Syzë; Për Epilepsinë dhe Tumorin në Tru

 

Arabisht: السذاب شديد الرائحة

Anglisht: Rue, common rue, herb-of-grace

Emri shkencor: Ruta graveolens L.

Familja: Rutaceae.

Ruta është bimë barishtore, shumëvjeçare, me lartësi 50-100 cm, me gjethe ngjyrë të gjelbër në blu, me lule të verdha, me aromë të këndëshme dhe të fortë, me farë si të kafes por e rrumbullakët. Kultivohet nëpër kopështe për shkak të aromës dhe ngjyrës blu në të gjelbër të gjetheve. Preferon zona të ngrohta dhe me diell. Kohet e fundit kultivohet në vende të ndryshme të botës si bimë medicinale dhe erëz në ushqim.

Orgjina e bimës është Gadishulli Ballkanik. Për herë të parë është përmëndur nga Turner në vitin 1562. Është përmendur gjithashtu edhe nga  shkrimtarët e hershëm si Plini. Është pëdorur kryesisht  për kurimin e dhimbjeve të kokës, tensionin nervor, dhimbjet e nervit shiatik. Në disa zona e përdorin për largimin e xhinëve dhe insekteve.

Pjesët e bimës që përdoren: Të gjitha pjesët.

Ruta është cilësuar si: Abortifacient,  Analgesic  AntiCancer,  Antiparasite, Antispasmodic, Aromatic, Bitter, Emmenagogue, Nervine, Rubefacient, anti-inflamator, anti-viral, anti-bakterial.

Elementët aktiv të Rutës: Alkaloids, quinoline, quinolinone (e.g.graveoline),furoquinoline (e.g. dictamnine,γ, fagarine, skimmianine),pyranoquinoline (e.g.rutalinium) and (e.g.furacridone), coumarin, dicoumarins, furanocoumarins (e.g. bergaptene), pyranocoumarins, coumarin-naphtochinone-compounds; flavonoids (e.g. rutin); essential oil (e.g. 2-nonanone, 2-nonylacetate, 2-undecyl acetate.

 

Dobitë Mjekësore të Rutës

– Ndihmon për kurimin e epilepsisë.

– Ndihmon në kurimin e Tumorit në tru.

– Forcon kockat.

– Ndihmon për kurimin e dhimbjeve të kyçeve.

– Qetëson dhimbjet e muskujve dhe indet lidhëse.

– Kuron çrregullimet e syve dhe forcon shikimin.

– Forcon kyçet dhe dhe largon dhimbjet e tyre.

– Qetëson dhimbjet e kokës.

– Ruta e kombinuar me shafran lufton stresin, mërzitjen, zemërimin dhe çrregullimet psikike.

– Qetëson dhimbjet e shpinës.

– Ruta e kombinuar me mender dhe karafil, largon të përzierat dhe vjelljet e shpeshta.

– Ndihmon për kurimin e sëmundjeve reumatike.

– Qetëson dhimbjet e nervit shiatik.

– Lehtëson qarkullimin e gjakut.

– Ndihmon për kurimin e variçeve dhe celulitit.

– Lufton ngrirjet e gjakut dhe arteriosklerozën.

– Ndihmon për kurimin e Diabetit.

– Forcon stomakun dhe ndihmon tretjen.

– Lehtëson dhimbjen e dhëmbëve dhe largon erën e keqe të gojës.

– Pastron mitrën dhe kuron çrregullimet menstruale.

– Qetëson dhimbjet e veshit, largon ethet.

– Lufton diarrenë dhe lufton anoreksinë.

– Kuron çrregullimet e shpretkës dhe verdhëzën.

– Shpërbën dhe largon erën e keqe nga trupi.

– Ndihmon për kurimin e astmës.

Kujdes!!

– Nuk është i këshillueshëm për gratë shtatzëna as gjate gjidhënies.

– Nuk duhet marrë me doza të larta, sepse mund të shkaktojë helmim.

– Mund të shkaktojë alergji, skuqje lëkure, kruajtje.