Tephrosia Apollinea; Perlë e shkretëtirës me veçori të rralla kurative

 

Arabisht: الحويرة الأبولونية

Anglisht: Wild indigo

Emri shkencor: Tephrosia Apollinea L.

Familja: Fabaceae

Tephrosia Apollinea është një specie bishtajore. Gjethet e bimës janë vezore të stërgjatura me një cilësi të mëndafshtë. Frutat zakonisht janë 2.5 deri 5.1 cm dhe përmbajnë gjashtë ose shtatë fara kafe. Bima shfaq lule vjollcë gjatë sezonit, dhe më atraktive në muajin janar. Rrënjët e Tephrosia apollinea janë depërtuese në një thellësi prej 3 metrash ose më shumë. Rrënjët rriten më shpejt sesa vetë fidanët.

Origjina

Tephrosia Apollinea është vendase në Azinë Jugperëndimore (Levant, Arabi Saudite, Irani, Pakistani dhe Afrika Verilindore (Egjipti, Sudani, Etiopia, Eritrea, Xhibuti, Somali).

Speciet regjistrohen në vendet afrikane të Djibouti, Egjipt, Eritrea, Etiopi, Somali dhe Sudan, vendet e Azisë Perëndimore të Iranit, Jordanisë, Omanit, Arabisë Saudite, Jemenit Jugor, Emiratet e Bashkuara Arabe.

Tephrosia Apollinea është përdorur në Oman nga beduinët për të trajtuar bronkitin, kollën, dhimbjet e veshit, kongjestionin e hundës, plagët dhe thyerjet e kockave.

Bima u emërua fillimisht Galega Apollinea nga Alire Raffeneau Delile në 1813, dhe u zhvendos në gjininë Tephrosia nga Johann Heinrich Friedrich Link në 1822.

Në disa pjesë të Arabisë Jugore speciet mbartin emrin “vernakular hailara” dhe njihet  gjithashtu si “dhafra”, “dhavasi”, “omayye” ose “nafal”. Në zonën Sinai të Egjiptit referohet nga Beduinët si “sanna” ose “senna”. Njihet gjithashtu si “amioka” në disa pjesë të Sudanit. Për shkak të përdorimit të saj tradicional në bërjen e ngjyrave të leshta, Tephrosia apollinea është referuar gjithashtu si “vjollca egjiptiane”.

Në Arabinë Saudite është gjetur e shpërndarë në mesin e llojeve të tilla si Zilla spinosa, Rhanterium epapposum, Astragalus spinosus, Gymnocarpos decandrum, Achillea fragrantissima dhe Halothamnus bottae.

Tephrosia apollinea gjendet gjithashtu në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe në Oman, në shkretëtirën “Jiddat al-Harasis” dhe dominon shtretërirën e Vadis në malet si “Jebel Shams”.

Bima është e njohur për vetitë e saj medicinale dhe ka veti të rëndësishme antibakteriale. Gjethet dhe rrënja janë përdorur nga herbalistët e lashtë për të trajtuar bronkitin, kollën, dhimbjet e gjoksit, çrregullimet e stomakut, problemet e tretjes, dhimbjet e fytit, dhimbjet e  veshit, plagët dhe frakturat e kockave, etj. Gjithashtu përdoret për të trajtuar njerëzit e prekur nga poliomieliti.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, gjethet, farat.

Lëndët aktive të Tephrosia Apollinea

Gjethet e Tephrosia apollinea përmbajnë 21.1% të proteinave bruto, 19.8% të fibrave bruto. Një analizë kimike zbuloi se ajo përmban rotnoids, isolflavones, flavanones, chalcones dhe flavones. Ekstrakt kloroform të pjesës ajrore të Tephrosia apollinea gjithashtu zbuloi shtatë flavonoids të reja 8-prenylated, duke përfshirë tephroapollin AG.

Bima përmban flavonoids të tilla si rutin, purpurin, purpurenone, purpuritenin dhe quercetin, retenoids si deguelin, elliptone, rotenone, tephrosin dhe sterols të tilla si sitosterol. . Përbërësit kryesorë janë Rutin, quercetin, retenoids, deguelin, elliptone, rotenone, tephrosine dhe lupeol.

Në vitin 2006, hulumtuesit e Universitetit Sulltan Qaboos të Omanit publikuan gjetjet e tyre nga një hetim kimik në gjethet në të cilat gjetën se përmbanin semiglabrinë, semigalbrinol dhe një flavanon të ri të quajtur apollineanin.

Një studim i vitit 2014 zbuloi se pseudosemiglabrinë e nxjerrë nga pjesët ajrore të Tephrosia apollinea kishte një efekt anti-proliferative në linjat e qelizave të kancerit.

Dobitë mjekësore të Tephrosia Apollinea

– Tephrosia Apollinea është e pasur me Fenolikë që  janë një metabolit i rëndësishëm që luan rol mbrojtës të shquar kundër disa çrregullimeve shëndetësore.

-Terpenoidët që gjenden tek bima shfaqin aktivitete farmakologjike si anti-inflamator, anti-kancer, anti-hyperglycemic, anti-pasmodic anti-malarial, frenimi i sintezës së kolesterolit, aktivitetet anti-viral dhe anti-bakterial.

–  Flavonoidet, nga ana tjetër, janë antioksidantë të fuqishëm të tretshëm në ujë dhe parandalojnë dëmtimin qelizor oksidativ, me veprimtari të konsiderueshme anti-kanceroze.

– Gjithashtu ndihmon në menaxhimin e stresit oksidativ.

– Alkaloidet janë raportuar të jenë aktivë kundër shumë çrregullimeve metabolike si hipertensioni, aritmia e zemrës, malaria, kanceri dhe problemet kardiovaskulare.

– Tendenca natyrore e Saponineve që gjenden tek bima shkatërron mikrobet dhe i bën ata kandidatë të mirë për trajtimin e infeksioneve të kandidas.

– Shërben si antibiotik natyral, duke ndihmuar trupin për të luftuar infeksionet dhe pushtimin mikrobik.

– Ndihmon në trajtimin e diarresë, reumatizëmës, astmës dhe çrregullimet urinare.

– Pluhuri i rrënjës është i shëndetshëm për larjen e dhëmbëve, ku thuhet se lehtëson shpejt dhimbjet e dhëmbëve dhe ndalon gjakderdhjen.

– Dëbon krimbat parazitare (helminths) dhe parazitë të tjerë të brendshëm nga trupi.

– Anti-hyperglycemic: ul nivelet e larta të glukozës në gjak.

Përfundimi

Studimet rreth T. Apollinea tregojnë se ajo përmban fitohemikale të konsiderueshme dhe kështu ekstrakti i bimës mund të përdoret si një pastrues i efektshëm i radikalëve të lirë.

Cilësitë antioksiduese janë shumë të rëndësishme, duke e bërë atë një përbërës të shkëlqyer të mjekësisë tradicionale dhe mund të jenë të dobishme në sintezën e përbërjes medicinale aktive për mjekësinë e së ardhmes (MBA).