Shëndeti oral dhe Kanceri i Mëlçisë mund të lidhen me njëri-tjetrin

 

Vizitat e stomatologjisë janë të ndërlikuara dhe të kushtueshme për tu ndjekur, por mund të jetë një nga gjërat më të rëndësishme që bëni për shëndetin tuaj. Disa njerëz nuk shkojnë tek dentisti nëse nuk ndjejnë diçka të gabuar me dhëmbët e tyre, por vizita çdo gjashtë muaj nuk është vetëm diçka që dentisti ju tregon për argëtim; është një rregull që duhet të përpiqeni të jetoni me të. Shëndeti i dobët oral ka qenë prej kohësh i lidhur me sëmundjet e zemrës dhe diabetin, por hulumtimet e reja tregojnë se ka gjithashtu një lidhje të mundshme midis shëndetit oral dhe një rreziku për kancerin, më saktësisht, kancerin e mëlçisë.

Sipas një studimi të vitit 2019, i kryer nga Universiteti Queens Belfast, synonte në mënyrë specifike të shihte sëmundjet dhe kushtet që nuk lidhen me zemrën, për aq kohë sa fokusi kryesor i hulumtimit të ishte shëndeti oral. Hulumtuesit kanë studiuar më shumë se 469,000 njerëz gjatë gjashtë viteve dhe kanë shikuar për çështje të shëndetit oral të vetë-raportuar, duke përfshirë ulçërat e gojës, dhëmbët e prishur ose gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve. Pas kontrollit gjashtë-vjeçar, studiuesit kërkuan praninë e disa kancereve të lidhura me aparatin gastrointestinal, duke përfshirë kancerin e mëlçisë, rektumit, zorrës së trashë, dhe atë pankreatik.

Nga 469,628 pjesëmarrës në studim, është raportuar se 4,069 njerëz kanë zhvilluar kancerin gastrointestinal. Nga numri 4,069, 13 % e atyre pacientëve raportuan gjithashtu për çështje të shëndetit oral, por kjo nuk ishte statistikisht e rëndësishme. Kur hulumtuesit kryen një analizë specifike, kishte 75 % rritje të rrezikut të kancerit veçanërisht hepatocellular (forma më e zakonshme e kancerit të mëlçisë). Hulumtuesit theksojnë se pjesëmarrësit që vuanin nga çështjet e shëndetit oral ishin më shpesh femra më të reja të cilat konsumonin më pak se dy pjesë të frutave dhe perimeve në ditë, dhe jetonin në zona me klimë të varfër socioekonomike, ku frutat dhe perimet ishin më pak të gatshme në dispozicion.

Megjithëse kjo nuk siguron një përfundim të të gjitha rezultateve në lidhje me lidhjen midis shëndetit oral dhe kancerit të mëlçisë, ajo sigurisht që tregon një fushë shqetësuese për profesionistët e shëndetësisë.

Një hulumtues i teorisë kishte lidhje me rolin që luan mëlçia në eliminimin e baktereve në trupin e njeriut dhe se si rritja e baktereve në gojë mund të bëjë që mëlçia të punojë jashtë orarit. Bakteri, Fusobacterium nucleatum, fillon në zgavrën e gojës, por roli i tij në kancerin e mëlçisë është i paqartë. Prandaj studimet e mëtejshme do hetojnë mikrobimin dhe kancerin e mëlçisë në plan të parë.

 

Interesi për të kryer studime të mëtejshme për kancerin e mëlçisë vjen nga fakti se është kanceri kryesor i gjashtë që shkakton vdekjen më të madhe në Bashkimin Evropian dhe pretendon jetën e mbi 60,000 njerëzve çdo vit. Në Shtetet e Bashkuara, ato shifra janë më të ulëta, pasi kanceri i mëlçisë vret rreth 32,000 amerikanë në vit.

Ky studim është vetëm fillimi i gjurmimit thellë në lidhjen midis shëndetit oral dhe kancerit të mëlçisë, por kjo jep një arsye të re për të marrë shëndetin tuaj oral më seriozisht.


Desert Herbs Cure for Liver Tumors


Desert herbs formulas studied and produced specifically for patients with various types of liver cancer, whether primary or advanced and with metastases, including: Hepatocellular carcinoma (HCC) or Hepatoma, Fibrolamellar HCC, Cholangiocarcinoma (bile duct cancer), Angiosarcoma or Hemangiocarcinoma, Hepatoblastoma, and metastatic liver cancer, which spreads to the liver from primary cancers of other organs, mainly from the colon and colorectal cancer.


Kura me Bimë të Shkretëtirës për Tumoret e Mëlçisë


Formula me bimë shkretinore të studiuara dhe të prodhuara posaçërisht për pacientët me lloje të ndryshme të kancerit të mëlçisë, qofshin fillestare apo të avancuar dhe me metastaza, duke përfshirë: Hepatocellular carcinoma (HCC) apo Hepatoma, Fibrolamellar HCC, Cholangiocarcinoma (bile duct cancer), Angiosarcoma apo Hemangiocarcinoma, Hepatoblastoma, dhe kanceri metastazik i mëlçisë, i cili përhapet në mëlçi nga kancere primare të organeve të tjera, kryesisht i zorrës së trashë dhe ai Kolorektal.