Hernia hiatale; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Hernia hiatale është një gjendje e shkaktuar kur ndodh tërheqje në zonën ku bashkohet stomaku dhe ezofagu (fillimi i diafragmës). Kjo bën që pjesa e sipërme e stomakut të shtyhet lart deri në zgavrën e gjoksit. Si pasojë, sfinkteri esofageal, i cili normalisht vepron si një valvul e njëanshme për të lejuar ushqimin që të shkojë poshtë në stomak, nuk është më në gjendje të parandalojë përmbajtjen e stomakut, duke përfshirë edhe acidet e stomakut, nga ngjitja lart.

Simptomat

Megjithëse shumica e njerëzve me hernie hiatale nuk përjetojnë simptoma, kur shfaqen simptoma, shfaqen kryesisht si dhimbje në gjoks ose urth, të cilat mund të përkeqësohen kur përkulesh, sidomos pas ngrënies, ose gjatë natës ose kur shtrihesh.

Hernia hiatale nganjëherë mund të shkaktojë ngjitje të llëndëve nga stomaku në ezofag. Kjo quhet refluks esofageal dhe mund të shkaktojë urth. Dhimbjet e hernies hiatale mund të ngjajnë me probleme të tjera shëndetësore si ulçerat e stomakut ose sulmet në zemër.

Shkaqet

Njerëzit më të prirur për hernie hiatale janë duhanpirësit dhe njerëzit që janë mbipeshë.

Hernia hiatale ndodh shpesh për shkak të tensionit kronik dhe ekstrem në psoas dhe quadratus lumborum, dy muskuj të mëdhenj që bashkohen me diafragmën, duke i shkaktuar asaj stres kronik. Trajtimi osteopatik (me fërkimin me duar nga një mjek osteopatik) mund të ndihmojë normalizimin e këtyre muskujve.

UDHEZIME TE PERGJITHSHME PER TRAJTIMIN NATYRAL TE HERNIES HIATALE

Shmangni ngopjen dhe minimizoni konsumimin e ushqimeve me erëza, të skuqurat, kafenë, çajin, pijet e gazuara, lëngjet e agrumeve, alkoolin, mendrën, specat jeshil dhe të kuq, dhe qepët, të cilat mund të përkeqësojnë simptomat.

Gjithashtu shmangni ngrënien e ushqimeve të rënda dhe më pas shtrirjen ose qëndrimin ulur pas ushqimit, dhe mos pini shumë ujë gjatë dhe pas ngrënies. Ndërkohë që vuani nga hernia hiatale, është më mirë të hani ushqime të vogla disa herë gjatë ditës, në vend të planit tipik tre vakte.

Janë të rekomanduara bananet dhe kokosi (qumështi dhe frutat).

Është e rëndësishme të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj, kështu që përpiquni t’i përmbaheni sa vijon:

  • Mos konsumoni asnjë ëmbëlsues artificial, si Splenda, NutraSëeet ose Aspartame.
  • Mos pini pije të gazuara.
  • Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.
  • Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
  • Eliminoni produktet e qumështit konvencional.
  • Shmangni viçin konvencional.