Shikimi shumë TV mund t’ju shkaktojë kancer kolorektal

 

Kur në mënyrë të pavëmendshme kaloni nëpër kanalet televizive dhe shpenzoni orë të tëra para TV, ju mund të bëni shumë më shumë se sa vetëm argëtoheni – gjithashtu mund të rrisni mundësinë për të pasur kancer kolorektal.

Megjithëse këto mund të mos duken të lidhura në sipërfaqe, por një studim i kryer nga studiuesit e Harvard Medical School dhe Massachusetts General Hospital tregon se ka një lidhje të vërtetë mes tyre.

Vitin e kaluar, ka pasur 1.8 milion raste të reja të kancerit kolorektal në nivel global, i cili mori jetën e 881,000 njerëzve. Edhe pse kjo ishte një sëmundje që tentonte të godiste njerëzit më të vjetër se 50 vjeç, ka pasur një numër gjithnjë e më të madh të rasteve të reja që prekin njerëzit në vitet 20-at dhe 3-at e tyre.

Shkencëtarët panë gati 90,000 gra që ishin pjesë e Studimit të Shëndetit të Infermjereve II. Të gjitha gratë e përfshira ishin midis moshave 25 dhe 42 vjeç kur studimi filloi në vitin 1991. Deri në fund të dy dekadave të studimit, 118 gra ishin diagnostikuar me kancer kolorektal në moshë të re.

Studiuesit zbuluan se ata që kalojnë më shumë se një orë ulur para TV në ditë kishin një rrezik 12% më të lartë se ata që qëndrojnë më pak, ndërsa ata që kalojnë dy orë ose më shumë në ditë duke parë TV kishin 70% rrezik më të lartë të sëmundjes vdekjeprurëse.

Gjetjet shënojnë për herë të parë se qëndrimi ulur është një faktor që shpjegon gozhdimin e kancerit kolorektal në mesin e njerëzve më të rinj se 50 vjeç, megjithëse tashmë ishte i njohur për të luajtur një rol në kancerin kolorektal pas moshës 50 vjeç. Kanceri kolorektal i të rinjve është shpesh më shumë agresiv se lloji që godet më vonë në jetë dhe ka disa veçori të dallueshme biologjike. Përveç kësaj, shpesh është më i avancuar nga koha kur diagnostikohet, që do të thotë se nivelet e mbijetesës janë më të ulëta.

Gjetjet ishin të qëndrueshme në gratë pa histori familjare të kancerit kolorektal dhe lidhja ishte më e fortë për kancerin e rektal kundrejt kancerit të zorrës së trashë.

Kjo tregon se sa e rëndësishme është të qëndrosh aktiv. Nëse mendoni se mund të qëndroni ulur duke shikuar më shumë TV sepse jeni i hollë, mendoni përsëri: Asocacionet janë të pavarura nga niveli i peshave dhe stresit të njerëzve. Studiuesit raportojnë se forma të tjera të uljes në shtëpi, si koha e kaluar në një tavolinë pune apo ngrënie, nuk kanë ndikuar në rrezikun e kancerit kolorektal.

Lidhja u gjet pas përshtatjes me faktorët e njohur të rrezikut si dieta, stërvitja, indeksi i masës trupore, historia familjare dhe pirja e duhanit. Gjetjet e tyre u publikuan në revistën JNCI Cancer Spectrum.

Ushqimi është gjithashtu i rëndësishëm

Ndërkohë që jeni të ulur për periudha të gjata – pavarësisht se sa ushtroheni – dhe që mund t’ju vendosë në rrezik, është gjithashtu e rëndësishme të shmangni ushqimin e përpunuar, sidomos mishin e përpunuar. Mishi i përpunuar është klasifikuar si kancerogjen i Grupit 1 nga Agjencia Ndërkombëtare e Kërkimit mbi Kancerin nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, duke e vendosur atë në të njëjtën kategori si ekspozimi i azbestit dhe duhanpirja.

Studimet epidemiologjike kanë treguar se konsumi i mishit të përpunuar mund të shkaktojë kancer kolorektal, dhe të jetë gjithashtu i lidhur me kancerin e stomakut. Mishrat e përpunuara përfshijnë ushqime si hotdog, salcice, mish i gjallë, mish i konservuar.

Megjithëse ky studim i veçantë përfshinte vetëm gratë, gjetjet mund t’i ndihmojnë të gjithëve që të bëjnë zgjedhje më të zgjuara, të cilat mund t’i ndihmojnë t’i shmangen një prej llojeve më të zakonshme të kancerit që kërcënon njerëzit sot.