XHELATINA MBRETËRORE / QUMËSHTI I BLETËS

 

Ç’është xhelatina mbretërore?

Xhelatina mbretërore është një lëng i bardhë me vlera të larta ushqyese, që del nga gjendrat e faringut, nga koka e bletave të vogla punëtore për ushqyerjen e larvave punëtore, meshkujve në fazën e parë dhe larvave të mbretëreshës. Ky është ushqimi i vetëm i mbretëreshës dhe njihet gjithashtu me emrin “qumështi i bletës”.

Vetitë kuruese dhe shkaqet e përdorimit

 1. Aktivizon gjëndrat seksuale, shton nivelin e hormonit të shtatzanisë “Progesterone” dhe të hormonit mashkullor “Testosterone”, dhe aktivizon gjendrën suprarenale.
 2. Forcon sistemin riproduktiv duke shtuar pjellshmërinë (mundësinë për të lindur fëmijë).
 3. Është i dobishëm për kurimin e zmadhimit dhe infeksionit të prostatit.
 4. Përmirëson funksionet e mëlçisë dhe veshkave dhe shton përqindjen e albuminës dhe glukogjenit në mëlçi. Ka rëndësi të veçantë në kurimin e infeksionit viral të veshkave.
 5. Pakëson mundësinë e arteriosklerozës, normalizon nivelin e kolesterolit dhe yndyrave të trefishta në gjak.
 6. Kuron varfërimin e gjakut “Aneminë”, sepse rrit prodhimin e rruazave të kuqe dhe të bardha të gjakut dhe rrit numrin e pllakave të gjakut, të cilat luajnë rol të rëndësishëm në mpiksjen e gjakut kur pritesh apo plagosesh.
 7. Korrigjon sekrecionet e yndyrave të lëkurës për t’i normalizuar ato dhe nxit asimilimin e ushqimit brenda qelizave të lëkurës.
 8. Luan rol antibiotik dhe antimukozë. Përdoret për parandalimin e sëmundjeve infektuese (ngjitëse).
 9. Hap oreksin dhe vepron në ngritjen e peshës së trupit, duke u konsideruar si: “Ushqimi gjigand”.
 10. Rifreskon memorien dhe fuqizon organizmin në përgjithësi.
 11. Në lidhje me të sëmurët nga urina diabetike, ushqimi i bletës mbretëreshë përmirëson përfitimin nga glukoza, prodhon fuqi dhe shton nxjerrjen e hormonit insulinë në qelizat beta të pankreasit.
 12. Vonon shenjat e mplakjes që shfaqen në organet e trupit dhe në lëkurë, si rezultat i përmbajetjes së lartë të Vitaminës B, dhe veçanërisht të Vitaminës B5, që ndryshe quhet Pantothenic Acid.
 13. Qumështi i bletës ka ndikim rrënjësor në stabilitetin nervor dhe shpirtëror, sepse rrit konsumimin e oksigjenit nga truri dhe kjo bën që të pakësohet pikëllimi dhe të shtohet përqendrimi, gatishmëria dhe rezistenca.

Përbërësit e xhelatinës mbretërore apo qumështit të bletës

 1. Proteina: 13-18%
 2. Sheqerna të transferura: Fructose dhe Glukose: 7.5-12.5%
 3. Ujë: 58-68%
 4. Yndyra: 3-6%
 5. Pluhur: 0.8-1.5%
 6. Lëndë të papërcaktuara: 4-8.7%
 7. Vitamina të ndryshme në sasi të lartë, veçanërisht vitaminë B të përbërë.
 8. Minerale: përmban përqindje të lartë kalciumi, bakri, hekuri, pottassiumi, fosfori dhe squfuri.
 9. I pasur me Acetyle Cholin, i cili është i domosdoshëm për përcjelljen e ngacmimeve nervore.
 10. Përmban lëndë Inositol, e cila vepron në heqjen e yndyrës nga mëlçia, në pakësimin e kolesterolit në gjak, si dhe është i domosdoshëm në ruajtjen e shëndetit të flokut.

Këshilla që duhen pasur parasysh para përdorimit të qumështit të bletës

Ekzistojnë disa sëmundje, mbartësit e të cilave duhet të konsultohen me mjekun e tyre para përdorimit të qumështit të bletës. Këto raste janë:

 1. Të sëmurët me astmë.
 2. Ata të sëmurë që mund t’ju shkaktohet alergji nga disa përbërës të qumështit të bletës.
 3. Gjendjet e rënda kancerore.
 4. Të sëmurët me tension të ngritur të gjakut.
 5. Të sëmurët që vuajnë nga ulcerat dhe infeksionet e gypit tretës dhe nga aktiviteti i lartë i gjëndrave.
 6. Foshnjat që pinë gji (nën dy vjeç).

Doza dhe mënyra e përdorimit

 1. Qumështi i bletës i freskët:
 2. a) Për të rriturit: 500-1000 mg në ditë
 3. b) Për fëmijët: 30-50% e dozës së të rriturve
 4. Qumështi i bletës i tharë:
 5. a) Përdoret me doza më të vogla se ai i freskëti, sepse ky humb 2/3 e peshës (nga uji) dhe nuk mbet prej tij veçse 1/3 dhe ajo është më e përqendruar. Pra, nga 300 mg qumësht blete të freskët përfitohen 100 mg qumësht blete të tharë.
 6. b) Mënyra më e mirë për përdorimin e këtij qumështi të tharë është që të vendosësh sasinë e duhur nën gjuhë deri sa të tretet plotësisht, për rreth 2-5 minuta.

– Këshillohet që pas shërimit nga sëmundja, të mos përdoret për një apo dy muaj.

– Doza e përshtatshme për përdorim të përgjithshëm  është 1-2 gram nga qumështi i bletës i freskët i përzierë me 100 gram mjalt blete, dhe të hash nga një lugë dy herë në ditë, një orë para buke.

Ruajtja dhe rezervimi

 1. Qumështi i freskët i bletës ruhet në frigorifer, në temperaturë -20°C.
 2. Kapsullat dhe qumështi i tharë i bletës ruhet në temperaturën normale të dhomës.