zorrëve dhe estrobolomës mund të ndihmojë në zvogëlimin e rreziqeve tuaja.

Mbështetni shëndetin e zorrëve duke ngrënë një dietë anti-inflamatore dhe miqësore me zorrët. Merrni enzima tretëse për të mbështetur tretjen dhe HCL betainë për të mbështetur nivelet e acidit në stomak. Hani ushqime të fermentuara të pasura me probiotikë, të tilla si lakër turshi, kimchi, perime të fermentuara, kombucha dhe kefir kokosi.

Ju gjithashtu mund të përfitoni nga ushqimet e pasura me prebiotikë që ushqejnë probiotikë, duke përfshirë jicama, angjinarja e Jeruzalemit, mollët, preshi, hudhra, qepët, shpargu dhe zarzavatet e luleradhiqes. Nëse është e nevojshme, mbështesni eliminimin e mirë përmes ilaçit bimor ProbioHerb.

Përmirësoni estrobolomën tuaj duke ngrënë një dietë anti-inflamatore. Shmangni ksenoestrogjenet që mund të dëmtojnë shëndetin tuaj hormonal. Shembuj të ksenoestrogjeneve përfshijnë shishet plastike, kanaçet e ushqimit, detergjentët, frenuesit e flakës, kozmetikën dhe pesticidet që mund të përmbajnë këto substanca që çrregullojnë sistemin endokrin. Shmangni kontrollin hormonal të lindjes dhe përdorimin e antibiotikëve. Mbështetni shëndetin tuaj të mëlçisë dhe zorrëve dhe rrugët e eliminimit.

 • Hapni Rrugët e Detoksifikimit

Toksinat dhe metalet e rënda mund të rrisin rrezikun e kancerit endometrial. Mbështetni rrugët tuaja të tretjes, përthithjes dhe eliminimit duke ndjekur një dietë anti-inflamatore.

Pini shumë ujë për të mbështetur eliminimin përmes urinës dhe djersitjes dhe për të shmangur dehidratimin. Mbështetni detoksifikimin përmes lëkurës duke djersitur, duke përdorur rregullisht një sauna infra të kuqe dhe duke u ushtruar. Detoksoni ftalatet përmes urinës, djersitjes dhe jashtëqitjes.

Provoni klizmat e kafesë për të ndihmuar në nxjerrjen dhe eliminimin e toksinave dhe mbetjeve të vjetra nga zorra e trashë. Ilaçet bimore të kurës së kancerit endometrial, që i gjeni më poshtë, mbështesin eliminimin e toksinave dhe mbetjeve të tjera nga zorra e trashë gjithashtu.

 • Përmirësoni nivelet e vitaminës D

Nivelet e dobëta të vitaminës D mund të rrisin rrezikun e kancerit endometrial, ndërsa nivelet e përmirësuara të vitaminës D mund të mbështesin rikuperimin. Ne rekomandojmë të përmirësoni nivelet e vitaminës D përmes diellit dhe dietës, kurse suplementet sintetike zëvendësohen shumë më mirë nga lëndët bimore reale që përmbajnë ilaçet bimore të kurës së kancerit. Ekspozimi ditor i diellit dhe ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë D, duke përfshirë peshkun yndyror, mëlçinë dhe të verdhat e vezëve, është kritike, por gjithashtu jo e mjaftueshme.

 • Përmirësoni nivelet e zinkut

Mungesa e zinkut, nivelet e larta të bakrit dhe raporti i dobët zink:bakër mund të rrisin rrezikun e kancerit endometrial.

Zinku dhe bakri konkurrojnë kundër njëri-tjetrit si antagonistë për të rregulluar rrugët fiziologjike. Arritja e një ekuilibri të shëndetshëm midis këtyre dy mineraleve është kritike për shëndetin.

Zgjedhjet dietike mund të përmirësojnë raportin bakër/zink. Ushqimet e pasura me zink përfshijnë mish pa dhjamë të ushqyer me bar, shpendë të rritur në kullota, arra, fara, goca deti, bizele dhe qiqra. Ushqimet që janë burime të mira të bakrit përfshijnë gocat e detit, gjethejeshilet, kërpudhat shiitake, mëlçitë, karavidhe, arrat dhe farat.

 • Optimizoni nivelet e acideve yndyrore Omega-3

Inflamacioni kronik është një nga shkaqet themelore të kancerit endometrial. Acidet yndyrore omega-3 kanë përfitime anti-inflamatore dhe mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rreziqeve tuaja.

Duhet të hani shumë ushqime të pasura me acide yndyrore omega-3, duke përfshirë peshkun, ushqimin e detit, algat, farat chia, farat e lirit dhe arra, për të përmirësuar nivelet e acidit yndyror omega-3.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacienteve me lloje të ndryshme të kancerve gjinekologjike


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacienteve me lloje të ndryshme të kancerve gjinekologjike, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook