Si të përdorni vajra esencial si një profesionist

 

Mësimi i përdorimit të vajrave esencial në mënyrën e duhur mund të jetë një nga strategjitë më të mira për përmirësimin e shëndetit dhe cilësisë së jetës. Hapni kapakun e një shishe vaji esencial dhe do të përjetoni aromën e mijëra luleve aromatike. Vaj është energjia –esenca e këtyre mijëra përqendrimeve në një formë të vogël dhe të fuqishme.

Parfumi i vajit esencaial të livandos është përshkruar si i pastër dhe frymëzues. Përvoja universale e kësaj arome vjen si pasojë e një reaksioni kimik që ajo shkakton në trurin tonë. Molekulat e livandos ndërveprojnë me receptorët në trup duke stimuluar neurotransmetuesit, për të na bërë të ndihemi më të lumtur dhe më të qetë.

Kur kombinohet me kujtesën tonë të njohur të aromave, Aromaterapia mund të ketë një efekt të fuqishëm në emocionet tona – nga frymëzimi deri në intensifikimin e qetësimit. Fuqia dhe bukuria e vajrave esenciale i kanë bërë ato jashtëzakonisht popullore.

Arsyet për përdorimin e vajrave esenciale

Njerëzit i përdorin vajrat për një numër arsyesh. Vajrat esenciale ndihmojnë në:

 • Rritjen e ndjenjave të ndjeries mirë.
 • Mbështet kapacitetin e trupit për të luftuar dhimbjen.
 • Ndihmon dezinfektimin dhe aromatizimin e ambjentit ku qëndrojme.
 • largon insektet dhe dëmtuesit e tjerë.
 • Qetësues dhe relaksues në kohët e vështira.

Sot, shumë njerëz do të donin të përdornin vajra esencial, por nuk janë të sigurt se si t’i përdorin ato. Ky artikull ndihmon për të siguruar një bazë për përdorimin e këtyre vajrave të mahnitshme dhe kuruese. Pas vendosjes së bazamentit, aplikimet kuruse të këtyre vajrave janë mjaft të bollshme.

Një histori e vajrave esenciale

Përdorimi i aromës së bimëve për të përmirësuar mjedisin, sigurinë, shëndetin dhe mirëqenien tonë emocionale është po aq e vjetër sa njerëzimi. Ashtu si të gjitha kafshët, sistemi ynë i nuhatjes është një nga metodat më të fuqishme për të fituar informacion. Aroma e mprehtë, e athët, e ëmbël, prej dheu, e prishur dhe e bukur, të gjitha këto na paralajmërojnë, na ftojnë dhe na mësojnë.

Kur petalet e freskëta të trëndafilit fërkohen në mes të gishtave, ose një degë e rozmarinës është grirë për t’u ngrënë, nga këto bimë janë lëshuar vajrat e tyre esenciale.

Ndërsa përparuam, ne mësuam të distilojmë, të shtrydhim dhe të nxjerrim përbërësit aromatikë të bimëve, duke prodhuar vajra esencial të pastër dhe të fuqishëm.

Vajrat esenciale sot

Vajrat esenciale mund të gjenden në raftet e tregut në një shumëllojshmëri të gjerë të objekteve të biznesit. Ato shtojnë dhe aromatizojnë sapunët e fytyrës dhe shampot në supermarketin tuaj lokal. Shishe me vajra esencial “të pastër” mund të gjenden në dyqanet e ushqimit të shëndetshëm dhe shpesh në marketet e mëdha.

Por si të siguroheni nëse vaji është në të vërtetë “i pastër”? Përtej kësaj dileme, si mund të kuptojnë konsumatorët se çfarë vaji duhet të përdorin për dezinfektim dhe çfarë vaji duhet të përdoret për mirëqenien emocionale? Në çfarë sasie duhet të përdoret? A është i sigurt për fëmijët?

Të gjitha këto pyetje mund të ndjehen të mëdha në fillim, dhe shumë përdorues të ardhshëm të vajrave esenciale mund të heqin dorë para se të fillojnë. Kjo rrugë është e kuptueshme, prandaj fillestarët nuk duhet të shqetësohen! Mjafton të mësohen metodat primare  dhe disa njohuri themelore, dhe përdorimi i vajrave esenciale është i lehtë dhe jashtëzakonisht i dobishëm.

Katër Metodat Bazë të Aplikimit të Vajrave Esenciale

Ka katër mënyra të thjeshta për të përdorur vajrat esenciale në jetën tuaj. Ju mund të zgjidhni të filloni me një metodë dhe të rrini vetëm me atë. Meqë të gjitha metodat janë të sigurta dhe të lehta, gjithashtu mund të gjeni veten duke eksperimentuar dhe përfundimisht duke i përsosur të katërta ato!

 1. Përdorimi aromatik

Vajrat esenciale thithen ose shpërndahen në ajrin që nuhasim. Kjo metodë mund të na sjellë dobi fiziologjike – për shembull, disa vajra esencial mund të kenë efekte anti-inflamatore në sinuset e infektuara. Emocionalisht, një vaj esencial mund të jetë në gjendje të përmirësojë disponimin kur shpërndahet në hapësirën tonë të jetesës.

 1. Përdorimi me aplikim lokal

Vajrat esenciale përziehen me vajra mbajtës si vaj jojoba, vaj i farave të rrushit ose vaj kokosit dhe aplikohen mbi lëkurë si agjentë kurues.

 1. Gëlltitja

Disa vajra esenciale mund të gëlltiten si shtesa. Shumë vajra përdoren rregullisht në gatim dhe pjekje. Kjo duhet të bëhet vetëm me udhëzimin e një praktikuesi të kualifikuar.

 1. Aplikimi i Jashtëm – Mjedisor

Vajrat esenciale aplikohen në mënyra të ndryshme rreth shtëpisë për të përmirësuar pastrimin e shtëpisë dhe lavanderisë.

 1. Përdorimi aromatik i vajrave esenciale

Rrëshira dhe vajrat me aromë janë përdorur që nga kohërat e lashta. Mbetjet e këtyre substancave bimore janë gjetur në varret e faraonëve të lashtë egjiptianë dhe në mesin e artefakteve të Kinës dhe Romës së Lashtë. Për shkat të aromës, nga inhalimi ose difuzioni, vajrat esenciale përdoren më së shumti sot në të njëjtën mënyrë si janë përdorur nga të lashtët.

Fiziologjia e Aromaterapisë

Thithja e aromave aktivizon sistemin e nuhatjes në trurin tonë, duke ndikuar në emocionet dhe shëndetin tonë. Kjo përgjigje fiziologjike çon në një reaksion kimik që mund të tërheqë ndjenjat e mirëqenies dhe madje edhe të ndihmojë me shërimin e sëmundjeve. Ndërsa ky reagim kimik është universal, mund të ndikohet nga kujtesa jonë e mësuar e aromave.

Për shembull, shumica e njerëzve përjetojnë ëmbëlsinë e vajit esencial të portokallit si një parfum të ngrohtë dhe frymëzues. Megjithatë, nëse dikush e përdor në mënyrë abuzive këtë vaj, mund të ketë një përgjigje shumë të ndryshme. Për këtë person, aroma mund të shkaktojë trishtim ose revoltë. Reagimet e forta emocionale dhe fiziologjike ndaj aromave të vajrave esenciale janë dëshmi ndaj potencialit të tyre si agjentë kurues.

Përfitimet potenciale të aplikimit aromatik të vajrave esenciale

 • Thithja e vajrave esenciale mund të ndihmojë në pastrimin e disa infeksioneve ose inflamacioneve të caktuara.
 • Vajrat esenciale të difuzionit mund të ndihmojnë në pastrimin e toksinave dhe mikrobeve nga mjediset, duke përmirësuar cilësinë e ajrit.
 • Vajra esenciale të pafundme mund të aplikohen aromatikisht për të mbështetur shëndetin tonë emocional.
 • Vajrat esenciale na ndihmojnë të relaksohemi dhe të kemi më pak stres, duke gjeneruar ngrohtësi dhe energji në jetën tonë.

Aplikimi me thithje

Kur thithen thellë, molekulat e vajrave esenciale bashkëveprojnë me qelizat e hundës për të dërguar mesazhe në tru. Ndërsa të parët mund t’ia kenë atribuar këtë një force mbinatyrore, ne e kuptojmë se kjo është për shkak të një përgjigje neurokimike në sistemin tonë nervor.

Ndoshta vajrat esenciale janë aktive në emocionet tona, sepse reagimi kimik i gjeneruar prej tyre është i ngjashëm me atë që gjenerohet nga vetë emocionet. Për këtë arsye, vajrat esenciale janë shumë të përshtatshme për ndihmë të fuqishme në luftën emocionale.

Mënyrat më të mira për të thithur vajrat esenciale

 • Vendosni 15-20 pika të një vaji esencial të preferuar në një top pambuku, dhe e vendosni atë pranë shtratit për të kuruar lodhjen emocionale, dhe për t’ju ndihmuar të relaksoheni ose të flini mirë.
 • Vendosni 3-5 pika vaj esencial në një leckë, pastaj copëtojeni leckën dhe vendoseni brenda në jastëk për të arritur efektin e njëjtë si më sipër.
 • Thithja e avullit mund të përdoret në mënyra të ndryshme:

– Duke vendosur disa pika vaj esencial në ujë të valë, dhe thjesht lejoni që avulli të parfumosë dhomën.

– Një metodë tjetër është të vendosni një peshqir mbi kokën tuaj dhe të thithni thellë avullin nga uji pasi ta keni hequr nga zjarri dhe pasi të keni shtuar vajin esencial në të.

Kujdes me thithjen e avullit të vajrave esenciale

– Disa vajra janë mjaft intensive dhe mund të çojnë në ndjenja nauze, marramendje dhe dermatiti kontakti.

– Duhet të mbyllni dhe / ose të mbuloni sytë ndërsa vendosni një peshqir mbi kokë dhe thithni aromën e vajrave esencial.

Aplikimi me Difuzion

Një tjetër aplikim i metodës aromatike është nëpërmjet difuzionit. Difuzioni është lirimi i kontrolluar i vajrave esenciale në ambjentin e shtëpisë apo zyrës duke përdorur një pajisje të quajtur diffuser.

Difuzioni shpërndan molekulat e vajit esenciale përmes ajrit, duke bërë të mundur që këto molekula të thithen dhe të hyjnë në sistemin e trupit.

Përfitimet e metodës së difuzionit

 • Difuzioni mund të heqë erën e keqe të dhomës duke pastruar toksinat dhe bakteret e ajrit, dhe duke lënë një aromë të këndshme në vend të tyre.
 • Difuzuesit janë një mjet i shkëlqyer në dhomën e një personi që vuan nga sëmundja e shkaktuar nga toksinat mjedisore.
 • Difuzioni mund të zvogëlojë stresin dhe të nxisë pushimin dhe relaksimin.
 • Difuzuesit janë veçanërisht të dobishme në dhomat që janë të thata, të vogla dhe pa dritare (si shumë zyra për shembull), ku vajrat esenciale pastrojnë dhe freskojnë ajrin e ndenjur.

Zbatimi aromatik i vajrave esencial është metoda klasike për përdorimin e fuqive magjike kuruese të këtyre vajrave aromatike. Duke përdorur këtë metodë, ne mund t’i qasemi lehtësisht vajrave esenciale për përdorim në jetën tonë të përditshme.

Paralajmërime dhe sugjerime për thithjen e vajrave esenciale

Ka, natyrisht, disa masa të rëndësishme në përdorimin e kësaj metode:

 • Nuk duhet të ketë thithje të zgjatur të vajrave esenciale të koncentruar.
 • Përdorimi i zgjatur mund të çojë në dhimbje koke, marramendje, nauze dhe letargji.
 • Ata që përdorin metodën e difuzionit duhet të sigurojnë intervale të duhura midis difuzionit dhe duhet të jenë të sigurt që difuzioni të bëhet në një hapësirë ​​me ventilim të duhur.
 • Si një fillestar që gjurmon në përdorimin e vajrave esenciale, gabo në anën e kujdesit; Më mirë përdor më pak dhe vazhdo gjurmimin dhe mësimin.
 • Ndërsa bëheni më me përvojë, do të mësoni se cilat sasi vaji punojnë më mirë për ju.
 • Mbani një ditar aromaterapeutik dhe vini re llojin dhe sasinë e vajit të përdorur, dhe përgjigjen tuaj emocionale dhe fiziologjike për zbatimin e tij.

 1. Përdorimi lokal i vajrave esencial

Vajrat esenciale mund të aplikohen lokalisht mbi organin më të madh të trupit tonë – lëkurën. Aplikimi i vetive kuruese të vajrave në lëkurën tonë është shumë efektiv. Vajrat esenciale janë yndyrë-tretshëm dhe kanë një peshë molekulare të ulët, që absorbohet shpejt nga lëkura jonë. Pasi absorbohen, përbërësit kurrues bëjnë rrugën e tyre drejt rrjedhës së gjakut për të dhënë efektet e tyre.

Shënim Për Aplikimin e Vajrave esencial

Me shumë pak përjashtime – dhe sidomos kur jemi fillestar, është mirë që kurrë të mos aplikoni vajra esenciale të pastra drejtpërdrejt në lëkurë. Ato duhet të jenë të holluar fillimisht në vajra mbartës ose kremra. Metodat për shtimin e vajrave mbartës dhe kremrave me vajra esencial do të diskutohen më pas në këtë seksion.

Ka shumë metoda të aplikimit aktual të vajrave esenciale:

 • Vajrat esenciale, të holluara në vajra mbartës ose kremra, mund të aplikohen në trup nëpërmjet masazhit.
 • Vajrat mund të aplikohen në zona specifike të trupit. Për shembull, një person që vuan nga infeksioni ose ka thjeshtë një ftohje mund të aplikojë përzierjen e vajit të pemës së çajit me vaj eukalipti në qafë për të hyrë në sistemin limfatik.
 • Një tjetër mënyrë për të forcuar kurimin e vajrave esenciale është aplikimi i kremrave ose vajrave në pjesën e pasme të duarve, ku venat janë afër sipërfaqes. Vajrat lehtë mund të depërtojnë në lëkurë dhe të hyjnë në qarkullimin e gjakut.
 • Vajrat esenciale të pastra të holluara në vajra mbartës mund të përziehen me kripën e gurit dhe sodën e bukës, dhe të shtohen në vaskë, për ta bërë ujin praktikisht magjepsës!

Vajrat Mbartës

Vajrat e mbartës janë vajra bazë të cilat përziehen me vajra esenciale për të zvogëluar përqendrimin e tyre pa ndikuar në vetitë e tyre terapeutike, dhe duke ndihmuar në mbartjen e tyre brenda lëkurës. Këto vajra rrjedhin natyrshëm nga lëndët bimore që përfaqësojnë përbërësit yndyrorë të një bime (si vaj kokosit) ose vajrat e shprehura të një bime (si vaj i bajames).

Vajrat mbartës kanë vetë komponentë shërues dhe janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të holluar vajrat esencial për t’i bërë të sigurt për t’u përdorur në lëkurë. Vajrat mbartës nuk avullohen shpejt nga lëkura dhe janë të pasura me minerale, vitamina dhe lëndë ushqyese. Ato ushqejnë dhe hidratojnë lëkurën.
Nga vajrat mbartës më të mirë për t’u përzierë me vajrat esencialë janë: Vaj ullirit, kokosit, bajames, jojoba, avocado, argan, arnica, rosehip, vaj farave të brokolit, vaj farave të lirit, grapefruit, pemës Neem, aguliçe e mbrëmjes.

Praktikat më të mira për Zgjedhjen dhe Përdorimin e Vajrave mbartës për Vajrat esenciale

Ashtu si vajrat esenciale, ka shumë për të mësuar edhe për vajrat mbartës. Praktikat më të mira për zgjedhjen dhe përdorimin e vajrave mbartës përfshijnë:

 • Kur përzieni vajrat esencial me vajra mbartës, rregulli i përgjithshëm është 3 pika vaj esencial në një lugë çaji vaj mbartës.
 • Zgjidhni vaj që është shtypur në të ftohtë. Kjo siguron që burimi i lëndëve ushqyese në vaj të mbeten të paprekura gjatë procesit të nxjerrjes.
 • Vajrat mbartës përfshijnë një gamë për llojet dhe cilësitë. Cilësia varet nga burimi botanik, procesi i nxjerrjes dhe nëse është organik.
 • Çdo vaj mbartës ndryshon në konsistencë, shkallë absorbimi, aromë (disa nuk kanë aromë, ndërsa të tjerë si jojoba posedojnë aromë të fortë), jetëgjatësia dhe ngjyra.
 • Vajrat mbartës kanë një afat të shkurtër të depozitimit dhe duhet të ruhen në një vend të errët dhe të ftohtë dhe të përdoren brenda 6 muajve deri në një vit.

Gjetja e vajit mbartës të duhur për përzierje me vaj esencial do të maksimizojë përfitimet terapeutike për shëndetin tuaj.

Masat paraprake për përdorim lokal të vajrave esenciale

 • Vajrat esenciale të koncentruar duhet të hollohen me vajra mbartës, dhe kurrë të mos aplikohen “të vetme” direkt në lëkurë.
 • Është mirë që të kryeni një provë të parë për të përcaktuar se si do të reagojë lëkura juaj. Nëse përjetoni acarim (si një skuqje) ose sensibilizim (ku lëkura bëhet gjithnjë e më e ndjeshme), ndaloni përdorimin e vajit.
 • Vajrat e skaduara kanë më shumë gjasa të shkaktojnë acarim dhe nuk duhet të aplikohen.
 • Njihini mirë vajrat tuaja, pasi disa vajra esenciale mund të shkaktojnë ndjeshmëri të dritës – gjë që fjalë për fjalë rrit gjasat për djegie të rënda dhe sëmundje të lëkurës nga ekspozimi i diellit.
 • Nëse keni kushte të caktuara të lëkurës, konsultohuni me një dermatolog para se të përdorni vajra në mënyrë lokale mbi lëkurë.
 • Së fundi, lista e mëposhtme e vajrave janë përcaktuar si të pasigurt për përdorim lokal apo të brendshëm nga Shoqata Ndërkombëtare Fragrance: Vaj Cade, rrënjët e Costus, elecampane, fletës absolute të fikut, rrikë, helmarinë, Pennyroyal, syzë, Sassafras, Savin, Southernëood, hithra djegëse, çamçakëz Styrax, çaj absolute, Ëormseed dhe pelin.
 • Në rastin e acarimit të lëkurës, mos e shpëlani me ujë (meqë vaj dhe uji nuk përzihen), por aplikoni vaj kokosi ose vaj vegjetal në zonën e acaruar.
 • Në përgjithësi, sa më pak vajra esenciale kur i përdorni për fëmijët.
 • Asnjëherë mos përdorni vajra esenciale në foshnje në vitin e parë të jetës pa u këshilluar së pari me pediatrin e fëmijës.
 • Për fëmijët e vegjël parashkollorë, filloni me rreth ¼ e sasisë së vajit esencial të rekomanduar për përdorim nga të rriturit.
 • Për fëmijët e moshës shkollore, filloni me rreth ½ e sasisë se rekomanduar për përdorim nga të rriturit.
 • Për adoleshentët e rinj, filloni me rreth ¾ e sasisë së vajit esencial të rekomanduar për përdorim nga të rriturit.
 • Në përgjithësi, gratë shtatzëna në 16 javët e para të shtatzënisë duhet të shmangin vajrat esenciale, përveç rasteve kur përdorimi i tyre është diskutuar me një mjek profesionist që ka përvojë në përdorimin e vajrave esenciale.
 1. Aplikimi i Brendshëm (me gëlltitje) i vajrave esenciale

Vajrat esenciale janë substanca jashtëzakonisht të koncentruara dhe të fuqishme. Ato duhet të konsumohen me kujdes ekstrem dhe njohuri të qarta. Konsultohuni me profesionistë të kujdesit shëndetësor i cili ka përvojë me gëlltitjen e vajrave esenciale para se t’i konsumoni ato si agjentë kurues.

Nëse vendosni të gëlltitni vajra esencial, ashtu si në përdorimin lokal, duhet t’i holloni në pije apo gatime. Mos i konsumoni asnjëherë pikat e vajrave esenciale të paholluar, apo duke i shtuar në ujë!

Kur konsumoni vajra esenciale me qëllim të adresimit të një çështjeje shëndetësore, duhet të keni kujdes të madh. Fuqia e këtyre vajrave nuk merret lehtë, dhe nëse bëhet gabimisht, konsumimi i vajrave esenciale mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin tuaj. Më mirë të gaboni në anën e sigurtë, dhe të konsultoheni me një profesional para se t’i gëlltitni këto substanca të fuqishme.

Fëmijët e vegjël, foshnjat dhe gratë shtatzëna kurrë nuk duhet të gëlltitin vajra esenciale.

 1. Aplikimi mjedisor i vajrave esenciale

Imagjinoni mjedisin e shtëpisë tuaj të pastër, të dezinfektuar dhe që posedon një banjë aromatike frymëzuese dhe energjizuese. Ky realitet mund të arrihet duke përdorur këto vajra të fuqishme!

Mundësitë për përdorimin e vajrave esenciale janë fjalë për fjalë të pakufizuara. Sapo të filloni përdorimin e tyre, do të zhvilloni metodat dhe praktikat tuaja të preferuara. Vajrat esenciale përdoren për pastrimin, aromatizimin, dezinfektimin, heqjen e yndyrave, freskimin, dhe për tju shpëtuar nga gjallesat e padëshiruara, kërpudhat dhe myku.

Disa aplikime të vajrave esenciale në shtëpi

 • Përzieni 20-30 pika vaj esencial me rreth ¾ e një filxhani sode buke. Përhapni përzierjen mbi qilimat tuaja dhe mos u ulni mbi to për 20 minuta. Kjo do të deodorizojë dhe dezinfektojë qilimat.
 • Milingonat urrejnë vajin e mendrës! Përdoreni atë me një rrobe apo top pambuku dhe vendoseni në zonat ku banojnë milingonat. Ato do të largohen.
 • Insektet në përgjithësi kanë neveri nga vaji i pemës së çajit. Ju mund të përgatisni një spërkatës nga vaj i pemës së çajit i holluar në vaj ose uthull për t’u përdorur si një nevertës insektesh rreth shtëpisë.
 • Mundësi të tjera janë: Forcimi i pastruesve të shtëpisë me vajra esenciale të pastër, heqja e erave të rënda të mbetura në shtëpi, deodorizimi i frigoriferit, heqja e yndyrave dhe ngjitësave nga muret.

Masat paraprake për përdorim të jashtëm të vajrave esenciale

 • Disa vajra esencial mund të jenë të dëmshëm për kafshët, fëmijët dhe gratë shtatzëna. Bëni kujdes!
 • Ruani vajrat larg rrezikut të zjarrit dhe në shishe të errëta, jo plastike.
 • Disa vajra mund të heqin lustrën nga druri, kështu që gjithmonë, i holloni vajrat esencial në një vaj mbartës, ujë ose një bazë tjetër si uthull ose sode buke para përdorimit.

Përmbledhje

 • Vajrat esenciale kanë aq shumë për të na ofruar. Ato janë këtu për ne, gjatë gjithë fazave të jetës.
 • Ndërsa numri i zgjedhjeve dhe aplikacioneve të këtyre vajrave mund të jetë i madh, është e mundur që të hyjnë në kompetencat e tyre shëruese edhe si fillestarë.
 • Aromaterapia dhe vajrat esencial janë përdorur dhe aplikuar gjatë gjithë historisë njerëzore.
 • Metodat e ndryshme duke përfshirë metodën aromatike, metodën lokale, gëlltitjen dhe aplikimet e jashtme mund të përdoren në mënyrë të sigurtë dhe efektive edhe nga fillestarët, me kusht që të jenë të kujdesshëm.
 • Përfitimet e vajrave esenciale janë të larmishme dhe të shumëllojshme – për shtëpitë, trupat dhe shpirtrat tanë.
 • Tregoni kujdes kur përdorni vajrat! Kujdes shtesë duhet të përdoret kur aplikoni vajra për fëmijët dhe gratë shtatzëna. Gjithmonë konsultohuni me mjekun e kualifikuar dhe me përvojë të kujdesit shëndetësor, kur përdorni vajra esenciale për gëlltitje.
 • Këto vajra janë fuqi. Një litër i vetëm i vajit të pastër të trëndafilit përmban esencën e mbi 4500 kg petale trëndafili!