Trajtimi i një infeksioni me antibiotikë gjatë shtatëzanisë

Trajtimi i një infeksioni me antibiotikë gjatë shtatëzanisë mund të rrezikojë shëndetin mendor të fëmijës tuaj

 

Një studim suedez vëzhgues zbuloi se autizmi dhe depresioni janë më të përhapura tek fëmijët nëse nënat e tyre kishin një infeksion gjatë shtatëzanisë dhe trajtoheshin me antibiotikë ose ilaçe të tjera gjatë qëndrimit në spital. Studimi përfshin gati 1.8 milion fëmijë nga Regjistri Mjekësor Suedez i Lindjes, të cilët kanë lindur midis 1973 dhe 2014. Fëmijët ishin të lidhur me regjistrin kombëtar të spitalit, një sistem që dokumenton nëse nëna shtatzënë ishte trajtuar për infeksion në ndonjë spital.

Rreziku i autizmit rritet në qoftë se nëna e fëmijës është trajtuar për një infeksion gjatë shtatzënisë

Në studim, diagnoza për depresionin e fëmijëve ishte 24% më e lartë nëse nëna kishte marrë trajtim spitalor për një infeksion gjatë shtatzënisë. Më tronditëse, rreziku i autizmit në fëmijëri u rrit 79% nëse nëna merrte trajtim spitalor për një infeksion. Një fëmijë ka rrezik më të madh për të pasur probleme të shëndetit mendor më vonë në jetë nëse nëna e tyre mjekohej për infeksion në një spital. Studimi zbuloi se diagnozat e shëndetit mendor rriten tek fëmijët, edhe kur agjenti infektiv aktual nuk arrin në trurin e fetusit. Pra, a është infeksioni që shkakton dëm në trurin e fëmijëve apo ka më shumë histori?

Studimi nuk dha përgjigje se pse një agjent infektues do të dëmtonte zhvillimin e trurit të fetusit. A mundet që një përgjigje imune e pamjaftueshme ose e dobët te nëna të shkaktojë proteina inflamatore për të ndryshuar shprehjen gjenetike në qelizat e trurit të fetusit? Ka të ngjarë, por studimi nuk ka hetuar sesi protokolli i trajtimit të spitalit ndikoi negativisht në përgjigjen imune të nënës dhe ndikimin e saj të mundshëm në zhvillimin e trurit të fetusit.

Studimi zbuloi se shumë gra shtatzëna fillimisht ishin shtruar në spital me komplikime të tjera, por u prekën nga një infeksion që u fitua nga qëndrimi i tyre në spital. Edhe infeksionet e buta prenatale, siç janë infeksionet e traktit urinar, u shoqëruan me sëmundje mendore tek fëmijët më vonë në jetë. Çfarë kanë të përbashkëta të gjitha këto infeksione? Ato zakonisht trajtohen me antibiotikë, të cilët dëmtojnë mikrobiomën e nënës.

Antibiotikët, një recetë e zakonshme për shumicën e infeksioneve, prishin fiziologjitë jetësore si të baktereve infektive ashtu edhe të baktereve kommenale që janë të nevojshme për një reagim të shëndetshëm imunitar. Si mund të dobësojnë antibiotikët mikrobiomën e nënës, duke zvogëluar thithjen e lëndëve ushqyese, duke forcuar kushtet inflamatore dhe duke shkatërruar pengesën mbrojtëse të zorrëve, duke shkaktuar metale që dëmtojnë trurin dhe kimikate që prishin kimikatet që të rrjedhin nëpër murin e zorrëve dhe në qarkullimin e gjakut, ku mund të qarkullojnë më shumë me lehtësi tek fetusi në zhvillim?

Pse po përdoret ky studim për të promovuar infeksionin dhe ndjeshmërinë virale përmes vaksinimit të gripit?

Jo vetëm që vaksina e gripit është një dështim absolut vit pas viti, por gjithashtu dobëson imunitetin, duke i bërë gratë shtatzëna më të ndjeshme ndaj viruseve të gripit dhe infeksioneve të tjera.

Në vend që të inkurajojnë injeksionin e agjentëve infektues si thimerosal, alumini dhe ADN të huaj në qarkullimin e gjakut, mjekët duhet të jenë më të kujdesshëm, më të zellshëm në hetimin se si këta agjentë toksikë dëmtojnë më tej zhvillimin e trurit të fetusit. Mjekët dhe studiuesit duhet të jenë gjithashtu më të zellshëm dhe të hetojnë rolin fillestar që luajnë antibiotikët dhe ilaçet anti-virale në dëmtimin e mikrobiomës së zorrëve të nënës dhe aftësinë e saj të mëvonshme për të shmangur infeksionet. Studimi duhet të përmendë gjithashtu se spitalet janë burimi kryesor për infeksione rezistente ndaj antibiotikëve në radhë të parë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook