Udhëzues për të kuptuar dhe jetuar me ALS

 

ALS është një sëmundje e rrallë neurodegjenerative që avancon shpejt, duke prekur trurin dhe palcën kurrizore. Në Mbretërinë e Bashkuar (UK), pesë persona çdo ditë vriten nga gjendja, zakonisht brenda 14 muajve nga diagnoza fillestare, dhe ende shumë pak dihet për këtë. Ky udhëzues për të kuptuar ALS shqyrton se çfarë e shkakton gjendjen, se si përparon dhe çfarë të ardhme ka për kërkimet e ALS.

Shpjegimi i ALS

ALS është një çrregullim neurodegjenerativ, që do të thotë se dëmton rrugët nervore brenda trupit. Sëmundja përparon me shpejtësi, duke dëmtuar trurin dhe palcën kurrizore, duke prekur nervat përgjegjës për kontrollin e lëvizjes së trupit. Lëvizja e trupit normalisht shkaktohet nga një mesazh që fillon në lëvoren motorike të trurit, pastaj udhëton poshtë shtyllës kurrizore në pjesën përkatëse të trupit. ALS dëmton këto lidhje, kështu që mesazhet nuk janë në gjendje të udhëtojnë në të gjithë trupin. Si rezultat, ata që preken nga sëmundja humbasin lëvizshmërinë në krahët dhe këmbët, kanë vështirësi në të folur dhe gëlltitje, dhe përfundimisht nuk janë në gjendje të marrin frymë. Gjendja është fatale, shpesh brenda 1-2 viteve të diagnozës. Sëmundja është jashtëzakonisht e rrallë. Bazuar në të dhënat e SHBA, për një person pa histori familjare të sëmundjes shanset për zhvillimin e ALS janë midis 1 dhe 3 në 100,000.

Sëmundja e Lou Gehrig

Gjendja u emërtua së pari si “de la sclerose laterale amyotrophique”, nga mjeku francez që e zbuloi atë. Në vitin 1881, termi u përkthye në “Skleroza Laterale Amyotrofike”, e shkurtuar në ALS.

Megjithatë, sëmundja mori pak vëmendje publike derisa Lou Gehrig, një legjendë e bejsbollit amerikan, u diagnostikua me të. Pas një rënie të papritur të performancës së tij në fillim të sezonit të 1939-ës, Gehrig kërkoi kujdes mjekësor në Klinikën Mayo në Rochester, Minnesota. Ai u diagnostikua me ALS dhe vdiq dy vjet më vonë, në vitin 1941.

Sëmundja e Neuronit Motorik

ALS është sëmundja më e zakonshme e neuronit motorik dhe në SHBA termi ALS përdoret si një term ombrellë për të përfshirë të gjithë nëngrupin e sëmundjeve neurone motorike. Në Mbretërinë e Bashkuar termi i ombrellës i përdorur është i njohur si “Motor Neurone Disease”, ose MND.

Shenjat dhe simptomat e ALS

Simptomat e para të ALS janë shenjat e jashtme të dobësisë dhe atrofisë së muskujve, si: dhimbje, ngërçe, ngurtësi, mosmbajtje dhe vështirësi në të folur, ngrënie apo pirje. Mund të ketë edhe disa ndryshime në gatishmërinë dhe sjelljen mendore.

Mënyra si preket një pacient fillimisht, varet nga neuronet motorike që ALS dëmton së pari. Në pothuajse 75% të rasteve, të përshkruara si “mësymja e gjymtyrëve” të ALS, janë pikërisht krahët ose këmbët ku simptomat shfaqen së pari.

Pothuajse 25% e pacientëve në fillim kanë vështirësi me të folurin ose gëlltitjen. Gjendja e tyre përshkruhet si ‘fillimi i bulbarit ALS’. Një përqindje shumë e vogël e pacientëve kanë ‘fillimin e frymëmarrjes’ ALS, e cila së pari ndikon në muskujt ndërfushorë integral të frymëmarrjes.

Diagnoza

Një diagnozë e ALS bëhet vetëm kur pacienti ka simptoma të dëmtimit të sipërm dhe të poshtëm të nervit të motorit, dmth. mbi dhe nën korno (zona e cepave të ballit). Kjo vlerësohet nga një mjek i specializuar përmes ekzaminimeve të rregullta neurologjike.

Mjeku shikon gjithashtu historinë e plotë mjekësore të pacientit dhe përdor një gamë të plotë të testeve për të matur aktivitetin neurologjik brenda trurit dhe muskujve, për të ndihmuar përjashtimin ose tregimin e shkaqeve të tjera të mundshme.

Çfarë e shkakton ALS?

Në rreth 90% të rasteve, nuk ka asnjë shkak të identifikueshëm të ALS. Në 10% të rasteve të tjera, shkaku mund të identifikohet si një mutacion gjenetik.

Për 90% të rasteve që nuk kanë një histori familjare, ka pasur një sërë shkaqesh të spekuluara, por asnjë dëshmi e rëndësishme nuk është gjetut për të mbështetur asnjë teori të veçantë. Shkaqet e mundshme përfshijnë përdorimin e drogës, traumat e kokës, pjesëmarrjen në sportin e kontaktit, shërbimin ushtarak dhe ngrënien e ushqimit të kontaminuar me alga blu-jeshile.

Si zhvillohet sëmundja

….

Kush preket nga ALS?

  • Personat e diagnostikuar me ALS kanë tendencë të jenë të moshës 40-70 vjeç dhe janë kaukazianë.
  • 93% e pacientëve në bazën e të dhënave ALS CARE janë Kaukazianë.
  • Në pacientët më të rinj, sëmundja zakonisht prek më shumë meshkuj sesa gratë, por me rritjen e moshës së diagnozës, raporti bëhet më i barabartë.
  • Studimet në Shtetet e Bashkuara kanë treguar se veteranët ushtarakë, veçanërisht ata të vendosur gjatë Luftës së Gjirit, kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë ALS.

ALS e të miturve

Termi ALS e të miturve (JALS) aplikohet në rastet e diagnostikuara para moshës 25 vjeçare. Gjithashtu njihet si ALS që fillon herët. Sëmundja është jashtëzakonisht e rrallë, duke e bërë informacionin rreth saj të vështirë. Një rast i JALS ka më shumë gjasa të ketë një shkak familjar se ALS, kështu që kërkimi për trajtimin ka prirje të përqëndrohet në gjenetikë.

Janë raportuar raste në mesin e një numri të grupeve të ndryshme etnike, por ALS e diagnostikuar në një epokë të vonë zakonisht prek kaukazianët. Me mbështetjen e duhur, terapitë fizike dhe barnat e duhura bimore, një pacient me diagnozë JALS mund të ketë një jetë të kënaqshme për shumë vite dhe ndoshta dekada.

Problemet e fshehura për pacientët dhe kujdestarët e tyre

…..

Të jetosh me ALS

…..

Fizioterapia

…..

Ushqimi

…..

Frymëmarrja

…..

Perspektiva për pacientët me ALS

…..

Në vijim gjeni Udhëzuesin e plotë të pacientëve me ALS për trajtimin natyral që kanë nevojë për shërimin dhe jetën sa më cilësore.

Paketa për Pacientët me Sëmundje Autoimune dhe Gjenetike

Trajtimi Natyral Profesional për ALS