Syzygium Aqueum – Molla rozë; Dobi shëndetësore të pazakonta

 

Arabisht: فاكهة الجرس

Anglisht: Rose apple, bell fruit.

Emri shkencor: Syzygium Aqueum L.

Familja: Myrtaceae

Molla rozë është pemë shumëvjeçare, me lartësi 5-10m, me frut të verdhë e të kuq në formë të ziles.

Origjina e bimës është India dhe Azia Juglindore. Druri është i fortë dhe përdoret në industry. Lëvorja e pemës përdoret në mjekësinë bimore. Frutat janë të ngrëshnëm, nuk përmbajnë acide dhe mund të ruhen për muaj të tërë pa u prishur. Gjethet e pemës janë gjithashtu të ngrënshme dhe përdoren në gatim.

Pjesët që përdoren: Lëvorja e drurit, gjethet dhe frutat.

Dobitë shëndetësore të mollës rozë

– Rrit fuqinë e sistemit imunitar ndaj sëmundjeve infektive.

– Ndihmon në çhelmimin e mëlçisë dhe ul toksicitetin në veshka.

– Përmirëson tretjen; farat e mollës parandalojnë diarrenë dhe dizenterinë.

– Parandalon lloje të ndryshme të kancerit, veçanërisht kancerin e gjirit dhe të prostatës.

– Eliminon infeksionet bakteriale dhe fungale.

– Redukton ethet dhe konfiskimet epileptike.

– Ul kolesterolin, parandalon zhvillimin e diabetit dhe ruan shëndetin e zemrës.

– Parandalon komplikimet kardiovaskulare, si sulmet në zemër, tru dhe sëmundjet koronare të zemrës.

– Përmirëson shëndetin e fëmijëve, stimulon aftësitë e të menduarit dhe mprehtësinë e trurit.

Shënim!

– Nëse nuk e tepron me konsumin e saj, është pa efekte anësore.