Studimi paralajmëron se toka bujqësore tani është 48 herë më toksike për bletët; A janë fajtorë neonicotinoidët për “apokalipsin e afërt të insekteve?

 

Studiuesit kanë përcaktuar se toka bujqësore është tani 48 herë më toksike për insektet sesa ishte vetëm 25 vjet më parë, dhe shumica e kësaj rritje të toksicitetit fajësohet në përdorimin e gjerë të një kategorie të rrezikshme pesticidesh të njohur si neonicotinoids.

Studimi siguroi një vlerësim të plotë të përdorimit të pesticideve në botë dhe ishte studimi i parë për të përcaktuar sesa të rrezikshme janë fushat tona për njerëzit dhe insektet në vitet e fundit. Roli i pesticideve ishte dramatik; shkencëtarët zbuluan se neonicotinoidet ishin përgjegjëse për një rritje të jashtëzakonshme të 92 % të toksicitetit.

Një pjesë e problemit është se neonicotinoidet krijojnë një barrë toksike kumulative sepse ato janë shumë më të qëndrueshme në mjedis sesa llojet e tjera të insekticideve të përdorura zakonisht, e cila është arsyeja pse barra sot është shumë më e lartë se sa ishte një çerek shekulli më parë dhe ka të ngjarë të rriten edhe më lart.

Është alarmante që bujqësia është bërë shumë më toksike për jetën e insekteve në dy dekadat e fundit. Ne duhet të heqim dorë nga pesticidet neonicotinoide për të mbrojtur bletët dhe insektet e tjera që janë thelbësore për biodiversitetin dhe fermat që na ushqejnë.

Fermerët në të gjithë botën duhet të bëjnë një ndryshim nga varësia e sistemit ushqimor nga pesticidet e rrezikshme drejt metodave organike të bujqësisë që funksionojnë në harmoni me natyrën në vend që ta shkatërrojnë atë.

A do të ketë ndonjë insekt në planetin tonë në dekadat që vijnë?

Problemi po rritet aq shumë, saqë disa shkencëtarë po paralajmërojnë se së shpejti mund të shohim një “apokalips insektesh”. Një shqetësim i veçantë është lidhja midis përdorimit të neonicotinoidit dhe çrregullimit të kolapsit të kolonisë së bletëve. Bletët konsiderohen si një nga pjalmuesit më të rëndësishëm të kulturave ushqimore të planetit dhe të paktën një e treta e ushqimit që njerëzit konsumojnë mbështeten në këtë lloj pllenimi.

Një sondazh mbarëkombëtar nga Universiteti i Maryland, Partneriteti Jofitimprurës i Informuar i Bletëve zbuloi se bletarët në Amerikë humbën 40.7 % të kolonive të tyre të bletëve, nga Prilli i 2018 deri në Prill të 2019. Kjo përfaqësonte një rritje të lehtë mbi mesataren vjetore prej 38.7 %  dhe shënoi humbjen më të lartë në historinë e studimit.

Ndërkohë, një raport nga UK Wildlife Trusts zbuloi se 41 % e specieve po përballen me zhdukjen. Një nga autorët, Dave Goulson, shpjegoi rreziqet për mediat, duke thënë: “Tre të katërtat e të korrave tona varen nga pjalmuesit e insekteve. Të korrat do të fillojnë të dështojnë. Ne nuk do të kemi gjëra të tilla si luleshtrydhet. Ne nuk mund të ushqejmë 7.5 miliardë njerëz pa insekte.” Ai shtoi se synimet për zvogëlimin e pesticideve do të ndihmonin jashtëzakonisht shumë.

Sipas raportit, pesë lloje të bletëve kanë përjetuar rënie masive në Amerikën e Veriut në 25 vitet e fundit, me një të zhdukur. Popullsia e fluturave të Ohajos, ndërkohë, ka rënë me një të tretën, ndërsa bollëku i përgjithshëm i molave ​​ka rënë me 28 % në Britani.

Përveç rolit të padiskutueshëm jetësor të pllenimit, disa nga insektet që po shohin rënien e popullsisë luajnë role të tjera të rëndësishme, siç janë riciklimi i lëndëve ushqyese dhe toka ajrosëse. Nëse përdorimi i pesticideve të rrezikshme dhe humbjet rezultuese të insekteve vazhdojnë, veçanërisht në bletët, mund të shohim humbje të konsiderueshme të të korrave dhe mungesa të ushqimit në të ardhmen e afërt.