Tiroiditi Hashimoto: Shkaqet, simptomat dhe zgjidhjet

 

Tiroiditi Hashimoto është një gjendje autoimune që çon në një tiroide nënvepruese dhe simptoma pasuese. Megjithëse është më i zakonshëm tek gratë e moshës së mesme, Hashimoto mund të prekë këdo, burra dhe gra në çdo moshë, përfshirë fëmijë dhe adoleshentë. Hashimoto është forma më e zakonshme e hipotiroidizmit, prandaj është shumë e rëndësishme të njihen simptomat e tij për të marrë trajtim sa më shpejt të jetë e mundur. Është shumë rëndësishme për të kuptuar shkaqet në mënyrë që të parandaloni tiroiditet Hashimoto të ndodhin.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është tiroiditi Hashimoto dhe të kuptoni simptomat dhe shkaqet e tij. Këtu do të mësoni se si të testoheni për tiroiditet Hashimoto dhe kushte të tjera tiroide. Ne do të ndajmë gjithashtu me ju zgjidhjet më të mira natyrore për tiroiditin Hashimoto për të riparuar trupin dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Çfarë është Tiroiditi Hashimoto

Sëmundja e Hashimoto ose tiroiditi Hashimoto është një sëmundje autoimune që shkakton një tiroide nënvepruese ose hipotiroidizëm. Sëmundjet autoimune janë një grup i kushteve në të cilat sistemi imunitar gabimisht sulmon trupin duke shkaktuar të gjitha llojet e simptomave dhe problemeve shëndetësore. Në rastet e tiroidititit Hashimoto, sistemi imunitar sulmon tiroiden tuaj.

Tiroidja është një gjëndër e vogël, në formë fluture, e vendosur në pjesën e përparme të qafës poshtë mollës së Adamit. Është një pjesë thelbësore e sistemit endokrin, një sistem që prodhon hormone për të koordinuar dhe kryer funksione të rëndësishme. Për shembull, hormonet tiroide ndikojnë në mënyrën se si trupi përdor energji. Si rezultat, ato ndikojnë në çdo organ të trupit, përfshirë rrahjet e zemrës.

Nëse keni tiroiditin Hashimoto, tiroidet zmadhohen. Si rezultat, nuk janë në gjendje të prodhojnë mjaftueshëm hormone tiroide. Pa pasur hormone të tiroides dhe një tiroide funksionuese, shumë prej funksioneve trupore ngadalësohen dhe shëndeti kompromentohet.

Për të përcaktuar nëse keni apo jo tiroiditin e Hashimoto, keni nevojë për një mjek për të testuar funksionin e tiroides. Sidoqoftë, është e rëndësishme që së pari të njihni simptomat kryesore dhe shkaqet e kësaj sëmundje autoimune.

Simptomat kryesore të Hashimoto

Nëse keni sëmundjen Hashimoto, në fillim mund të mos keni simptoma. Sidoqoftë, ndërsa sëmundja përparon ngadalë, mund të vëreni se tiroidet tuaja po bëhen më të mëdha dhe qafa duket disi e fryrë. Kjo tiroide e zgjeruar njihet edhe si goiter. Mund të çojë në një ndjenjë të plotësisë në fyt, por zakonisht nuk ka dhimbje.

Ndërsa tiroiditi Hashimoto përparon, mund të filloni të vini re disa simptoma. Simptomat e tiroidititit Hashimoto mund të përfshijnë:

– Lodhje, këputje dhe plogështi

– Shtim i pashpjegueshëm i peshës

– Dhimbje në nyje dhe muskuj

– Kapsllëk

– Rritje e ndjeshmërisë ndaj të ftohtit

– Flokë të thatë dhe të rralluar

– Thonj të brishtë

– Fytyrë e fryrë

– Gjuhë e trashur

– Ritmi të ngadalësuar të zemrës

– Probleme të kujtesës

– Depresion

– Periudha të rënda ose të parregullta

– Probleme për të mbetur shtatzënë

Përveç simptomave të zakonshme të tiroidititit Hashimoto, ju mund të rrisni gjithashtu rrezikun për komplikime shëndetësore afatgjata dhe sëmundje të caktuara. Tiroiditi i Hashimoto mund të rrisë rrezikun për:

– Sëmundjen Addison dhe sëmundjen Graves

– Tiroidet Goiters (të fryra)

– Sterilitet, dështim të vezores, komplikime të shtatëzënësisë ose lindjes dhe defekte të lindjes

– Diabet tip 2

– Kolesterol i lartë

–  Sëmundje të zemrës

– Probleme të trurit

– Probleme të veshkave

– Dëmtim neurologjik

– Çrregullime të shëndetit mendor, siç është depresioni

Shkaqet kryesore të Hashimoto

Ndërsa studiuesit nuk janë ende plotësisht të sigurt pse ndodhin çrregullimet autoimune, siç është tiroiditi Hashimoto, bazuar në tregues, ata arsyetojnë se ka të ngjarë të jenë rezultat i një kombinimi të çështjeve. Dieta e varfër, ndjeshmëria e ushqimit, zgjedhja e dobët e stilit të jetës, infeksionet dhe toksinat mund të luajnë të gjitha rol në shkaktimin e sëmundjeve autoimune.

Për të parandaluar dhe riparuar autoimunitetin, është e rëndësishme të kuptohen këta faktorë që mund ta shkaktojnë atë. Le t’i shohim ato një nga një.

Testimi për tiroiditin Hashimoto

Nëse dyshoni se keni tiroiditet Hashimoto, është shumë e rëndësishme të testoheni, në mënyrë që të filloni një regjim të duhur trajtimi. Shumë mjekë konvencionale kontrollojnë vetëm nivelin e hormonit stimulues të tiroides (TSH). Ky është testi i tyre i zakonshëm për funksionimin e tiroides.

Sidoqoftë, për të kuptuar plotësisht shëndetin e tiroides dhe për t’u siguruar që nuk keni tiroiditin Hashimoto ose ndonjë mosfunksionim tjetër të tiroides, është e rëndësishme të merrni një panel të plotë dhe të kontrolloni TSH, Free T4, Free T3, dhe nivelet e kundërt T3 së bashku me disa antitrupa testimi, si në vijim:

– TSH

Metoda më e mirë për të provuar fillimisht funksionin e tiroides është të kontrolloni nivelin e TSH në gjakun tuaj. Nëse nivelet e TSH janë të larta, mund të nënkuptojë që gjëndra tiroide nuk po funksionon mirë për shkak të një problemi që ndikon në tiroide, zakonisht hipotiroidizëm.

Në të kundërt, nëse TSH-ja është e ulët, mund të keni një tiroide tepër aktive dhe që keni të bëni me hipotiroidizëm dhe shumë hormone tiroide. Nivelet e ulëta të TSH mund të jenë gjithashtu rezultat i një problemi të gjëndrave të hipofizës. Në shumicën e rasteve, rezultatet normale të TSH nënkuptojnë funksionim të shëndetshëm të tiroides.

– T4 dhe Free T4

Testet T4 janë gjithashtu një hap i rëndësishëm për të kontrolluar funksionin e tiroides. T4 mund të gjendet në gjak në dy forma: T4 që është e detyruar për proteinat që parandalojnë T4 të gjejnë rrugën e tyre në indet në nevojë për hormonet tiroide, dhe Free T4 që është në gjendje të hyjë në inde të ndryshme të synuara. Free T4 është ajo që duhet të shikojmë për të vlerësuar funksionet tiroide. Nëse keni hipertiroidizëm, do të keni nivele të larta T4 (FT4) ose Free T4 Index (FT4I), por nëse keni hipotiroidizëm, këto nivele do të jenë shumë të ulëta.

Kombinimi i rezultateve TSH dhe FT4 ose FTI mund të ndihmojë për të përcaktuar me saktësi nëse tiroidet funksionojnë në mënyrë optimale. Sidoqoftë, në rastin e hipertiroidizmit, testimi T3 mund të jetë gjithashtu i dobishëm.

– T3 dhe Free T3

Testet T3 zakonisht përdoren për të diagnostikuar hipertiroidizmin, si dhe për të kuptuar ashpërsinë e tij. Free T3 (FT3) është një formë aktive e hormonit tiroid, ndërsa Reverse T3 (RT3) lidh receptorët e tij në FT3 për të ngadalësuar proceset metabolike.

Kur trupi ka nevojë për më shumë energji, ai konverton T4 në FT3 për të fuqizuar proceset metabolike. Nëse trupi nuk po konverton mirë T4 në FT3, mund të çojë në hipotiroidizëm. Nivelet e larta të RT3 mund të nënkuptojnë që trupi po shndërron T4 në RT3 dhe jo FT3 i cili mund të çojë në çështje hipotiroidesh gjithashtu.

– Antitrupat TPO dhe TG Për Hashimoto

Përveç kontrollit të niveleve të hormoneve tiroide, është shumë e rëndësishme që mjeku juaj të testojë dy lloje kryesore të antitrupave tiroide: antitrupat e peroksidazës tiroide (TPOAb) dhe antitrupat tiroglobulinë (TgAb). TPOAb sulmon enzimat që janë përgjegjëse për sintetizimin e hormoneve të tiroides, ndërsa TgAb sulmon tiroglobulinën, e cila përdoret nga tiroidet për të prodhuar hormonet tiroide. Në tiroiditet Hashimoto, të dy nivelet e TPOAb dhe TgAb janë të ngritura.

Kontrollimi i këtyre antitrupave është absolut për të përcaktuar nëse keni sëmundjen e Hashimoto, e cila është një gjendje autoimune, apo një tiroide joaktive pa prezencë autoimuniteti. Kjo është e rëndësishme jo vetëm për të kuptuar problemet tuaja të tiroides, por edhe për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Pasi të keni një gjendje autoimune, shanset tuaja janë shumë më të larta për të zhvilluar një tjetër.

Testi i plotë i tiroides

Për të diagnostikuar tiroiditin e Hashimoto-s ose ndonjë çështje tjetër të tiroides, ne rekomandojmë Testin e plotë të tiroides. Ky është testi më gjithëpërfshirëse dhe i besueshëm i tiroides. Përveç testimit të niveleve tuaja TSH, FT4, FT3, RT3, TPOab dhe TgAb, ai teston edhe faktorë të tjerë të rëndësishëm që mund të ndikojnë në funksionin e tiroides.

  • Nivelet e vitaminës D (25 – OH): Nivelet t ulëta të vitaminës D3 gjenden zakonisht tek ata me çrregullime të tiroides.
  • Testi CBC dhe Chem: Anemia gjithashtu prek zakonisht njerëzit me çrregullime tiroide. Enzimat e ngritura të mëlçisë janë gjithashtu pjesë e këtij testi, pasi funksionimi i dobët i mëlçisë mund të çojë në ndryshim të konvertimit T4-T3 dhe probleme metabolike.
  • Homocisteinina: Çrregullimet e tiroides shpesh janë të ndërlikuara nga proceset e dobëta të metilimit dhe homocisteinës së ngritur.
  • CRP-hs: Matja e proteinave reaktive C na tregon nëse kemi rritje të inflamacionit në trup që mund të jetë fajtori që qëndron pas funksionit të dobët të tiroides.
  • Magnezi: Nivelet e ulëta të magnezit mund të rrezikojnë funksionin e tiroides.

Testimi i infeksioneve të zorrëve

Zgjidhjet për trajtimin e Tiroiditit Hashimoto

Në vijim gjeni Udhëzuesin e plotë të pacientëve me Tiroidit Hashimoto për trajtimin natyral që kanë nevojë për shërimin dhe jetën sa më cilësore.

* Pacientët tanë mund ta shfletojnë librin falas këtu, por duhet të na kontaktojnë për të marrë Paswordin e tyre personal.

Paketa për Pacientët me Sëmundje Autoimune

Natural Professional Therapy for Hepatitis

Natural Professional Therapy for the Treatment of Hepatitis B and Hepatitis C, as well as for Autoimmune Hepatitis and Hepatic Cirrhosis, consists of completely herbal remedies, with wild, safe and free of side effects, scientifically studied and yielding results. excellent in hundreds of thousands of patients from different parts of the world.

Treatment is followed for a median time period of 6-12 months, with the aim of eliminating the virus nucleus by achieving HBV DNA NEGATIVE, and HCV RNA NEGATIVE; whereas for patients to achieve a HbsAg Negative result, some patients may need a little longer.

The total success of the cure within the prescribed timeframe is over 90%, and all patients without exception benefit from treatment and can be said to be at risk of disease or progression of over 99% if they follow the treatment at least for 6-8 months, by the will of God Almighty.

In addition to herbal medicines, patients will also follow our guidelines on the diet and lifestyle we associate with medicines.


Paketa për Pacientët me HBV dhe HCV


Trajtimi Natyral Profesional për trajtimin e Hepatitit B dhe Hepatitit C, si dhe per Hepatitin Autoimun dhe Cirrozen Hepatike, përbëhet nga ilaçe krejtesisht bimore, me bime te egra shkretinore, të sigurta dhe pa efekte anesore, te studiuara ne menyre shkencore dhe qe kane dhene rezultate te shkelqyera ne qindra e mijera paciente nga vende te ndryshme te botes.

Trajtimi ndiqet për një periudhë kohore mesatare 6-12 muaj, me qëllim të asgjësimit të bërthamës së virusit me arritjen e rezultatit HBV DNA NEGATIVE, dhe HCV RNA NEGATIVE; kurse për arritjen e rezultatit HbsAg Negative, tek disa pacientë mund të duhet një kohë pak më e gjatë.

Suksesi total i kures brenda afateve te parashikuara eshte mbi 90%, dhe te gjithe pacientet pa perjashtim perfitojne nga trajtimi dhe mund te thuhet se dalin nga rreziku i semundjes apo avancimit te saj me mbi 99%, nese e ndjekin trajtimin ne rregull se paku per 6-8 muaj, me vullnetin e Zotit Fuqiplote.

Perkrah ilaçeve bimore, pacientet do te ndjekin gjithashtu udhëzimet tona në lidhje me dietën ushqimore dhe stilin e jetesës, që i shoqërojmë bashkë me ilaçet.