Ulçëra e Stomakut; Shkaqet dhe Trajtimi Natyral

 

Ulçërat janë plagë që krijojnë hapje të vogla brenda mukozës që kufizon stomakun ose zorrët. Ulçera formohet kur ndonjë kombinim i acideve të tepërta të stomakut, baktereve, ilaçeve ose toksinave të tjera shkaktojnë dëmtim dhe hapje të vogla në mukozë. Në këtë artikull, ju do të zbuloni shkaqet kryesore të ulçerave të stomakut dhe zgjidhjet natyrale për të parandaluar dhe shëruar ulçerat.

Ulçërat e stomakut, që njihen gjtihashtu si ulçerat gastrike, apo gastrit, janë plagë të dhimbshme në membranën e brendshme të stomakut. Ulçëra e stomakut është një lloj sëmundje ulçere peptike. Çdo ulçerë që prek si stomakun ashtu edhe zorrën e vogël është i njohur si ulçerë peptike.

Kur shtresa e trashë e mukusit që mbron stomakun nga lëngjet e tretjes zvogëlohet, mund të ndodhë ulçer në stomak. Acidet tretëse hanë indet që kufizojnë stomakun, duke shkaktuar ulçera.

Njerëzit e të gjitha moshave vuajnë nga ulçerat. Burrat dhe gratë preken në mënyrë të barabartë. Hulumtimet tregojnë se rreth 60% e ulçerave peptike shkaktohen nga një infeksion bakterial që zakonisht mund të shërohet. 20% e tjerë shkaktohen nga ilaçet anti-inflamatore jo-steroide, dhe 20% e fundit vijnë nga shkaqe të ndryshme si pirja e duhanit ose pa ndonjë shkak të njohur.

Lloje të ndryshme ulçërash

Lloji më i zakonshëm i ulçërave janë ulçërat Peptike, por ka shumë lloje ulçërash duke përfshirë:

 • Ulçërat arteriale: janë plagë të hapura që zhvillohen në anën e jashtme të këmbëve, thembrave dhe gishtërinjve.
 • Ulçëra venoze: janë lloji më i zakonshëm i ulçerave të këmbëve. Ato janë një plagë e hapur që formohet në këmbë, poshtë gjurit dhe zonën e brendshme të këmbës.
 • Ulçërat e gojës janë lezione ose plagë të vogla që zhvillohen në gojë ose në bazën e mishrave të dhëmbëve.
 • Ulçërat gjenitale janë plagë që zhvillohen në zonat gjenitale.

Dhimbjet apo plagë që zhvillohen në pjesën e brendshme të stomakut, në pjesën e sipërme të zorrëve të vogla ose në ezofag, quhen ulçera peptike. Ato formohen kur lëngjet e tretjes dëmtojnë muret e zorrëve ose stomakun.

Ekzistojnë tre lloje të ndryshme të ulçërave peptike:

 • Ulçërat duodenale janë ulçerat që zhvillohen në duoden (zorrë e vogël)
 • Ulçërat e stomakut janë ulçerat që zhvillohen në membranën e stomakut
 • Ulçërat e ezofagut janë ulçerat që zhvillohen në ezofag

Dallimet midis Ulçërave të stomakut dhe Ulçërave Duodenale

Ulçërat e stomakut (shpesh të quajtura ulçëra peptike) janë plagë të dhimbshme që zhvillohen në membranën e sistemit të tretjes. Tradicionalisht, ato formohen në stomak, por mund të zhvillohen gjithashtu në zorrën e vogël (pjesa e quajtur duoden) ose ezofag. Ulçerat e stomakut dhe duodenale janë dy nga llojet e ulçerave peptike që do të diskutojmë. Ka shumë simptoma që lidhen me ulçerat e stomakut. Ashpërsia e simptomave varet nga ashpërsia e ulçërës.

Ulçëra mund të shkaktojë shumë simptoma, disa që janë të buta dhe të rralla ose të tjera që shkaktojnë shumë dhimbje dhe zgjasin. Simptomat e ulçerave janë zakonisht të dhimbshme dhe të dukshme. Një përqindje e lartë e ulçërave duodenale bëhen të rënda.

Një simptomë e zakonshme është një ndjesi djegie ose dhimbje në mes të stomakut midis gjoksit dhe fundit të barkut.

Shenjat dhe simptomat e tjera të zakonshme të ulçërave përfshijnë:

 • Humbje peshe
 • Dhimbje të lehta në stomak
 • Të përziera ose të vjella
 • Gromësima ose fryrja e urthit
 • Mos dëshira të hani për shkak të dhimbjes
 • Ndjeheni shpejt të ngopur
 • Urthi, një ndjesi djegieje në gjoks
 • Anemia
 • Feçe të errëta dhe të vonuara
 • Të vjella të përgjakshme ose ngjyrë kafe
 • Dhimbje që mund të përmirësohen me ngrënien, pirjen ose marrjen e antacideve
 • Probleme me gjumin për shkak të dhimbjes
 • Dehidratim, dobësi dhe lodhje (kur marrja e ushqimit është zvogëluar për shkak të dhimbjes)
 • Diarre
 • Gjakderdhje kur shkoni në banjë
 • Rreziku i shpuarjes së membranës së organeve (kjo është një emergjencë për jetën ose vdekjen).

Ndryshimi parësor midis ulçërave të stomakut dhe ulçerave duodenale është se me ulçërat e stomakut dhimbja rritet me ngrënien sepse acidi irriton ulçërat, kurse me ulçërat duodenale ka më shumë dhimbje midis vakteve të ngrënies. Në ulçërat duodenale, është e zakonshme që dhimbja të largohet kur individi ha.

Çfarë i shkakton ulçërat e stomakut?

Mjekët dikur mendonin se vetëm sasitë e larta të stresit mund të shkaktonin ulçër në stomak duke rritur acidin e stomakut. Por në një hulumtim të vitit 1980 u shfaq se përdorimi afatgjatë i ilaçeve anti-inflamatore (NSAIDs si aspirina, ibuprofen dhe naproxen), një mënyrë jetese e dobët që përfshin ngrënien e ushqimeve të përpunuara dhe një infeksion bakterial i shkaktuar nga tendosja Helicobacter Pylori (H .pylori), ishin shkaqet më të shpeshta.

Këtu është lista e plotë e shkaqeve të ulçërave të stomakut:

 • Ilaçet anti-inflamatore që shpesh quhen ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs). Këto ilaçe mund të ndikojnë në pengesën mukoze dhe të lejojnë që acidi të shkaktojë ulçer.
 • Një infeksion në sistemin tretës të shkaktuar nga bakteret H. Pylori.
 • Pirja e duhanit (studimet tregojnë se duhanpirësit kanë dyfish rrezikun e zhvillimit të ulçerave) stresi, dhe pirja e alkoolit rrisin rrezikun e ulçerës.
 • Një sistem imunitar i dobësuar i shkaktuar nga nivele të larta të inflamacionit, dieta e dobët, sasi të mëdha stresi.
 • Shumë rrallë nga një rritje e një tumori (i cili mund të jetë kanceroz ose jo kanceroz) i cili formohet në stomak, pankreas ose zorrë. Kjo gjendje është shumë e rrallë dhe njihet si sindromi Zollinger-Ellison. Në këto raste, ulçera në stomak dhe zorrë formohet duke rritur prodhimin e acidit të trupit. Kjo ndodh në më pak se 1% të të gjitha ulçerave peptike.
 • Ulçerat kanë gjithashtu tendencë të jenë më të spikatura në familje. Njerëzit të cilët kanë një histori familjare të ulçereve të stomakut ose ulçera duodenale, janë 2 deri 3 herë më shumë të predispozuar të kenë edhe vetë ulçer. Në fakt 50 deri në 60 % e njerëzve me ulçera duodenale kanë një histori familjare të ulçerave.
 • Trajtimet e osteoporozës si Alendronate (Fosamax) dhe Risedronate (Actonel), kanë treguar se rritin rrezikun e gjakderdhjes.
 • Antikoagulantët, si ëarafin (Coumadin) ose clopidogrel (Plavix). Për më tepër, ekziston një rrezik i shtuar tek burrat mbi 60 vjeç të cilët marrin aspirinë dhe medikamente të tensionit të lartë.
 • Frenuesit selektiv të rimarrjes serotonin (SSRI) janë shoqëruar me rrezik të shtuar për gjakderdhje që shkaktojnë ulçera peptike.
 • Disa ilaçe kimoterapie mund të ndryshojnë florën normale bakteriale që është e pranishme në zorrë. Steroidet dhe ilaçet e tjera imunosupresive mund të rrisin mundësinë e ulçerave ose komplikimeve të tjera potencialisht serioze të barkut.

Strategjia natyrale për trajtimin e ulçërave

Ndërsa ulçëra në stomak dhe ajo duodenale mund të jetë mjaft sfiduese për të jetuar me to, lajmi i mirë është se gjatë orarit të punës ju mund t’i shëroni ato natyrshëm. Këtu janë disa nga praktikat më të mira, lëndët ushqyese dhe përbërës që duhet të përdoren për të mbështetur procesin e shërimit.

 1. Ushqimi i lëngshëm

Çrregullimet e tretjes po rriten në përhapjen e tyre në shoqërinë tonë sot. Ushqimi i dobët, fryrja, urthi, çrregullimet e gazrave dhe zorrës së trashë janë më të zakonshmet. Këto gjëra nuk janë normale dhe mund të jenë mjaft shkatërruese për jetën e përditshme. Agjërimi dhe ushqimi i lëngshëm janë thelbësore në procesin e shërimit.

Ngrënia e ushqimeve të ngurta kur keni ulçer do të ishte analoge me përpjekjen për të ecur në një këmbë të ndrydhur ose të thyer. Ushqimi i lëngshëm do të ishte sikur t’i jepni këtij individi me një këmbë të ndrydhur paterica, në mënyrë që të mund të bëjë edhe një shëtitje, por të mos ketë ngarkimin e vazhdueshëm në kyçin e këmbës. Ushqimi i lëngshëm në formën e smoothies, supave, lëngjeve, etj. siguron lëndë ushqyese kryesore për të mbështetur shërimin.

 1. Ulja e stresit

Kur trupi është nën stres, tretja nuk ka përparësi. Kjo rezulton në nën-prodhim të acidit dhe enzimave në stomak. Lëngjet tretëse japin një rol mbrojtës në sterilizimin e ushqimit që hamë, i cili mban ekuilibrin opsional në mikrobiomë.

Ngrënia ndërsa stresohesh në mënyrë kronike ngadalëson lëvizshmërinë e zorrëve, duke bërë që ushqimi të mbetet në zorrët e vogla dhe në zorrën e trashë më gjatë seç duhet. Kjo amulli e zorrëve promovon rritjen bakteriale dysbiotike dhe inflamacionin. Mbirritja në radhët e baktereve më pas prodhojnë toksina që hyjnë në rrjedhën e gjakut, e cila shkakton më shumë inflamacion në të gjithë trupin.

Ardavana – Për Stresin dhe Ankthin

Ardavana – Për Stresin dhe Ankthin

 1. Trajtoni H. Pylori me produktin bimor ProbioHerb; H. Pylori është një bakter oportunist që infekton dhe përhapet me shpejtësi te njerëzit me një sistem imuniteti të kompromentuar. Edhe pse ky bakter është i natyrshëm dhe i dobishëm në sasi të vogla, ai mund të jetë shumë i rrezikshëm kur lejohet të përhapet pa kontroll. Ky infeksion është shkaku kryesor i ulçerave të stomakut dhe kancerit të stomakut. Sekretimi i mukusit mbron membranën e stomakut nga acarimi nga lëndët ushqimore dhe mikroorganizmat. H. pylori zvogëlon aftësinë e stomakut për të prodhuar mukus dhe irriton membranën e stomakut. Inflamacioni krijohet dhe acarimi bëhet aq i ashpër sa receptorët e dhimbjes fiken. Kështu formohen ulçerat e stomakut.

         4. Produkti bimor “Graecorum – Gastritis”

Nga përbërësit e Gastritis Herbs është edhe Mastika, një rrëshirë e marrë nga pema e Mastikës. Ngjitësi i kësaj peme thahet në copa rrëshire të brishtë, të tejdukshme. Mastiku është përdorur në mjekësinë antike për të trajtuar çrregullimet e zorrëve, duke përfshirë ulçerat në stomak dhe sëmundjen e Crohn.

Strategjia më e mirë për të parandaluar dhe shëruar ulçerat natyrisht është t’i jepni kohë trupit që të shërohet, duke qenë i durueshëm dhe duke kombinuar këto strategji që do të vazhdojnë të përmirësojnë shëndetin tuaj.