Tramadoli, ilaçi kimik më i dëmshëm se shumë lëndë narkotike

 

Kur njerëzit dëgjojnë fjalën” varësi”, zakonisht mendojnë për gjëra të tilla si: marihuana, kokaina, heroina, alkooli, etj.

Fjala varësi përkufizohet si: “nevojë maniake e përdorimit të substancave që krijojnë varësi …”

Një problem në rritje në Shtetet e Bashkuara, që është më i madh sesa mendojnë shumë njerëz, është edhe abuzimi i substancave dhe shtimi i ilaçeve kimike. Disa nga këto janë përgjegjëse për një numër alarmues të vdekjeve, duke përfshirë Tramadol (Ultram), i cili përdoret si një lehtësim për dhimbjet, i ngjashëm me morfinën, dhe jashtëzakonisht varësues.

Sipas Shoqërisë Amerikane të Mjekësisë së Varësisë, në vitin 2016 kishte mbi 2 milionë amerikanë të moshës 12 vjeç e lart që kishin çrregullim abuzimi me substanca që përfshijnë ilaçet kundër kancerit. Megjithëse jo të gjitha vdekjet e shkaktuara nga ilaçet janë ndjekur me kujdes, në vitin 2017 Instituti Kombëtar për abuzimin e ilaçeve ka paraqitur grafikun e mëposhtëm për të theksuar problemin në rritje të vdekjeve të shkaktuara nga mbidoza në 17 vitet e fundit.

Këto statistika duhet të jenë një thirrje zgjimi për mjekët dhe pacientët.

Çfarë është Tramadol dhe pse është i rrezikshëm?

Tramadol është një lehtësues sintetik i fuqishëm i dhimbjeve që futet nën kategorinë e opioideve dhe narkotikëve. Përdoret për të trajtuar dhimbjet e mesme deri në të forta. Shpesh u jepet të rriturve me dhimbje të rënda kronike, përreth kohës, sepse mund të administrohen në tableta me lirim të zgjatur. Punon duke u lidhur me receptorët në tru që janë përgjegjës për alarmin e dhimbjes në trup.

Efektet anësore të Tramadol

 • Të përziera
 • Fryrje barku
 • Gjak në urinë
 • Stres
 • Rritje e presionit të gjakut
 • Dobësi
 • Rritje të ritmit të zemrës
 • Humbje e kujtesës

Profesor Jack Crane, një ish-Patolog Shtetëror i Irlandës së Veriut dhe ekspert udhëheqës në mjekësinë ligjore, beson se Tramadol duhet të riklasifikohet si një drogë e klasës A.

Kjo duhet ta vendosë atë së bashku me heroinën dhe kokainën për rrezikshmërinë e varësisë dhe efekteve të tjera anësore. “Njerëzit duket se supozojnë se Tramadoli është i sigurt sepse është i përshkruar nga mjekët, por në mendjen time ai është po aq i rrezikshëm sa heroina dhe duhet të riklasifikohet si një drogë”, thotë ai.

Profesori u nxit të fliste publikisht për çështjen e Tramadol në vitin 2017, pas disa vdekjeve tragjike të lidhura me Tramadol-in që ndodhën në vendin e tij.

Megjithatë, problemi nuk është unik për Irlandën. Në Shtetet e Bashkuara, vdekjet nga mbidozimi i drogës të shkaktuara nga opioidet sintetike përfshirë Tramadol, fentanil dhe analogët fentanyl, janë dyfishuar midis 2015 dhe 2016 nga 3.1 në 6.2 për 100,000 njerëz.

Pse Tramadoli shkakton varësi?

Përveç ofrimit të lehtësimit efektiv të dhimbjeve, Tramadol gjithashtu krijon ndjenja si:

 • Euphori
 • Mpirje
 • Përgjumje
 • Ndjesi e shkëputjes së një pjese të trupit

Këto përfitime të dyfishta të veprimit të Tramadol janë për shkak të aftësisë së tij për të rritur disponueshmërinë e dy kimikateve neurotransmetues në tru të quajtur neropinephrine dhe serotonin.

Tramadol dhe alkooli

Ajo që e bën Tramadolin veçanërisht të rrezikshëm, është fakti se ai mund të shkaktojë një gjendje komate vdekjeprurëse kur përziehet me alkoolin. Sipas librit Interactions Drug: Analiza dhe Menaxhimi, përzierja e Tramadol me alkoolin rrit efektet e ilaçit dhe në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e efekteve anësore të rrezikshme duke përfshirë problemet e frymëmarrjes, uljen e presionit të gjakut dhe rrahjet e zemrës, dëmtimin e organeve dhe vdekjen.

Efektet anësore të mbidozës së Tramadol-it

Në vijim janë simptomat që mund të përjetojnë ata që marrin më shumë Tramadol se sa është përshkruar:

 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Reduktim të tonit të muskujve
 • Dhimbje të forta
 • Rrahje zemre të parregullta
 • Mendime vetëvrasëse

Shënim i rëndësishëm për gratë shtatzëna! Tramadoli kurrë nuk rekomandohet për gratë shtatzëna ose ato infermierore, pasi mund të shkaktojë efekte anësore të kërcënueshme për jetën ose simptoma të tërheqjes tek të sapolindurit.

Kur merrni ndonjë ilaç, është e rëndësishme që të kuptoni rreziqet. Për shumicën e ilaçeve, sidomos atyre me tendenca varësie, ka mundësi të tjera për menaxhimin e dhimbjeve që mund të jenë efektive dhe aspak të rrezikshme. Nëse jeni nervozë dhe mund të përjetoni ndjenja të varësisë ndaj Tramadol ose medikamenteve të tjera, ju duhet që gradualisht ta lini përdorimin e këtyre ilaçeve dhe të kaloni tek trajtimet më të sigurta për ju!

Zëvendësuesi natyral i Tramadolit “Harpagodix”