Spazma – Konvulsioni

 

Spazmat janë kontraktime të pavullnetshme (të vetme ose në seri) të muskujve, të shkaktuara nga ndryshime të papritura të pakontrolluara në aktivitetin elektrik të trurit.

Spazmat e ethshme (shtrëngimi, tronditja e lidhur me humbjen e ndërgjegjes në fëmijët me një rritje të shpejtë të etheve shpesh për shkak të infeksioneve të tilla si veshi i mesëm ose grykët) janë një lloj konvulsioni që është i zakonshëm tek fëmijët ndërmjet moshës gjashtë muaj dhe pesë vjeçare. Këto zakonisht nuk janë serioze, edhe pse janë të frikshme dhe ndodhin në një nga çdo njëzet fëmijë. Për hir të sigurisë, këto duhet të sillen në vëmendjen e mjekut tuaj.

Simptomat

Simptomat e spazmave mund të jenë të lehta, të karakterizuara vetëm nga lëkundje të lehta të muskujve dhe ndjesi shpimi, ose të dhunshme dhe të rënda, të karakterizuara nga tronditja e lëvizjeve të të gjithë trupit dhe shoqërimi i ndjenjave intensive të frikës, hallucinimeve të mundshme dhe nganjëherë ndërprerjes së ndërgjegjes. Konfliktet që përsëriten quhen epilepsi.

Shkaqet

Konvulsionet ose konfiskimet mund të shkaktohen nga shumë probleme mjekësore, duke përfshirë:

– goditjen në tru,

– tumorin e trurit,

– tërheqjen nga alkooli dhe ilaçet (përfshirë edhe ato e recetë nga mjeku),

– çrregullimet metabolike,

– çrregullimet neurologjike

– dhe traumat nga lëndimet në kokë.

Të gjithë këta faktorë duhet të përjashtohen ose të adresohen përpara se tendencat e konvulsionit të trajtohen siç duhet.

* Nëse ju ose të dashurit tuaj përjetoni konvulsione, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Udhezime te pergjithshme

– Ashtu si me të gjitha sëmundjet, kjo nuk ndodh brenda natës. Gjëja e parë që duhet të bëni është të vizitoni një profesionist të licencuar të shëndetit.

– Eliminoni Candidan.

– Agjëroni për të pastruar sistemin tuaj nga mbetjet toksike.

– Ushqimi

Hani ushqim normal, të balancuar në nterval të rregullta. Fëmijët që vuajnë nga konvulsionet nuk duhet të lejohen të hanë ushqime të mëdha, pasi këto i bëjnë të predispozuar ndaj konfiskimeve. Alkooli është krejtësisht i kundërindikuar, siç është edhe kafeina (pijet cola, kafeja, çaj, çokollata). Aspartame (NutraSëeet®) gjithashtu duhet të shmanget, pasi ajo ka qenë e implikuar në disa raste të konfiskimit.

– Aromaterapia

Vaj esencial i kamomilit, sherbelës, lavender dhe nerolit mund të ndihmojnë në prodhimin e efekteve  qetësuese të spazmave.