Vaj Vetiver; për qetësinë nervore dhe shëndetin e lëkurës

 

Vaj vetiver nxirret nga rrënjët e bimës vetiver; ai është një vaj kompleks dhe aromatik që përmban më shumë se 100 komponenete të iditefikuara. Vaji vetiver është njohur ndryshe edhe si “Vaji i Qetësisë”.

Vaji vetiver është i pasur me: Benzoic acid, vetivene, furfurol, vetivenyl vetivenate, terpinen-4-ol, 5-epiprezizane, khusimene, a-muurolene, khusimone, calacorene, b-humulene, a-longipinene, y-selinene, o-selinene, ocadinene, valencene, calarene, gurjunene, a-amorphene, epizizanal, 3-epizizanol, khusimol, iso-khusimol, valerenol, b-vetivone, a-vetivone, vetivazulene.

Dobitë mjekësore të vajit vetiver

– Lehtëson qarkullimin e gjakut në lëkurë.

– Ndihmon për shërimin e shpejtë të plagëve dhe nxit rritjen e indeve të reja.

– Largon stresin, lodhjen mendore dhe lehtëson gjumin.

– Largon dhimbjen e kokës dhe migrenën.

– Relakson muskujt dhe largon dhimbjen e tyre.

– Ndihmon për kurimin e reumatizmës dhe dhimbjet e artritit.

– Hidraton dhe ushqen lëkurën.

– Redukton rrudhat e fytyrës.

– Largon nervozismin, zemërimin dhe histerinë.

– Ul presionin e lartë të gjakut.

– Zbut lëkurën e thatë dhe të acaruar.

– Parandalon aknet e fytyrës.

– Ndihmon për kurimin e puçërrave të rinisë.

– Forcon flokët dhe parandalon rënien e tyre.

– Kuron ulçërat dhe erën e keqe të gojës.

– Largon qelizat e vdekura dhe ndihmon në formimin e qelizave të reja në lëkurë.

– Për më shumë efekt vaj vetiver mund të kombinohet edhe me vaj livando + vaj grejpfruit + vaj jasemini.

Kujdes!!

– Nuk është i këshillueshëm për gratë shtatzana dhe gjatë gjidhënies.