Zbuloni si të rigjeneroni sistemin imunitar 

Shumë premtuese! Zbuloni si të rigjeneroni sistemin imunitar dhe të luftoni radikalet e lira që shkaktojnë kancer

 

Me fjalen “imunitet” kuptohet qëdrueshmëria e individit ndaj infeksioneve mikrobiale, reaksioneve antigjenike dhe eliminimi i antigjeneve nga organizmi.

Përgjigja imune është përgjigjese për rolin e strukturave të ndryshmet qelizore, organeve dhe indeve në trup. Imuniteti është i përbërë nga një rrjet qelizor, inde dhe organe që punojnë së bashku për të mbrojtur trupin tuaj. Këto qeliza mbrojtëse janë ato që quhen leukocide apo qelizat e bardha të gjakut. Ato janë në gadishmëri për të sulmuar organizmat që shkaktojnë sëmundjet. Këto qeliza gjenden në shpretkë dhe palcën e eshtrave.

Roli i sistemit imunitar – një koleksion i strukturave dhe proceseve brenda trupit – është për të mbrojtur trupin kundër sëmundjeve ose organizmave të tjera të huaja potencialisht të dëmshme. Kur funksionon si duhet, sistemi imunitar identifikon një shumëllojshmëri të kërcënimeve, duke përfshirë viruset, bakteret dhe parazitët, dhe i dallon ato nga indet e vetë trupit të shëndoshë.

Për funksionimin normal të sistemit imunitar duhet të plotësohen këto funksione themelore:

– Mbrojtja e organizmit nga infeksionet, dallimi i të vetës nga e huaja, si dhe reagimi kur antigjeni ndërron strukturën dhe ka mundësi të bëhet agresiv.

– Sistemi imunitar ka aftësi të dalloj qelizat e veta nga të huajat. Mosnjohja e të huajës sjell sëmundjet autoimune ose tolerancën imonologjike.

– Në organizëm ekzistojnë mekanizma të cilët ndihmojnë që një materie së pari njihet si e huaj, pastaj neutralizohet, dhe eliminohet së bashku me indin ku kryhet reaksioni imunologjik, ose eliminohet pa e dëmtuar indin e vetvetes.

– Të gjita këto mekanizma të mbrojtjes së organizimit nga e huaja nuk mund t’i kryejë vetëm sistemi imunitar, por ky bashkëvepron me shumë sisteme të tjera të organizmit.

– Në funksionin e sistemit imunitar ndikon edhe sistemi nervor qendror, përmes hipotallamusit dhe sistemit të gjendrave endokrine.

– Sistemi nervor autonom i arrin efektet e veta në reaksionin imunologjik përmes receptorëve adrenegjikë.

Imuniteti ndahet në:

Imuniteti Jo-specifik (natyral) – i cili paraqet vetinë e organizmit për mbrojtje nga të gjitha sëmundjet me faktorë të jashtëm. Kjo është veti individuale dhe varet nga shumë faktorë (mosha, gjinia, klima, ushqimi, etj..)

Imuniteti Specifik (artificial) – i cili paraqet mbrojtje specifike të organizmit nga faktorë specifik biologjik. Ai fitohet gjatë kalimit ose paraqitjes së ndonjë sëmundje infektive dhe quhet imunitet i fituar.

Komponentët kryesor të sistemit imunitar përfshijnë

– Nyjet limfatike: struktura të vogla, në formë bathe që prodhojnë dhe rezervojnë qelizat që luftojnë infeksionet. Nyjet limfatike përmbajnë gjithashtu limfë, lëngun e pastër që mbart këto qeliza në pjesë të ndryshme të trupit.

– Shpretka: Organi më i madh limfatik në trup, i cili përmban qeliza të bardha të gjakut që luftojnë infeksionet. Shpretka gjithashtu ndihmon kontrollin e sasisë së gjakut në trup dhe heq qafe qelizat e vjetruara apo të dëmtuara të gjakut.

– Palca e kockave: Shtresa e verdhë në qendër të eshtrave prodhon qelizat e bardha të gjakut.

– Limfocitet: Këto qeliza të bardha të gjakut luajnë një rol të madh në mbrojtjen e trupit kundër sëmundjeve. Dy llojet e limfociteve janë: 1. Qelizat-B, të cilat prodhojnë antitrupat që sulmojnë bakteret dhe toksinat, dhe 2. Qelizat-T, të cilat ndihmojnë shkatërrimin e qelizave të infektuara ose kanceroze.

– Leukocitet: Këto qeliza të bardha sëmundje-luftuese të gjakut identifikojnë dhe eliminojnë patogjenët e huaj. Numri i lartë i qelizave të bardha të gjakut është referuar si leukocytosis.

Sëmundjet e sistemit imunitar

Mungesa e imunitetit ndodh kur sistemi imunitar nuk është aq i fortë sa normalja, duke rezultuar në infeksione të përsëritura dhe të rrezikshme për jetën.

Mungesa e imunitetit te njeriu mund të jetë ose rezultat i një sëmundjeje gjenetike, ose i një sëmundje të fituar si HIV / AIDS, ose për shkak të përdorimit të ilaçeve kimike imun-shtypëse.

Në sëmundjet e sistemit imunitar përfshihen:

– Gjëndrat limfatike të fryra

– Lodhja

– Infeksionet e shpeshta

– Gripi, ftohjet, dhimbjet e fytit; tregon se sistemi imunitar nuk po e mbron veten si duhet

– riniti alergjik

– astma

– ekzema është shumë të zakonshme

– sëmundjet autoimune si lupus, thyroiditis Hashimotos, artriti reumatoid, diabeti mellitus tipi 1 dhe lupus eritematoz sistemik

artriti reumatoid

– sëmundjet inflamatore

– kanceri

Si trajtohen zakonisht sëmundjet e mangësive immune nga mjekësia konvencionale

Në kushte tepër aktive ose autoimune, medikamentet që ulin përgjigjen imune, të tilla si kortikosteroidet ose agjentët e tjerë imuno-shtypës përdoren gjerësisht nga mjekësia konvencionale për largimin e simptomave përkohësisht. Por aktualisht kjo gjë nuk e zgjidh problemin por përkundrazi, e shton atë, sepse në këtë mënyrë shtohet çrregullimi dhe ç’orientimi i sistemit imun për identifikimin e agjentëve të huaj.

Faktorë që kontribuojnë në një funksion të ulët imunitar

Disa faktorë të zakonshëm janë

– Stresi emocional,

– mungesa e gjumit,

– mangësia e vitaminave,

– mungesa e ushtrimit fizik,

– ekspozimi ndaj rrezeve të dëmshme të diellit, ultravjollcë (UV)

– përdorimi i tepruar i antibiotikëve,

– ekspozimit ndaj toksinave mjedisore,

– mungesa e higjenës

Si të  forconi  sistemin imunitar

– Higjiena dhe Pastërtia; është e domosdoshme për mbrojtjen e sistemit imunitar.

Kujdesuni për dietën ushqimore; Një dietë e mirë është armë e fortë për shëndet të mirë.

– Flini mjaftueshëm; Insomnia dhe shqetësimet, janë armiq të shëndetit tuaj.

– Qëndroni të hidratuar; Trupi juaj ka nevojë për shumë ujë që të pastrohet nga toksinat.

– Mbani peshë normale trupore; Ju e dini se pesha e tepërt është e dëmshme për zemrën, trurin dhe organe të tjera.

– Ushtrimet fizike; Ushtrimet fizike përmirësojnë qarkullimin e gjakut, që ndihmon në qarkullimin e antitrupave dhe qelizave të bardha të gjakut.

– Agjërimi – ndihmon qelizat staminale të trupit për të filluar prodhimin e qelizave të reja të bardha të gjakut, të cilat ndihmojnë për të luftuar infeksionet. Agjërimi, jo vetëm forcon sistemin imun, por është mënyra më e mirë për pastrimin e mëlçisë dhe sistemit tretës nga helmet dhe toksinat.

Shmangni

– Shmangni stresin; Stresi nuk është vetëm një emocion. Në qoftë se ai është kronik, mund të shkaktojë probleme serioze.

– Shmangni ëmbëltuesit artificial; Konsumimi i ëmbëlsirave vështirëson ndjeshëm aftësinë e qelizave të bardha të gjakut për të vrarë bakteret dhe mikro-organizmat.

– Shmangni alkoolin; Alkooli ka një efekt serioz në qelizat e mëlçisë. Pirja e alkoolit është e lidhur drejtpërdrejt me uljen e punës së sistemit imunitar.

– Shmangni duhanin dhe ambjentet  ku pihet duhan.

– Shmangni marrjen e antibiotikëve; antibiotikët shtypin sistemin imun dhe nuk e lejojnë atë të kryejë funksionin e tij.

Ushqimet që mbështisin sistemin imunitar

– Bollgur; Bollguri është burim i shkëlqyer i Beta-glukan, një fibër speciale që ndihmon në rregullimin e sistemit imunitar.

– Karkalecat; Karkalecët janë një burim i shkëlqyer i mineraleve të seleniumit, që i lejojnë trupit të rrisë prodhimin e citokineve.

– Pula organike; Amino-acidet që përbëjnë proteinën janë tulla ndërtuese të çdo qelize në trup, përfshirë edhe qelizat e imunitetit.

– Kosi; Probiotikët, bakterja që ndodhet në ushqimet e fermentuara, jo vetëm që përmirëson sistemin e tretjes, por edhe funskionimin e gjerë të sistemit imunitar.

– Peshku salmon; salmoni është burim i shkëlqyer i ushqyesit esencial, vitaminës D. është një nga hormonet vitale në zhvillimin e qelizave të bardha, vijës së parë të mbrojtjes kundër infeksioneve.

Hudhra; është e mbushur me komponimet sulfurike, të tilla si: allicin, që krijon efekte që forcojnë sistemin imunitar.

Spinaqi; Spinaqi është i pasur me acid folik dhe vitaminë C, të cilat ndihmojnë në riparimin e qelizave.

Brokoli; Brokoli përmban choline amino acid, nivele të larta të vitaminës C dhe kalcium. Rekomandohet të konsumohet dy herë në javë.

Grejpfrut; ndihmon në parandalimin e dëmeve të radikalëve të lirë,  zvogëlon inflamacionin.
Grejpfruit përmban antioxidant lycopene – i cili nxit funksionimin e sistemit imunitar.

Shalqiri; është një përforcues i sistemit imun që ne duhet ta konsumojmë sidomos gjatë verës. Shalqiri është i lartë në vitaminë C, vitaminë A, dhe ka gjithashtu një përqendrim të madh të lycopeneve.

Cila është zgjidhja e duhur dhe e sigurtë për trajtimin e mangësive dhe çrregullimeve imune

Zgjidhja e duhur dhe e sigurtë është me ndjekjen e trajtimit natyral që ofrojnë praktikuesit ekspertë në mjekësinë natyrale dhe bimore, me anë të përmirësimit të dietës ushqimore, stilit të jetesës dhe bimëve mjekësore që veprojnë në mënyrë natyrale dhe pa efekte anësore për riparimin e çrregullimeve immune dhe stimulimin e imunitetit dhe të organeve jetike të trupit.

Si ndikon kurimi me bimë mjekësore në forcimin e imunitetit

– Ndihmon në rigjenerimin e të gjithë sistemit imunitar.

– Ndihmon në prodhimin e qelizave të reja të bardha të gjakut, të cilat luftojnë infeksionin.

– Bimët mjekësore janë ndihmuesit më të mirë për riparimin e sistemit të dëmtuar imunitar.

– Mënyrat natyrale gjithashtu mund të ndihmojnë të moshuarit, sistemi imunitar i të cilëve e ka më të vështirë për të luftuar sëmundjet.

– Gjatë trajtimeve me mënyra natyrale trupi kursen energji dhe është në gjëndje që të riciklojnë një shumë të qelizave që janë të dëmtuara.

– Mënyrat natyrale ndihmojnë pacientët e kancerit kundër ndikimit toksik të kimioterapisë.

– Ndihmon në rritjen e “qelizave T rregullatore” në trup, që luajnë një rol të rëndësishëm në funksionin imun dhe shtypjen e sëmundjeve autoimune.

– Mbron trupin nga dëmtimi i radikalëve të lirë, e cila është thelbësore për të mbajtur sistemin imunitar të funksionojë normalisht.

– Ndihmon në nxjerrjen e toksinave të akumuluara në trup.

– Përmirëson  qarkullimin e gjakut.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook