Traganum; Për shëndetin e Mëlçisë, Metabolizmin, Diabetin

Arabisht: الضمران، اثر

Emri shkencor: Traganum Nudatum Delile

Familja: Chenopodiaceae

Traganum është bimë gjysmë-kaçubë, shumëvjeçare, me lartësi 25 cm. Me gjethe alternative, cilindrike. Lulet i ka të grumbulluara që dalin nga gjethet më të thjeshta dhe janë shumë të vogla; kanë tendencë të verdhë, lulëzojnë gjatë Marsit, Prillit, Majit, Qershorit, Korrikut. Bima  fillon të rritet në verë në tokat e shkreta, dhe dendësia e saj rritet në verë dhe zvogëlohet në dimër, por rrënjët mbeten të rriten përsëri pas përfundimit të pranverës dhe me fillimin e verës.

Studime rreth Traganum

Traganum është gjetur në shkretëtirën ekstreme të Arabisë, Marokut, Algjerisë dhe Afrikës Veriore. Gjethet kanë shije të mirë dhe përdoren si perime dhe çaj. Në Hoggar, në Saharanë qendrore (Algjeri), ajo shtypet dhe merret një infuzion për ankesat e mëlçisë dhe problemet e gjakut, tensionin, diabetin, etj.

Objektivi i studimit ishte vlerësimi i antihiperglikemisë dhe hipoglikemisë së ekstraktës ujore Traganum nudatum në minjtë diabetikë normalë dhe të shkaktuar nga streptozotocina.

METODAT: Minjtë diabetikë normalë dhe të shkaktuar nga streptozotocina u trajtuan oralisht nga ekstrakti i Traganum nudatum në një dozë prej 50 mg / kg. Nivelet e glukozës në gjak u përcaktuan gjatë 6 orëve dhe 15 ditëve gjatë këtij trajtimi.

Acidi sinapik u gjet të jetë më i bollshmi, për më tepër, janë zbuluar përbërës të paidentifikuar.

Përbërësti kryesorë përfshijnë: klorogjene, sinapike, acidet ferulike, kafeike, salicilike, syringike, kanamike, vanilike, p-kumarike dhe trans-kinamike, si dhe flavonoide si: myricetin, quercetin, kaempferol, rhamnetin, isorhamnetin, naringin, isoquercitrin, hespere-kallaj, galangin, acacetin, quercetin-3-b-glukozid, rutin dhe gluc glukozide on avonoide. Disa studime treguan se këto përbërje fenolike kanë aktivitet të fuqishëm antioksidant.

Acidi sinapik, i cili është acidi kryesor fenolik, tregoi aktivitete antioksiduese, antimikrobike, anti-inflamatore, anti-kancerogjene dhe anti-ankth.

Shfaqja fitokimike zbuloi praninë e flavonoideve, taninave, alkaloideve, saponinave dhe kinoneve.

Dobitë mjekesore të Traganum nudatum Delile

– Lufton viruset në zorrë, stomak dhe gjak.

– Mbështet shëndetin e mëlçisë.

– Ndihmon në pastrimin e gjakut dhe luftimin e Hepatitit B.

– Ndihmon në trajtimin e hipertensionit.

– Ndihmon në kurimin e Diabetit tip ll.

– Ul nivelet e glukozës në gjak.

– Bllokon zhvillimin e radikalëve të lirë.

– Parandalon sëmundjet kardiovaskulare.

– Hetimet kanë treguar se bima shfaq aktivitete të forta anti-inflamatore dhe antioksidante dhe është efektive për trajtimin e mbipeshes, diabetit, hipertensionit, sindromës metabolike dhe qelizave kancerore.

– Aktiviteti antimikrobik u vërtetua kundër të gjithë mikroorganizmave të testuar.

– Përdorimi i bimës ka  treguar aktivitete të forta anti-oksiduese, antiproliferative, antiendotoksike, antikanceroze, hepatoprotektive, antitumor, antimikrobik, anti-bakteriale dhe anti-inflamatore.


The Herbal Cure for Viral Hepatitis and Liver Cirrhosis consists of four herbal remedies specially studied and produced for patients with Hepatitis and Cirrhosis, including: Acute Hepatitis B and Chronic Hepatitis B (HBV) - with all subtypes and genotypes; Acute Hepatitis C and Chronic Hepatitis C (HCV) - with all genotypes and subtypes; Hepatic cirrhosis and liver cirrhosis of any cause; Liver Fat and Liver Enlargement, as well as other liver disorders.

Kura Bimore për Hepatitet Virale dhe Cirrozën e Mëlçisë përbëhet nga katër ilaçe bimore të studiuara dhe të prodhuara posaçërisht për pacientët me Hepatitit dhe Cirrozë, duke përfshirë: Hepatiti B Akut dhe Hepatiti B Kronik (HBV) - me të gjitha nëntipet dhe gjenotipet; Hepatiti C Akut dhe Hepatiti C Kronik (HCV) – me të gjitha gjenotipet dhe nëntipet; Cirroza hepatike dhe cirroza e mëlçisë së çdo lloj shkaku; Dhjamosja e Mëlçisë dhe Zmadhimi i Mëlçisë, si dhe çrregullime të tjera të mëlçisë.