Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Vitamina B7, Vitamina e Bukurisë

//Vitamina B7, Vitamina e Bukurisë

Vitamina B7, Vitamina e Bukurisë

Vitamina B7 / Biotin; Vitamina e Bukurisë

 

Vitamina B7 ose Biotin, e njohur edhe si vitamin H, është një vitamin që bën pjesë në vitaminat B-kompleks dhe luan një rol të rëndësishëm në metabolizmin e proteinave dhe procesin e glukozës. Biotin udhëton në gjak dhe sasitë e tepërta ose të papërdorura i eliminon me urinim. Kjo do të thotë se trupi nuk e rezervon këtë vitamin, prandaj ajo duhet konsumuar çdo ditë.

Roli i Vitaminës B7 në trupin e njeriut

– Biotin kontribon në shëndetin e kockave, thonjve, lëkurës dhe flokëve.

– Ndihmon formimin e fëmijës gjatë shtatzanisë.

– Ndihmon në parandalimin e infeksioneve të zorrëve.

– Forcon muskujt.

– Ruan nivelin e sheqerit në gjak.

– Parandalon obezitetin.

– Ndihmon në funksionimin normal të zemrës.

– Parandalon goditjet në tru dhe zemër.

– Rrit nivelin e energjisë.

Mungesa e vitaminës B7 mund të shkaktojë

– Sëmundje të lëkurës.

– Thyerje të thonjve.

Rënie floku

– Dhimbje kockash

– Stress nervor.

– Dobësi muskulare.

– Lodhje ekstreme.

– Humbje oreksi.

– Anemi.

– Çrregullime neurologjike sidomos tek fëmijët.

Burimet e vitaminës B7

Një gamë e gjërë ushqimesh përmbajnë vitamin B7, por ushqimet e mëposhtme përmbajnë sasi më të larta:

– Mëlçitë

– Drithërat e plotë

– Djathi

Salmon

– Avocado

– Lulelakër

– Bishtajoret

– Vezët

– Qumështi

– Kikirikët, bajamet

Brokoli

– Gjoksi i pulës

– Spinaqi

– Kërpudhat

Doza e rekomanduar ditore

 • Foshnjat 0-12 muaj – 7mcg = 0.007mg.
  • Fëmijët 1-3 vjet – 8 mcg.
  • Fëmijët 4-8 vjet – 12 mcg.
  • Fëmijët 9-13 vjet – 20mcg.
  • Adoleshentët 14-18 vjet – 25mcg.
  • Të rriturit mbi 18 vjeç dhe gratë shtatzëna – 30 mcg

* Mbidoza e vitaminës B7 nuk shkakton ndonjë simptomë, sepse teprica e saj nxirret jashtë nëpërmjet urinimit.

* Mënyra më e mirë e marrjes së vitaminës B7 është duke konsumuar ushqime të pasura me vitaminë B7, dhe jo vitaminat konvencionale.

 

By | 2017-08-05T19:13:15+00:00 August 5th, 2017|Ushqimi|0 Comments
error: Alert: Content is protected !!