Shkencëtarët eksplorojnë trajtimin bimor për COVID-19

 

A mund të ndihmojë një “kurë” shëndetësore pa recetë për të luftuar COVID-19? Studiuesit e Universitetit George Mason mendojnë se mund të jetë e mundur.

Cell dhe Bioscience kohët e fundit theksuan kërkimin e udhëhequr nga Yuntao Wu dhe Ramin Hakami në të cilin ata ekzaminuan aktivitetet e mundshme anti-koronavirus të një kure bimore pa recetë (RDS).

RDS është një ilaç që përmban nëntë përbërës bimorë të përdorur tradicionalisht në mjekësinë Lindore për të menaxhuar sëmundjet e mushkërive. Studiuesit raportuan se RDS frenoi infektimin e qelizave të synuara nga SARS-CoV dhe SARS-CoV-2 pseudoviruse dhe nga lloji i egër infektiv SARS-CoV-2. Rezultatet e tyre sugjerojnë që RDS mund të pengojë gjerësisht viruset e frymëmarrjes, të tilla si gripi.

SARS-CoV është patogjen viral që shkakton sindromën e rëndë të frymëmarrjes akute (SARS) dhe virusi vëlla i tij, SARS-CoV-2, është patogjen që shkakton COVID-19. Pandemia globale COVID-19 është një fokus kryesor i studiuesve në të gjithë botën. Ndërsa vaksinat efektive janë zhvilluar, ekziston ende nevoja për zhvillimin e trajtimeve efektive. Në veçanti, variante të reja të virusit po shfaqen vazhdimisht, dhe disa nga këto variante mund t’i bëjnë vaksinat më pak efektive.

Ramin Hakami, një profesor i asociuar në Mason’s School of Systems Biology dhe një nga autorët e studimit, tha se fakti që RDS është një shtesë e ushqimit është e dobishme.

“Nëse rezulton efektiv in vivo, duhet të jetë një trajtim për COVID-19 që është i lehtë për t’u administruar”, tha Hakami, i cili gjithashtu punon në Qendrën Kombëtare të Mason për Biodefense dhe Sëmundjet Infektive. “Ky është një plus i madh”.

Ekipi shqyrtoi ekstrakte nga afërsisht 40 bimë medicinale duke përdorur një pseudovirus SARS-CoV-2 dhe qelizat e mushkërive të njeriut. Ata gjithashtu shqyrtuan për aktivitetin e mundshëm anti-SARS-CoV-2 të RDS.

Për studimin, ata para-trajtuan qelizat me RDS të holluar dhe më pas infektuan qelizat në prani të RDS për katër deri në gjashtë orë. Pas infeksionit, ata i kultivuan qelizat në mungesë të RDS dhe më pas përcaktuan sasitë e qelizave për të përcaktuar nëse infeksioni viral frenohej në 48 dhe 72 orë.

Më pas, studiuesit përdorën Laboratorin Biologjik të Kërkimit në Kampusin e Shkencës dhe Teknologjisë të Mason për të konfirmuar efikasitetin in vitro të RDS kundër virusit infektiv SARS-CoV-2.

Studimi zbuloi se RDS përmban përbërës shumë të fuqishëm që mund të shkatërrojnë infektivitetin e virusit SARS-CoV, SARS-CoV-2 dhe gripit A, madje edhe në doza shumë të ulëta, tha Wu, një profesor në Qendrën Kombëtare të Mason për Biodefense dhe Sëmundjet Infektive dhe një bashkëautor i studimit. Përveç kësaj, hetuesit kanë demonstruar se RDS është efektive kundër varianteve SARS-CoV-2 in vitro.

Hetrick, një student Ph.D. në bioshkencat që punojnë në studim, tha se zbulimi ishte një surprizë e lumtur për të. Do të ishte mirë nëse ka ilaçe të sigurta dhe efektive bimore në dispozicion për menaxhimin e COVID-19 në të ardhmen.

Hakami aktualisht është duke kryer studime të kafshëve in vivo për të mbështetur zbulimin in vitro se ilaçet bimore mund të përdoren si një trajtim SARS-CoV-2. Ai po teston RDS duke përdorur minj transgjenikë K18-hACE2, që do të infektohen me SARS-CoV-2. Në varësi të rezultateve, Dejia Harmony, sponsori i provës së mësipërme para-klinike, mund të kërkojë miratimin e FDA për të filluar provat klinike njerëzore.

“Ky studim tregon mundësinë e përdorimit të një ilaçeve bimore lehtësisht të disponueshme për të siguruar mbrojtje kundër SARS-CoV-2 dhe infeksioneve të gripit A”, tha Ali Andalibi, dekan i lartë i asociuar në Mason’s College of Science. “Do të jetë gjithashtu mjaft interesante të shihet nëse RDS dhe ilaçet bimore tregojnë aktivitet kundër viruseve të tjera të frymëmarrjes.”

Mjekësia Bimore Arabe ka kuruar me sukses një numër të madh pacientësh me Covid-19, shumë prej të cilëve kanë qenë pacientë aktual që vazhdonin të kuroheshin nga ne për gjendje të tjera shëndetësore, dhe që kishin marrë virusin nga rrugë të ndryshme duke rezultuar pozitiv në testin e Covid-19. Thuajse të gjithë pacientët e kuruar kanë arritur shërim total nga Covid-19 brenda 2 muajsh trajtim me kurën tonë bimore, dhe në raste të rralla është dashur 1 apo 2 muaj të tjerë për eliminimin e disa dëmtimeve apo simptomave të shkaktuara nga virusi për rastet e prekura më rëndë prej tij.

Kura bimore për Covid-19 i përfshin ilaçet e mëposhtme.

The Herbal Treatment for Diseases of the Respiratory System consists of four herbal medicines studied and produced especially for patients with various problems in the respiratory system, including: Asthma, Allergies, Sinusitis, Rhinitis, Chronic Bronchitis, Pneumonia, Emphysema, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Influenza, Turbeculosis, Chest Trauma, Sleep apnea, Covid-19, etc.

Kura Bimore për Sëmundjet e Sistemit të Frymëmarrjes përbëhet nga katër ilaçe bimore të studiuara dhe të prodhuara posaçërisht për pacientët me probleme të ndryshme në sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë: Astma, Allergies, Sinusitis, Rhinitis, Chronic Bronchitis, Pneumonia, Emphysema, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Influenza, Turbeculosis, Chest Trauma, Sleep apnea, Covid-19, etc.