Si të mbroni fëmijët dhe veten tuaj nga sëmundjet infektive

 

Sëmundjet e frymëmarrjes, të tilla si gripi dhe ftohja, përhapen gjatë dimrit, dhe infeksioni viral transmetohet tek fëmijët më shpejt se njerëzit e tjerë, për shkak të mjedisit pjellor shkollor në rritjen dhe zhvillimin e viruseve dhe mikrobeve midis fëmijëve.

Infeksioni që përhapet në mesin e fëmijëve, ku në krye janë sëmundjet e frymëmarrjes dhe të lëkurës, kërkon që nënat të mbrojnë mirë fëmijët e tyre, dhe të ndjekin metodat e duhura të parandalimit.

Ekzistojnë disa mënyra për të mbrojtur fëmijët nga përhapja e infeksionit midis tyre në shkolla, si vijon:

  1. Mospërdorimi i mjeteve personale të të tjerëve

Bëjeni fëmijën tuaj të mbajë mjete të tilla personale si lapsa, gomë, etj. Kështu zvogëloni rrezikun e infektimit për të duke përdorur mjetet e shokëve të klasës. Ka sëmundje që transmetohen përmes përdorimit të mjeteve personale të personave të tjerë. Fëmija  duhet të shmangë përdorimin e kremrave të miqve të tij dhe hidratuesve të lëkurës, kapelave, dorezave, peshqirëve dhe veshjeve sportive, etj. për të shmangur çdo infeksion të lëkurës.

  1. Kollitja ose teshtitja

Kur dikush është i infektuar nga ftohja, mënyra e teshtitjes ose kollitjes në fytyrën e fëmijëve është një nga mënyrat më të lehta dhe më të shpejta për të transmetuar viruse për shkak të mjegullës fluturuese. Këshilloni fëmijët që të teshtijnë në shami për të mos përhapur viruse tek të tjerët, si dhe të ruhen nga teshtimat e të tjerëve.

  1. Çajrat e ngrohtë

Çajrat e ngrohtë dhe të shëndetshëm ndihmojnë në qetësimin e fytit dhe lehtësimin e simptomave të infeksionit tek fëmijët, qetësojnë trupin dhe kontribuojnë në pushimin e nevojshëm që fëmijët të shërohen shpejt.

  1. Mungesa e fëmijës nga shkolla

Është e nevojshme që  fëmija të mos jetë në shkollë kur vuan nga një sëmundje infective, siç janë sëmundjet e frymëmarrjes ose tretjes, për një periudhë prej të paktën dy ditësh ose gjatë kohëzgjatjes së sëmundjes, për të parandaluar përhapjen e infeksionit te fëmijët e tjerë.

  1. Larja e duarve

Fërkimi i syve dhe hundës është një nga mënyrat më të zakonshme të transmetimit të baktereve që shkaktojnë grip dhe sëmundje të tjera, pasi fëmijët nuk i lajnë duart në shkollë, ndërsa një studim shkencor zbuloi se vetëm 20% e vajzave dhe vetëm 8% e djemve i lajnë duart me sapun pas përdorimit të tualetit.

  1. Qëndroni larg shokëve të sëmurë

Mësojeni fëmijën tuaj të qëndrojë larg shokëve të tij të sëmurë sa më shumë që të jetë e mundur, të mbulojë gojën kur teshtit, të vendosë një facoletë para gojës dhe ta hedhë në kosh menjëherë pas përdorimit, si dhe të shmangë përdorimin e duarve para se t’i lajë.

  1. Shmangni vendosjen e gojës në rubinetin e ujit

Rubineti i ujit përmban më shumë se 2,700,000 baktere, dhe 3,200 baktere në banjën e pastruar, kështu që fëmijët  duhet të mësohen të shmangin vendosjen e gojës në rubinetin e ujit, dhe ju duhet të vendosni një shishe të veçantë uji për të.

  1. Pastroni çantën e shkollës

Duhet të pastroni vazhdimisht çantën e shkollës brenda dhe jashtë, duke përdorur një leckë të lagur dizefektuese, dhe sigurohuni që ena ushqimore të jetë e mbyllur mirë në mënyrë që të mos bjerë brenda çantës.

  1. Ndiqni zakonet e shëndetshme të përditshme

Mbroni fëmijën tuaj duke ndjekur zakone të shëndetshme, të tilla si gjumi adekuat, ushtrimi, ngrënia e një vakti të ekuilibruar të shëndetshëm dhe pirja e sasive të mëdha të ujit gjatë ditës së shkollës.

  1. Edukimi i prindërve të rinj për masat mbrojtëse të fëmijëve të tyre

Inkurajoni prindërit e rinj që të mbajnë fëmijët e tyre me një kuti që përmban letër tualeti dhe sapun antiseptik, dhe mësuesit duhet të sigurojnë gota të vogla letre për studentët kur pinë ujë në shkollë, dhe të vendosin afishe duke i nxitur ata që të lajnë duart vazhdimisht duke përdorur sapun me ngjyrë dhe erë të mirë që t’i shtyjë ta bëjnë këtë.