Studiuesit përcaktojnë arsyen e rritjes së numrit të personave me kancer

 

Numri i lartë i personave me kancer në të gjithë botën është befasues nga shumë shkencëtarë. Zhvillimi i madh në shkencë ka çuar në një përmirësim të qartë të procesit të diagnostikimit të sëmundjeve kancerogjene, por plakja e shoqërisë rrit rrezikun e shfaqjes së këtyre sëmundjeve, sepse sa më shumë që një person plaket, aq më i madh është rreziku i tij në zhvillimin e sëmundjes.

Shkenca u siguron mjekëve shumë mënyra për të diagnostikuar kancerin në të gjitha format e tij, veçanërisht në fazat e hershme, por gjithçka ka për të është që mjekët nuk mund ta diagnostikojnë herët, pasi disa lloje të kancerit zhvillohen me kalimin e viteve dhe madje edhe për dekada.

Sa më shpejt që një person të zbulojë diagnozimin me kancer, aq më të mëdha janë shanset për shërimin prej tij, pasi shkalla e kurimit të sëmundjes kur diagnostikohet herët arrin në 90%.

Tashmë është e qartë se numri i lartë i rasteve të kancerit në të gjithë botën është për shkak të:

– Moshës, me kalimin e viteve trupi e ka më të vështirë të luftojë sëmundjet dhe kjo shtohet nëse një person nuk është i kujdesshsëm me mënyrën e të jetuarit. Sa më i moshuar të jetë një person, aq më shumë ai do të ekspozohet ndaj qelizave kancerogjene.

– Zakonet e këqija si: duhanpirja, alkooli, kequshqyerja, mënyra jetese jo-aktive, stresi, depresioni, urrejtja për të tjerët, mospastërtia, etj. luajnë rol kyç për zhvillimin e kancerit dhe sëmundjeve të tjera.

Lloji më i përhapur i kancerit është kanceri i mushkërive, i cili lidhet me rritjen e numrit të duhanpirësve në botë, duke përmendur se edhe pasi një person të heqë këtë zakon të keq, duhet një periudhë 15 vjeçare për të “pastruar” trupin e tij dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes.

Marrja në kontroll e mënyrës së jetesës mund të zvogëlojë ndjeshëm shanset e kancerit pavarësisht moshës që keni!