Zanthoxylum Chalybeum; Bimë e egër afrikane për luftimin e infeksioneve virale dhe bakteriale

 

Arabisht: الفاغرة

Anglisht: Knobwood

Emri shkencor: Zanthoxylum chalybeum L.

Familja: Rutaceae.

Zanthoxylum chalybeum është pemë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me kurorë të rrumbullakosur por të hapur, me lartësi  1.5 – 10 metra, me lule jeshile në të verdhë, me petale eliptike.

Origjina e Zanthoxylum chalybeum është Afrika Lindore. Kjo është një bimë e njohur mirë në mjekësinë tradicionale në Afrikë. Bima është  përdorur si ilaç tradicional në Afrikën Lindore që në kohët e lashta, si çaj, ilaç, furça dhëmbësh dhe lëndë druri. Frutat dhe gjethet aromatike përdoren për të bërë çaj dhe për të aromatizuar supën.

Në Somali gjethet janë raportuar të përdoren kundër dhimbjeve në stomak dhe mbajtjes së urinës. Ekstraktet e lëvores kurojnë malarian.

Lëvorja dhe rrënja përdoren si ilaç për dhimbjet e gjeneralizuara të trupit, kollën, kafshimet e akrepit, kafshimet e gjarprit, edemën, aneminë dhe enjtjet e trupit për shkak të tumoreve. Përdoret gjithashtu për trajtimin e dhimbjes së dhëmbëve.

Pjesët që përdoren: Lëvorja e rrënjës, gjethet, kërcelli, lëvorja e kërcellit.

Elementët aktiv: Përmban disa lloje të alkaloideve duke përfshirë: benzofhenanthridines (nitidine, dihydronitidine, oxynitidine, fagaronine, dihydroavicine, chelerythrine, dihydrochelerythrine, methoxheneryrrin, norkhelrythrine, oxycineinine, ficarinehinein, acetinehinehinein, oxhinehinehinein, oxidininehinein, oxhinehinehinein, dichtinehinehinehineh, dinehidinehine, dinehidinine) -4-metoksi-2-kinolone), karbazole (3-metoksikarbazol, glikozoline), aporfina (berberine, tembetarinë,  magnoflorine, M-metil-corydine), canthinones (6-canthinone), acridones (1-hydroxy-) 3-metoksi-10-metilacridon-9-një, 1-hidroksi-10-metilacridon-9-një, zanthozolin), dhe amide aromatike dhe alifatike.

Vaji i gjetheve përmban terpenë të ndryshëm, duke përfshirë:  1,8-cineole (24.3%), sabinen (11.1%), geranial (10.7%), neral (8.2%), limonene (6.4%), linalool (5.3%), trans -p-menth-2-en-1-ol (5.3%), α-terpineol (5.0%) dhe terpinen-4-ol (5.0%) si përbërës kryesorë. Vaji i gjetheve nga Zimbabve përmbante limonen (48.1%), geranial (13.2%), neral (12.1%), terpinolene (7.9%), linalil propionate (7.9%), citronelal (7.3%), camphene (5.3%), neryl acetate (5.7%) dhe terpinen-4-ol (5.3%) si përbërës kryesorë.

Dobitë mjekësore të Zanthoxylum chalybeum

– Mbështet sistemin imun në luftimin e infeksioneve virale dhe bakteriale.

– Lufton ënjtjet në trup të shkaktuara nga rritja e çrregullt qelizore.

– Ndihmon në kurimin e disa llojeve të kancerit.

– Qetëson dhimbjet e stomakut dhe të barkut.

– Lufton infeksionet që shkaktojnë mbajtje të urinës.

– Ka aktivitet antiviral kundër virusit të fruthit dhe aktivitet antimikobakterial ndaj Mycobacterium tuberculosis.

– Ka aktivitet të fuqishëm anti-inflamator.

– Ndihmon në trajtimin e anemisë dhe sëmundjeve të gjakut.

– Largon ethet, dhimbjen e kokës, ligështimin, dhe marramendjen.

– Lufton sëmundjet e traktit respirator përfshirë ftohjet, kollën, tuberkulozin, pneuneminë, dhimbjet e fytit, bajamet dhe astmën.

– Largon dhimbjet e përgjithshme të trupit dhe të vjellat.

– Trajton infeksionet e muskujve.

– Trajton sterilitetin tek femrat, sëmundjet veneriane, infeksionet e mitrës.

– Përdoret për të lehtësuar procesin e lindjes.

– Trajton edemën dhe këmbët e fryra.

– Ndihmon për trajtimin e sëmundjeve psikiatrike.

– Në studime, u hulumtua efikasiteti i bimës kundër baktereve dhe kërpudhave të zakonshme.

– Zëvendësuesi më i mirë i antibiotikëve që përdoren kundër infeksioneve.

Shënim!

Bima është e sigurtë nëse nuk teprohet në përdorim.