Fagonia Arabica; Bima e Shkretëtirës që lufton disa lloje të Kancerit

Fagonia Arabica; Bima e Shkretëtirës që lufton disa lloje të Kancerit, Hepatitin, çrregullimet e zemrës…

 

Arabisht: الشكاعة العربية, الشكاعة أو الجنبة أو الطليحة

Anglisht: Cretan Prickly Clover

Emri shkencor: Fagonia Arabica L.

Familja: Zygophyllales.

Fagonia Arabica; Një bimë e shkretëtirës me aktivitet të fuqishëm anti-oksidant, anti-febril, antiseptic, anti-cancer, anti-ischemic stroke, anti-diabetic, anti-venom, antiseptic, diuretic, expectorant, astringent, antispasmodic, antimicrobial, antiviral, neuroprotectiv, endocrinological, anti-androgenic, thrombolytic, etj. Ka përmbajtje të lëndëve aktive të fuqishme, ndër të cilat: Quercetin, kaempferol,23,38-di-o-β-d-glucopyranosyl-taraxer-20-en-28 oicacid dhe vitamina si riboflavin, niacin, ascorbic acid, dhe përmban gjithashtu glycosides, sterols, triterpenoids, alkaloids, flava noids, minerale si sulphate dhe chlorides, anthraquinone, cyanogenins, dhe coumarin; Docosyl docosanoate, cerylalcohol, β-setosterol, n-tricontanol chenovic acid, 4,5-dicaffeoyl quinic acid, 3,5dicaffeoylquinic acid, syringaresinol hd glucoside, scopoletin, rutin, dhe kaempferol; Fagonone, nahagenin, sapogenin, oleanolic acid, diterpenes, flavanoid glycosides kaempferol-7-O-rhamnoside dhe acacetin7-O-rhamnoside, katër triterpenoidal glycosides 3-O-β-d glucopyranosyl(1->3) α-L arabino Pyranoside oleanolic acid, 3-O-α-Larabinopyranosyl quinovic acid 28Oβ-d-glucopyranoside, O-[βd-glucopyranosyl-(1->2)]-β-d-glucopyranosyl(1->3)-αL arabinosyl oleanolic acid dhe 3Oβd glucopyranosyl-(1->3)αL-arabinopyranosyl quinovic acid 28-O-β-d glucopyranoside, etj.

Fagonia është bimë shkurre shumëvjeçare, që zakonisht rritet në shkretëtirë, me gjethe të holla që rriten në mes dy gjembave, me kërcell të degëzuar e me gjemba, me lule vjollcë, me frute të shumtë dhe të vegjël. Gjenden deri në 34 lloje të fagonias dhe të gjitha llojet janë kuruese.

Origjina e bimës është Gadishulli Arabik, rritet kryesisht në tokë ranore dhe të thatë.

Fagonia është bimë medicinale me veti kuruese te larta. Është përdorur në mjekësinë bimore për kurimin e disa llojeve të kancerit, hepatitit, çrregullime të zemrës, etj. Bima ka shije të ëmbël, të hidhur dhe djegëse. Kjo bimë ka përdorim të gjërë në mjekësi.

Pjesët që përdoren: Gjethet, kërcelli dhe lulet.

Dobitë mjekësore të Fagonia Arabica

– Pastrues i gjakut, parandalon mpiksjen e gjakut dhe parandalon hemorragjinë e trurit.

– Ndihmon në kurimin e disa llojeve të kancerit.

– Forcon mëlçinë dhe ndihmon në kurimin e kancerit të mëlçisë.

– Ndihmon në kurimin e Hepatitit A, B dhe C.

– Përmirëson shëndetin e zemrës dhe aftësinë mendore.

– Ndihmon në qetësimin e dhimbjeve të trupit.

– Forcon stomakun, lehtëson të vjellat, djegien e stomakut.

– Nëse përtypet si çëmçakëz, kuron plagët dhe vret viruset e gojës.

– Normalizon çrregullimet e presionit të gjakut.

– Diuretik (rrit urinimin) dhe rinovon veshkat e dëmtuara.

– Duke qenë spermatogenic, përmirëson numrin e spermës dhe ndihmon në normalizimin e aparatit riprodhues tek meshkujt dhe femrat.

– Trajton astmën dhe vështirësitë në frymëmarrje.

Shënim

– Nuk ka efekte anësore dhe mund të përdoret nga të gjithë.

– Disa produkte tonat kanë përmbajtje të bimës, duke përfshirë ilaçin Fagonia, një nga përbërësit e kurës për kancerin e mëlçisë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook