Tretësira e kripës (Saline) e përdorur në Qeska IV mund t’ju vrasë

 

Salina – kripë e tretur në ujë – ka qenë lëngu më i përdorur gjerësisht në SHBA dhe pothuajse në të gjithë botën për më shumë se një shekull, edhe pse kanë dalë prova se dëmton rëndë veshkat. Hulumtimet e reja vënë në pikëpyetje çfarë ka në ato Qeska IV që gati çdo pacient që shkon në spital i marrin.

Qeskat IV janë një nga gjërat më të zakonshme në kujdesin shëndetësor. Çdo vit, dhjetëra miliona njerëz marrin një për të parandaluar dehidratimin, për të rritur presionin e gjakut ose si ushqyes nëse nuk mund të hanë.

Dështimi i veshkave nuk është i pazakontë në pacientët të cilët janë hospitalizuar dhe kanë ekspozime të përsëritura ndaj kripës saline.

“Ne kemi qenë në alarm për 20 vjet” në lidhje me dëmet e mundshme nga kripa Saline, thotë Dr. John Kellum, një specialist i kujdesit kritik në Universitetin e Pittsburgh.

Klorina në këto qeska mund të ngushtojë enët e gjakut dhe të shkaktojë inflamacion, duke dëmtuar veshkat.

Por në vitet e fundit, më shumë hulumtues, duke përfshirë Dr. Kellum dhe Dr. Semler, kanë marrë një vështrim të ri në efektet reale të tretësirës Saline.

Salina përmban kripë, e cila përbëhet nga natrium dhe klorur. Por përmbajtja e klorurit është në fakt më e lartë se ajo e gjakut të njeriut.

Meqë rreth 30 milionë njerëz shkojnë në spital  vetëm në SHBA çdo vit, “ka dhjetëra apo qindra mijëra pacientë që do të kursejnë vdekjen ose probleme të rënda të veshkave duke përdorur lëngje të ekuilibruara në vend të kripës”, thotë një udhëheqës studimi, Dr. Vanderbilt Mateu Semler.

Shkencëtarët ende nuk i njohin të gjitha problemet e mundshme fizike që mund të lidhen me salinën.

Secila nga këto do të prekte një grup të gjerë organesh, por veshkat e ndjejnë atë më keq dhe së pari, dhe mund të përkeqësohen shpejt me efekte shkatërruese për pjesën tjetër të trupit.

Veshkat veprojnë si sistemi i ujërave të zeza të trupit, duke hequr mbeturinat nga qarkullimi i gjakut. Ato gjithashtu rregullojnë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, balancat e lëngjeve dhe presionin e gjakut.

Ekziston një rrezik shumë i madh i dëmtimit të veshkave dhe ekspozimi i shumëfishtë e shton atë rrezik, prandaj mendojmë se eliminimi i së paku i një prej këtyre ekspozimeve mund të jetë i dobishëm.

“Dështimi i veshkave lidhet me një rrezik dukshëm më të lartë të vdekjes”, thotë Dr. Semler.

Një vlerësim i cituar zakonisht, thotë ai, “nëse një pacient që ka një infeksion të rëndë në ICU, zhvillon një dëmtim të veshkave, dhe rreth gjysma nuk do të mbijetojnë në qëndrimin e tyre në spital”.

Hulumtimet kanë sugjeruar se klorur mund të shkaktojë ngushtimin e enëve të gjakut, duke kufizuar rrjedhjen e gjakut në veshka. Studime të tjera kanë treguar se klori i përgjithshëm mund të ushqejë inflamacion në përgjithësi.

Pra, ndërsa veshkat marrin një kthesë për keq, ato shpejt fillojnë të rrëzojnë shëndetin e përgjithshëm.

Dëmet e veshkave mund të shkaktohen nga infeksioni dhe nga antibiotikët që trajtojnë infeksionet.

Veshkat rregullojnë presionin e gjakut, por mund të dëmtohen nga presioni i ulët i gjakut. Edhe ngjyra e kontrastit që përdoret në skanimet e CT është e dëmshme për veshkat. Gjithësesi, ekziston një rrezik shumë i lartë i dëmtimit të veshkave nga ekspozimi i shumëfishtë, dhe marrja e qeskave Saline e administruar në mënyrë të përsëritur, e shton atë rrezik, prandaj eliminojini ato sa të jetë e mundur.