Sistemi i tretjes; Funksioni dhe Sëmundjet, Fakte Interesante

 

Sistemi tretës i njeriut është një seri e organeve që konverton ushqimin në ushqyes thelbësore që absorbohen në trup dhe që eliminon materialet e mbeturinave të papërdorshme.

Përshkrimi i sistemit të tretjes

I njohur gjithashtu si trakti gastrointestinal, sistemi i tretjes fillon në gojë, përfshin ezofagun, stomakun, zorrën e vogël, zorrën e trashë dhe rektumin, dhe përfundon në anus. I tërë sistemi – nga goja në anus – është rreth 9 metra i gjatë.

Tretja fillon me gojën. Dhëmbët, të cilat janë pjesë e sistemit skeletor, luajnë një rol kyç në tretje.

Gëlltitja shtyn ushqimin e përtypur në ezofag, ku ai kalon nëpër orofaring dhe hipofaring. Në këtë pikë, ushqimi merr formën e një mase të vogël të rrumbullakët dhe tretja bëhet në mënyrë të pavullnetshme. Një seri e kontraktimeve muskulare, e quajtur peristaltik, transporton ushqimin nëpër pjesën tjetër të sistemit. Ezofagu boshatiset në stomak.

Lëngu i stomakut, i cili është kryesisht një përzierje e acidit klorhidrik dhe pepsinë, fillon thyerjen e proteinave dhe vrasjen e baktereve potencialisht të dëmshme. Pas një ore apo dy të këtij procesi, formohet një pastë e trashë gjysmë e lëngshme, e quajtur chime.

Në këtë pike, valvula pilorike unazore hapet dhe Chyme hyn në duodenum, ku përziehet me enzimat e tretjes dhe acidin biliar që vijnë nga pankreasi dhe nga fshikëza e tëmthit.

Ndalesa tjetër e chime-s është zorra e vogël, një organ në formë tubi 6 metra i gjatë, ku ndodh shumica e thithjes së ushqyesve ushqimor. Ushqyesit shkojnë në gjak dhe transportohen në mëlçi.

Mëlçia krijon glykogjen nga sheqernat dhe karbohidratet që t’i japë energji trupit dhe konverton proteinat e ushqimit në proteina të reja të nevojshme me anë të sistemit të gjakut. Mëlçia gjithashtu prish kimikatet e padëshiruara, të tilla si alkooli, i cili detoksifikohet dhe kalohet nga trupi si mbetje.

Çfarëdo materiali tjetër lihet të shkojë në zorrën e trashë. Funksioni i zorrës së trashë, e cila është rreth 1.5 metra e gjatë, është kryesisht për ruajtjen dhe fermentimin e materieve të patretshme.

Zorra e trashë ka katër pjesë: zorra e trashë e sipërme, zorra e trashë tërthore, zorra e trashë zbritëse dhe zorra e trashë sigmoide. Kjo është ajo ku uji absorbohet përsëri në trup nga chyme dhe këtu formohen fecet, kryesisht nga uji (75 për qind), fibrat dietike dhe produkte të tjera të mbeturinave. Fecet ruhen këtu derisa të eliminohen nga trupi përmes jashtëqitjes.

Sëmundjet e sistemit të tretjes

Shumë simptoma mund të sinjalizojnë probleme me traktin gastrointestinal, duke përfshirë: dhimbje barku, gjak në jashtëqitjen, fryrje, kapsllëk, diarre, urth, të përziera, vjellje dhe vështirësi të gëlltitjes.

– Në mesin e sëmundjeve më të njohura të sistemit të tretjes është kanceri i zorrës së trashë.

– Zhvillimi polip dhe i qelizave të parregullta, të cilat mund të jenë të këqia ose jo, janë rrugët më të zakonshme të zhvillimit për kancerin kolorektal, dhe mund të zbulohet gjatë një kolonoscopie rutinë.

Simptomat që mund të sugjerojnë se ju keni nevojë për një colonoscopy në një moshë më të hershme përfshijnë gjakderdhje zorrës së trashë dhe ndryshime në fecet e zakonshme që zgjasin më shumë se disa ditë.

– Ndërsa kanceri kolorektal merr një pjesë të madhe të vëmendjes, shumë sëmundje dhe kushte të tjera të sistemit të tretjes – duke përfshirë sindromin e zorrës nervoze, gastritin, diverticulitis, GERD (zbatica acide) dhe sëmundjen Crohn – mund të jenë kronike dhe janë të vështira për t’u diagnostikuar dhe trajtuar.

Shumë nga sëmundjet e sistemit të tretjes janë të lidhura me ushqimet që hamë, dhe një numër i pacientëve mund të zvogëlojnë simptomat e tyre duke kufizuar dietat e tyre.

Fakte interesante rreth sistemit të tretjes

Sistemi i tretjes ka dy funksione kryesore: për të kthyer ushqimin në ushqyes për të cilat trupi ka nevojë, dhe për të shpëtuar trupin nga mbeturinat. Për të kryer punën e vet, sistemi i tretjes kërkon bashkëpunimin e një numri të organeve të ndryshme në të gjithë trupin, duke përfshirë gojën, stomakun, zorrët, mëlçinë dhe tëmthin.

Këtu janë disa fakte në lidhje me sistemin e tretjes që mund t’ju habisin.

  1. Ushqimi nuk ka nevojë për gravitetit për të shkuar në stomakun tuaj

Kur ju hani diçka, ushqimi nuk bie thjesht nëpër ezofag drejt e në stomak, por janë muskujt e ezofagut që tkurren dhe lëshohen në mënyrë dallge, e quajtur peristaltikė, që e shtyjnë ushqimin poshtë nëpër kanalin e vogël deri në stomak. Për shkak të peristaltikės, edhe në qoftë se ju do të hani ndërsa jeni të varur me kokë poshtë, ushqimi do të jetë në gjendje të shkojë në stomakun tuaj.

  1. Detergjentet lavanderike marrin aluzione nga sistemi i tretjes

Detergjentet lavanderike shpesh përmbajnë disa klasa të ndryshme të enzimeve, duke përfshirë proteazat, amylases dhe lipazat. Sistemi i tretjes i njeriut gjithashtu përmban enzima të tilla.

Sistemi i tretjes i punëson këto lloje të enzimeve për të shpërbërë ushqimin. Proteazat thyejnë proteinat, amylases thyejnë karbohidratet dhe lipases thyejnë yndyrnat.

  1. Pjesën më të madhe të tretjes nuk e bën stomaku

Zakonisht besohet se stomaku është qendra e tretjes, dhe se ai luajn një rol të madh në “tretjen mekanike” – ai tund ushqimin, dhe e përzien atë me lëngjet e stomakut, thyen copat e ushqimit duke i kthyer ato në një pastë të trashë të quajtur Chyme.

Por stomaku është i përfshirë aktualisht shumë pak në tretjen kimike, procesin që redukton ushqimin në madhësinë e molekulave, siç është e nevojshme për ushqyesit që të futen në gjak.

Në vend të kësaj, zorra e vogël, e cila përbën rreth dy të tretat e gjatësisë së traktit të tretjes, është vendi ku ndodh shumica e tretjes dhe thithja e ushqyesve. Pas shpërbërjes së chime-s me enzime të fuqishme, zorra e vogël thith ushqyesit dhe i kalon ato në gjak.

  1. Sipërfaqja e zorrës së vogël është shumë e madhe

Zorra e vogël është rreth 7 metra e gjatë, dhe rreth 2.5 centimetra në diametër. Bazuar në këto matje, ju do të prisni që sipërfaqja e zorrës së vogël të jetë rreth 0.6 m katror – por ajo në realitet është rreth 250 m katrore, ose e barabartë me madhësinë e një fushë tenisi.

Kjo për shkak se zorra e vogël ka tre karakteristika që rrisin sipërfaqen e zonës së saj. Muret e zorrëve kanë palosje, dhe gjithashtu përmbajnë struktura të quajtura Villi, të cilat janë projektime gishtore të indeve absorbuese. Për më tepër, Villi-të janë të mbuluara me projektime mikroskopike të quajtura mikrovile. Të gjitha këto karakteristika ndihmojnë zorrë e vogël për të absorbuar më mirë ushqimin.

  1. Në mbretërinë e kafshëve stomaqet ndryshojnë

Stomaku është një pjesë integrale e sistemit të tretjes, por kjo nuk është e njëjtë te të gjitha kafshët. Disa kafshë kanë barkun me dhomëza të shumta. Lopët dhe “ripërtypësit” e tjerë – duke përfshirë gjirafat, drerët dhe bagëtitë – e kanë stomakun me katër dhoma, të cilat ndihmojnë për tretjen e ushqimit të tyre me bazë bimore.

Por disa kafshë – duke përfshirë kalin e detit, lungfish dhe platypus – nuk kanë stomak. Ushqimi i tyre shkon nga ezofagu direkt tek zorrët.

  1. Gazrat e stomakut e marrin erën e tyre nga bakteret

Gazrat e zorrëve, apo gazrat e stomakut, janë një kombinim i ajrit të gëlltitur dhe gazrave të prodhuara nga fermentimi i baktereve në traktin gastrointestinal. Sistemi i tretjes nuk mund t’i thyejë apo t’i absorbojë komponente të caktuara të ushqimeve, dhe ato substanca thjesht shtyhen përgjatë traktit, dhe ndjekin rrugën e tyre drejt zorrës së trashë. Turma e baktereve të zorrëve vihen në punë, duke lëshuar një shumëllojshmëri të gazeve në proces, duke përfshirë dioksid karboni, hidrogjen, metan dhe sulfur të hidrogjenit (i cili i jep gazrave kutërbimin e vezës së prishur).

  1. Sistemi i tretjes është i prirur për t’u prekur nga kanceri

Çdo vit, më shumë se 270,000 amerikanë zhvillojnë një kancer të traktit gastrointestinal, duke përfshirë kancerin e ezofagut, stomakut, zorrës së trashë dhe rektumit. Rreth gjysma e këtyre kancereve rezultojnë me vdekje. Në vitin 2009, kanceri kolorektal vrau gati 52.000 njerëz në SHBA, më shumë se çdo kanceri tjetër përveç kancerit të mushkërive.

Për më tepër, sistemi i tretjes është shtëpi për shumë kancere, dhe shkakton më shumë vdekje nga kanceri, se çdo sistem tjetër i organeve të trupit.

  1. Stomaku duhet të mbrojë veten – nga vetvetja

Qelizat përgjatë murit të brendshëm të stomakut sekretojnë afërsisht 2 litra të acidit klorhidrik çdo ditë, e cila ndihmon për të vrarë bakteret dhe ndihmon në tretje. Nëse acid klorhidrik tingëllon i njohur për ju, kjo mund të jetë për shkak të kimikatit të fuqishëm që është përdorur zakonisht për të hequr ndryshkun dhe gurëzat nga fletët e çelikut dhe spiralet, dhe është gjetur edhe në disa detergjente pastrimi, duke përfshirë pastruesit e ËC-së.

Për të mbrojtur veten nga acidi gërryes, sipërfaqa e brendshme e stomakut ka një shtresë të trashë mukusi. Por ky mukus nuk mund të zbusë lëngjet që ndihmojnë tretjen e ushqimit pafundësisht, kështu që stomaku prodhon një shtresë të re të mukusit çdo dy javë.