Thunbergia Laurifolia; Çliron trupin nga metalet e rënda

 

Arabisht: تونبرغية غارية الأوراق

Anglisht: Blue Trumpet Vine

Emir shkencor: Thunbergia Laurifolia L.

Familja: Acantheceae

Thunbergia Laurifolia është bimë shumëvjeçare me rritje të shpejtë. Gjethet e Thunbergia janë të kundërta, në formë zemre me diferencë gjethesh të dhëmbëzuara që ngjiten në një majë të theksuar. Bima është e lulëzuar vazhdimisht gjatë gjithë vitit, me lule që hapen herët në mëngjes dhe mbyllen në mbrëmjen e të njëjtës ditë. Lulet mbartin lulëzime të varura. Lulja është në formë borie me një tub të gjerë, të bardhë jashtë dhe të verdhë brenda. Kurora e lules është ngjyrë blu e zbehtë me 5-7 petale, një më e madhe se të tjerat. Bima zhvillon një sistem rrënjor zhardhokë.

Origjina e bimës është India, Malajzia dhe Tajlanda. Thunbergia laurifolia është një bimë zbukuruese popullore në kopshtet tropikale. Thunbergia Laurifolia ka një larmi përfitimesh mjekësore.

Në Malajzi, lëngu nga gjethet e thërrmuara të T. laurifolia merret për menoragji dhe vendoset në vesh për shurdhim. Në Tajlandë, gjethet përdoren si një antipiretik, si dhe për detoksifikimin e helmeve. Disa kompani kanë filluar prodhimin dhe eksportimin e çajit. Gjethet shfaqin veti të forta antioksiduese.

Pjesët që përdoren: Gjethet.

Dobitë mjekësore të Thunbergia Laurifolia

– Zvogëlon simptomat depresive dhe përmirëson kujtesën.

– Rrit çlirimin e Dopaminës në tru.

– Ndihmon trupin të çlirohet nga lëndët që shkaktojnë varësi si; varësia nga alkooli, duhani dhe kokaina.

– Ul nivelet e larta të glukozës në gjak  dhe ndihmon në trajtimin e Diabetit.

– Rivendos disa aktivitete të beta-qelizave pankreatike (qelizat sekretuese të insulinës) dhe enzimave të tjera të rëndësishme të pankreasit.

– Zbut efektet e toksinave. TL ndihmon kundër dëmtimit të shkaktuar nga Alkooli, Kadmiumi (mbron veshkat dhe mëlçinë), Herbicidet, Insekticidet, Plumbi (mbron trurin).

– Ndihmon në shërimin e plagëve. TL mund të shkurtojë kohën që duhet për të shëruar djegiet, si dhe të zvogëlojë sasinë e formimit të zgjebes.

– TL zvogëlon sasinë e citokineve pro-inflamatore, duke zvogëluar kështu inflamacionin, dhe dhimbjet.

– TL ka aktivitet antimikrobik kundër Bacillus subtilis. TL gjithashtu mund të mbrojë gjakun nga një infeksion parazitar Plasmodium Berghei.

– Parandalon dëmtimin e mëlçisë nga pirja e alkoolit ose ekspozimi i kadmiumit.

– Rikthen nivelet e antioksidantëve në mëlçi dhe rrit aftësinë e saj për të detoksuar toksinat.

– TL mund të mbrojë sistemin biliar nga zhvillimi i kancerit.

– Parandalon e dëmtimin e ADN-së të shkaktuar nga toksinat.

Shënim!

Thunbergia Laurifolia është e sigurtë në përdorim nëse merret në dozën dhe mënyrën e duhur.