Teoria e Mikrobeve përballë Teorisë së Terrenit; në lidhje me Shëndetin dhe Sëmundjet

 

Të gjithë sëmuren herë pas here. A e keni vërejtur megjithatë se disa njerëz duket se marrin grip çdo sezon dhe ftohen shpesh, ndërsa disa marrin rrjedhje të vogla hundësh vetëm një herë në një kohë të gjatë? Disa njerëz shërohen shpejt ndërsa të tjerë vuajnë nga kolla ose lodhja edhe disa javë pasi të sëmuren fillimisht.

Pse disa njerëz janë më të prekshëm nga infeksionet dhe e kanë më të vështirë shërimin sesa të tjerët? Si mund ta përmirësoni shëndetin tuaj për të zvogëluar rrezikun e infeksioneve dhe sëmundjeve të shpeshta ose të zgjatura? Kuptimi i teorisë së mikrobit dhe teorisë së terrenit për shëndetin mund të ofrojë një pasqyrë të pyetjeve tuaja.

Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë se cila është teoria e mikrobeve të shëndetit dhe cilat janë origjinat e saj. Pastaj do të sqarojmë se cila është teoria e terrenit të shëndetit dhe cilat janë origjinat e saj. Ju do të kuptoni ndryshimin midis dy teorive. Do të kuptoni që sistemi ynë modern i kujdesit shëndetësor bazohet në teorinë e mikrobeve dhe se cilat janë boshllëqet në këtë sistem. Më pas do të ndajmë me ju strategjitë më të mira natyrore për të optimizuar terrenin tuaj dhe për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

Cila është teoria e mikrobeve të shëndetit

Teoria e mikrobeve të shëndetit beson se mikrobet ose patogjenët mund të çojnë në sëmundje. Këto patogjenë janë mikroorganizma, siç janë bakteret dhe kërpudhat, dhe patogjenë jo të gjallë, siç janë viruset. Këto mikroorganizma nuk janë të dukshëm për sytë tanë pa përdorur zmadhime. Ato mund të pushtojnë kafshët dhe njerëzit dhe të shkaktojnë sëmundje duke u rritur dhe riprodhuar në trupat e tyre. Sëmundjet e shkaktuara nga mikrobet ose patogjenët referohen si sëmundje infektive.

Teoria e mikrobeve beson se sëmundja lind për shkak të ekspozimit ndaj mikrobeve jashtë trupit. Beson se funksioni, forma dhe ngjyra e mikroorganizmave janë konstante dhe çdo sëmundje shoqërohet me mikroorganizma specifikë. Ajo beson se ne duhet të mbrohemi kundër mikrobeve dhe të priremi të mbështesim vaksinimet si një mënyrë mbrojtjeje.

Kjo teori i kushton pak vëmendje shëndetit të qelizave tona dhe forcës së sistemit tonë imunitar, përkundrazi, teoria përqendrohet në idenë se sëmundja nga mikrobet mund të godasë këdo. Theksi kryesor i teorisë së mikrobeve të shëndetit është vrasja e mikrobeve.

Origjina e Teorisë së Mikrobeve të Shëndetit

Origjina e teorisë së mikrobeve të shëndetit daton që nga kohërat antike. Historiani grek, Tukididi (460 – 400 p.e.s) ka shkruar në lidhje me idenë se sëmundjet mund të përhapen nga personi në person përmes farërave të imëta. Sushruta, në shekullin e 6 p.e.s  ka teorizuar gjithashtu që sëmundja mund të përhapet nga personi në person përmes ushqimit, prekjes, kontaktit seksual dhe aktiviteteve të tjera.

Konceptet themelore të teorisë së mikrobeve të shëndetit u shfaqën në Mesjetë. Mjekët Ibn Sina (Avicena) 1025, Ibn Khatima dhe Ibn al-Khatib në shekullin e 14-të, kanë diskutuar idetë themelore të tij. Ideja që sëmundjet mund të përhapeshin nga entitetet e farës u prezantua për herë të parë nga Girolamo Fracastoro në vitet 1500 dhe u zgjerua nga Marcus von Plenciz në 1762. Në fillim të viteve 1800, Agostine Bassi ka vërejtur sëmundje në krimbat e mëndafshit të shkaktuara nga parazitët dhe teorizoi se gjëra të ngjashme po ndodhin tek njerëzit dhe kafshët.

Puna e tij ndikoi shumë te Louis Pasteur, babai i teorisë së mikrobeve të shëndetit. Përmes eksperimenteve shkencore, Pasteur demonstroi se mikroorganizmat e sëmundjes në mjedis janë ato që shkaktojnë sëmundje, në vend të vetë ajrit siç besohej në atë kohë. Për shembull, ideja e “ftohjes”, filloi para se të dinim shumë për jetën mikrobike dhe mendimi ishte se vetë ajri i ftohtë mund të shkaktojë që të sëmuresh.

Teoria e Pasteur për mikrobet shëndetin u zhvillua më vonë nga Robert Koch dhe shkencëtarë të tjerë duke hedhur bazat kryesore të kujdesit tonë shëndetësor në ditët tona.

Cila është teoria e terrenit të shëndetit

Ndërsa teoria e mikrobeve të shëndetit beson se sëmundja shkaktohet nga mikrobet dhe mund të prekë këdo, një tjetër teori beson se mikrobet nuk mund të shkaktojnë infeksion dhe sëmundje nëse kushtet brenda trupit nuk e lejojnë atë. Një trup jo i shëndetshëm mund të jetë terren ushqyes për rritjen dhe riprodhimin e këtyre mikrobeve, ndërsa një trup i shëndetshëm është një mikpritës i dobët ku mikrobet nuk mund të vendosen dhe të shkaktojnë sëmundje. Kjo është teoria e terrenit të shëndetit.

Teoria e terrenit, e quajtur ndryshe edhe teoria qelizore e shëndetit, e shikon trupin si një terren. Terreni është mjedisi ynë i brendshëm brenda trupit tonë. Një trup i sëmurë dhe i pashëndetshëm mund të tërheqë mikrobe patogjene dhe nuk mund të mbrojë vetveten, ndërsa një trup i shëndetshëm mund t’i largojë ato ose t’i mbajë në ekuilibër.

Teoria e terrenit beson se sëmundja ndodh për shkak të mikrobeve brenda trupit në vend të tyre. Beson se mikroorganizmat ndryshojnë funksionin, formën dhe ngjyrën në varësi të mjedisit të tyre. Kjo teori shpjegon se ne kemi nevojë për mikroorganizma dhe ato në fakt mund të ndihmojnë në zhvillimin e funksioneve të rëndësishme metabolike dhe të ndihmojnë trupat tanë nëse sigurojmë një mjedis të shëndetshëm për ta. Ndërsa shkenca ka avancuar, ne kemi mësuar për rëndësinë e madhe të terrenit të mikrobiomës sonë në shëndetin tonë.

Teoria e terrenit shpjegon se një mjedis jo i shëndetshëm i trupit tërheq sëmundje, dhe për të parandaluar dhe luftuar sëmundjen, ne duhet të krijojmë shëndet. Vendos një theks të madh në shëndetin e qelizave tona dhe forcën e sistemit tonë imunitar.

Teoria e terrenit të shëndetit ka tendencë të jetë hezituese e vaksinës dhe vë më pak theks në vrasjen e mikrobeve përmes higjienës së vazhdueshme dhe përdorimit të antibiotikëve. Në vend të kësaj, teoria e terrenit i shikon mikrobet si një aset të rëndësishëm për ndërtimin e homeostazës së shëndetshme në trup. Kjo paralelizohet mirë me rivendosjen e ekuilibrit dhe homeostazës në mikrobiomën tonë.

Origjina e Teorisë së Terrenit të Shëndetit

Teoria e terrenit të shëndetit u prezantua nga Claude Bernard dhe Antoine Bechamp. Kjo teori e terrenit të shëndetit është krejt e kundërta e teorisë së mikrobeve të shëndetit nga Pasteur. Shikon një vështrim më holistik në sëmundjen që ekzaminon nikoqirin në vend të pushtuesit.

Ideja që një mjedis i sëmurë trupor ka më shumë të ngjarë të tërheqë dhe të jetë një mikpritës i mirë për sëmundjet shpjegon pse, për shembull, i njëjti virus gripi në të njëjtin sezon gripi mund të prekë njerëz të caktuar më shumë se të tjerët. Teoria e terrenit të shëndetit beson në rëndësinë e krijimit të një trupi të shëndetshëm përmes detoksifikimit, ushqimit dhe mënyrës së jetesës.

Shëndetësia moderne bazohet në teorinë e mikrobeve

Mjekësia perëndimore dhe kujdesi shëndetësor modern janë përqendruar në teorinë e mikrobeve të shëndetit për mbi 150 vjet. Ata besojnë se patogjenët, përfshirë bakteret, viruset, kërpudhat, parazitët dhe patogjenët e tjerë janë shkaku kryesor i sëmundjeve infektive. Për këtë arsye, ata kanë luajtur një theks të madh në sterilizimin dhe vrasjen e patogjenëve dhe tumoreve. Ndërsa kjo ka disa përfitime, ka edhe shumë dobësi.

Nëse keni nevojë për operacion, për shembull, sigurisht që dëshironi që një sallë operacioni të jetë e pastër për të shmangur infeksionet. Larja e duarve dhe pastrimi i duarve ka vendin dhe përfitimet e veta. Sidoqoftë, ky theks i tepërt në sterilizimin dhe vrasjen e mikrobeve largon krijimin e një ambienti të shëndetshëm për trupin tonë. Mbisterilizimi mund t’ju bëjë më të prekshëm ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve.

Kujdesi ynë modern shëndetësor, i cili bazohet në teorinë e mikrobeve, nuk vë theksin aspak në mbështetjen dhe forcimin e trupit, përkundrazi, ai përpiqet të kontrollojë mjedisin tonë të jashtëm dhe të trajtojë simptomat e sëmundjes. Nga ana tjetër, praktikuesit shëndetësorë holistikë, natyrorë dhe funksionalë, si ne, e kuptojnë rëndësinë e krijimit të homeostazës brenda trupit tonë, përmirësimin e shëndetit tonë përmes të ushqyerit dhe mënyrës së jetesës dhe optimizimin e mikrobiomës dhe mjedisit tonë të brendshëm për të parandaluar sëmundjen dhe për të përmirësuar shërimin.

Si të Optimizoni terrenin tuaj

Shumica e njerëzve mund të lidhen me teorinë e mikrobeve ose me teorinë e terrenit të shëndetit dhe e vërteta është ndoshta diku në mes të dyjave. Ekspozimet shumë të mëdha ndaj mikrobeve patogjene mund të jetë shumë të rrezikshme, megjithatë, ekspozimet e vogla në të vërtetë mund të shfaqin sistemin tonë imunitar dhe ta bëjnë trupin tonë më elastik ndaj sëmundjeve.

Teoria e shëndetit “hormesis” shpjegon se si ekspozimet ndaj papastërtive, lëkurave dhe mikrobeve në fillim të jetës dhe vazhdimisht gjatë gjithë jetës e bëjnë sistemin tonë imunitar të funksionojë më mirë. Për shembull, fëmijët që rriten në ferma kanë nivele shumë më të ulëta të astmës, alergjive dhe sëmundjeve autoimune në krahasim me fëmijët që rriten në mjedise urbane. Kjo mendohet të jetë për shkak të rritjes së ekspozimit ndaj mikrobeve në fermë që sfidon sistemin imunitar për t’u përshtatur në fillim të jetës.

Me këtë, ne e dimë që të gjithë mund të përfitojnë nga optimizimi i terrenit të tyre ose krijimi i një ambienti më të mirë brenda trupit të tyre. Nëse doni të përjetoni energji të shtuar, shëndet të përmirësuar dhe më shumë lumturi në jetë, ndiqni këshillat tona se si të optimizoni terrenin tuaj.

– Plani ushqyes anti-inflamator

Ajo që vendosni në trup ka rëndësi. Nëse jeni duke e ushqyer trupin tuaj me ushqime jo të shëndetshme, inflamatore, po formoni një terren jo të shëndetshëm që mund të tërheqë infeksione ose sëmundje. Nëse po ushqeni trupin tuaj me ushqime të shëndetshme, anti-inflamatore, ju po lejoni trupin të krijojë një homeostasë të shëndetshme që mund t’ju mbrojë.

Eliminoni ushqimet inflamatore, të tilla si sheqeri i rafinuar, vaj i rafinuar, përbërësit artificialë, mishi dhe qumështi konvencional, ushqimi i përpunuar, ushqimet e skuqura thellë dhe ushqimi junk. Nderoni trupin tuaj me një plan ushqyes anti-inflamator të bollshëm në ushqime të dendura në lëndë ushqyese, të tilla si zarzavate organike, perime, fruta me indeks të glikemisë së ulët, barishte, erëza, arra dhe fara, ushqime të fermentuara, yndyrna të shëndetshme dhe proteina të pastra nga viçi i rritur në kullota, shpezë dhe vezë fshati, dhe peshk i egër.

– Mendimi pozitiv

Shëndeti i trupit tonë jo vetëm që varet nga ushqimet që fusim në të, por edhe nga mendimet me të cilat e ushqejmë. Të kesh një mendim negativ mund të ulë energjinë tënde, të rritë nivelin e stresit dhe të çojë në zakone të dobëta të gjumit. Të kesh një mendim negativ, të ndihesh i stresuar, i trishtuar ose i mbingarkuar, mund të rrisë rrezikun e zakoneve jo të shëndetshme, të tilla si ngrënien e ushqimeve me sheqer dhe të shpejta ose anashkalimin e rutinës tuaj të ushtrimeve.

Për të zhvilluar një mendim pozitiv, ne rekomandojmë që të rrethoheni me njerëz pozitivë dhe aktivitete pozitive. Kushtojini vëmendje mendimeve tuaja dhe shndërroni mendimet negative në pozitive. Kryeni faljet ditore në mënyrë të rregullt. Praktikoni pohimet pozitive.

Lutuni ose përfshiuni në praktika të tjera shpirtërore që ndihen të vërteta për zemrën tuaj. Nëse jeni mësuar të mendoni negativisht, mund të ndihet e çuditshme në fillim dhe mund të kërkojë disa përpjekje, por mos u shqetësoni, sepse me praktikimin, pozitiviteti do të vijë natyrshëm tek ju.

– Ulni stresin dhe optimizoni zakonet e gjumit

Ulja e stresit dhe optimizimi i zakoneve të gjumit është thelbësore për optimizimin e terrenit. Stresi kronik dhe gjumi i dobët çojnë në inflamacion dhe sëmundje. Ato mund të rrisin zakonet e dobëta të ngrënies dhe të jetesës që dëmtojnë më tej shëndetin. Ulja e niveleve të stresit dhe optimizimi i gjumit, megjithatë, mund të ketë përfitime anti-inflamatore dhe të ndihmojë për të krijuar një mjedis të shëndetshëm në trupin dhe mendjen tonë.

Për të zvogëluar stresin përdorni ndonjë ose të gjitha strategjitë që rekomandova për zhvillimin e një mendimi pozitiv. Ulni aktivitetet stresuese nga jeta juaj. Provoni lutje, meditim, relaksim dhe frymëmarrje të thellë. Kaloni kohë në natyrë dhe ecni zbathur në tokë.

Mbështetni gjumin dhe ritmet cirkadike duke shkuar për të fjetur dhe zgjuar në të njëjtën kohë çdo ditë. Shmangni elektronikën, kafeinën dhe ushqimin disa orë para gjumit. Merrni aktivitete relaksuese dhe pini çaj bimor për tu qetësuar. Sigurohuni që dhoma juaj e gjumit të jetë një vend i sigurt dhe i rehatshëm që mbështet gjumin dhe pushimin tuaj.

– Ulja e ngarkesës toksike

Fatkeqësisht, bota jonë moderne është plot toksina. Ka toksina në ajrin, ujin, prodhimin konvencional, produktet konvencionale të pastrimit dhe trupit, dhe sende të tjera shtëpiake. Një ngarkesë e lartë toksike fton sëmundje në trupin tonë, ndërsa ulja e toksicitetit ndihmon në mbrojtjen e shëndetit tonë.

Hani ushqim organik kur është e mundur. Përdorni produkte organike, natyrore dhe pastruese, bukurie dhe trupore, në vend të atyre konvencionale toksike. Sigurohuni që të keni një sistem të mirë të filtrimit të ajrit në shtëpinë dhe zyrën tuaj dhe të investoni në një sistem pastrimi të ujit gjithashtu. Zvogëloni përdorimin e plastikës duke zgjedhur qelqe, çelik inox, bambu, qeramikë, dru, pëlhura me fibra dhe pëlhura të mbuluara me dyll blete. Kaloni më shumë kohë në natyrë dhe shijoni ajrin e pastër.

– Lëvizja dhe Ushtrimi i Rregullt

Lëvizja dhe ushtrimet janë thelbësore për shëndetin tonë të përgjithshëm. Ato i japin energji trupit dhe mbështesin shëndetin kardiovaskular. Mbështesin sistemin imunitar, zvogëlojnë inflamacionin dhe përmirësojnë shëndetin mendor.

Ushtrohuni të paktën 5 herë në javë për 20 deri në 30 minuta. Përzieni ushtrimet kardiovaskulare, të tilla si alpinizëm, kërcim në trampolinë, not, ose biçikletë, trajnim force dhe rezistence, të tilla si ushtrime me peshë trupore, ngritje peshe, TRX, ose CrossFit, dhe ushtrime me ndikim të ulët, të tilla si shëtitje, ose vrapime të lehta.

– Optimizoni mikrobiomën e zorrëve

Mikrobioma e zorrëve është e lidhur me të gjitha pjesët e trupit, duke përfshirë sistemin imunitar, trurin dhe sistemin nervor, sistemin kardiovaskular dhe shëndetin e lëkurës. Mospasja e një mikrobiome të ekuilibruar të zorrëve mund të rezultojë në inflamacion kronik. Gjithashtu mund ta bëjë trupin më të prekshëm ndaj patogjenëve, infeksioneve dhe sëmundjeve. Një mikrobiomë e ekuilibruar e zorrëve, nga ana tjetër, mbështet systemin imunitar dhe të gjitha zonat e trupit dhe mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të infeksioneve dhe sëmundjeve.

Për të optimizuar mikrobiomën e zorrës, është e rëndësishme që ta mbështesni atë me ushqime anti-inflamatore të shëndetshme për zorrë. Hani shumë ushqime të pasura me prebiotikë për të mbështetur probiotikët në zorrë, duke përfshirë qepë, hudhër, presh, brokoli, shparguj, luleradhiqe, etj.

Hani ushqime të fermentuara, duke përfshirë lakër turshi, kimchi, kefir dhe kombucha.

– Agjërimi

Agjërimi është një strategji e fuqishme dhe e lashtë shëruese që ndihmon për të optimizuar shëndetin.

Agjërimi mund të ndihmojë në përmirësimin e rregullimit të imunitetit, stimulimin e autofagisë qelizore, përmirësimin e mekanizmave të riparimit gjenetik, përmirësimin e ndjeshmërisë së insulinës dhe uljen e rrezikut të sëmundjes kronike. Ta themi thjesht, Agjërimi mund të ndihmojë për të krijuar një terren të shëndetshëm në të gjithë trupin tonë.

– Produktet Bimore

Total Immunity Herbs është një produkt unik për të fuqizuar imunitetin dhe terrenin e brendshëm të trupit tonë, për të ruajtur shëndetin dhe mirëqënien.

Mendimet Përfundimtare

Mjekësia perëndimore dhe kujdesi shëndetësor modern janë përqendruar në teorinë e mikrobeve të shëndetit për mbi 150 vjet. Kjo teori beson se patogjenët, përfshirë bakteret, viruset, kërpudhat, parazitët dhe patogjenët e tjerë janë shkaku kryesor i sëmundjeve infektive.

Për këtë arsye, kujdesi shëndetësor modern ka vënë një theks të madh në sterilizimin dhe vrasjen e patogjenëve dhe tumoreve, kontrollimin e mjedisit tonë të jashtëm dhe trajtimin e simptomave, ndërsa nuk e vë theksin aspak në mbështetjen dhe forcimin e trupit.

Teoria e terrenit të shëndetit ofron një kontrast me teorinë e mikrobeve. Ajo shpjegon se mikrobet nuk mund të shkaktojnë infeksion dhe sëmundje nëse kushtet brenda trupit nuk e lejojnë atë. Kjo teori i kushton një rëndësi krijimit të shëndetit dhe homeostazës brenda trupit tonë për të përmirësuar dhe mbrojtur shëndetin, në vend që të përpiqemi të kontrollojmë mjedisin tonë të jashtëm duke u përqëndruar në vrasjen e patogjenëve jashtë nesh. Teoria e terrenit të shëndetit beson se ne mund të përmirësojmë shëndetin tonë përmes të ushqyerit dhe mënyrës së jetesës. Ndiqni këshillat e mësipërme për të optimizuar terrenin dhe për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien tuaj.