Shega mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të llojeve të caktuara të kancerit – studim

 

Një përmbledhje e kryer për të eksploruar vetitë e shegës kundër kancerit ka gjetur prova të mjaftueshme që mbështesin përdorimin e saj për parandalimin e kancereve të caktuara.

Studimi hetoi kulturën qelizore dhe studimet e kafshëve, si dhe provat klinike te njerëzit mbi përdorimin e shegës kundër llojeve të caktuara të kancerit. Pas përpilimit dhe analizimit të të gjitha të dhënave, ekipi konfirmoi se shega mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të kancerit të gjirit, prostatës, mushkërive, zorrës së trashë dhe lëkurës, si dhe karcinomës hepatocelulare.

Sipas rishikimit, shegët janë burime të mira të antioksidantëve, acideve fenolike dhe flavonoideve. Vetëm lëvorja e frutave është e pasur me ellagitannins, acid ellagic, acid gallic, acide hidroksibenzoike dhe punicalagin.

Studiuesit thanë se këto komponime kontribuojnë në vetitë anti-inflamatore, anti-proliferative, antioksiduese dhe anti-tumogjene të shegës. Ekipi shtoi se në studimet që ata kanë analizuar, shegët ishin në gjendje të modulonin rrugë të shumta sinjalizimi të përdorura nga qelizat e kancerit.

Ekipi zbuloi gjithashtu se polifenolet e pranishme në shegë shfaqën efekte anti-kancerogjene në eksperimentet in vitro dhe in vivo. Për më tepër, në studimet e kafshëve, ekstrakti i shegës tregoi aftësinë për të penguar rritjen e tumoreve të kancerit të mushkërive, lëkurës, zorrës së trashë dhe prostatës. Ndërkohë, në studimet që përfshinin pacientë njerëzorë, punicalagin u zbulua se kishte veti kimiopreventive dhe kimioterapeutike kundër qelizave të kancerit.

Potenciali terapeutik i shegës duket të jetë i larmishëm. Pra, duke çuar në rritjen e popullaritetit si një përbërës natyral dhe ushqim funksional për shekuj, polifenoli i shegës; punicalagin, dihet se ka aktivitet të fuqishëm kundër kancerit në qelizat e gjirit, mushkërive dhe qafës së mitrës, shkruan studiuesit.

Pjesë të ndryshme të shegës janë të dobishme

Përveç kësaj, në studimet që ata kanë rishikuar, disa pjesë të bimës së shegës (p.sh. lëvorja, lëngu dhe vaj) kanë treguar aftësinë për të penguar përhapjen e qelizave të tumorit, progresin e ciklit qelizor dhe angiogjenezën – formimin e enëve të reja të gjakut – në lloje të ndryshme të kancerit.

– Lëvoret e shegës, janë të pasura me flavonoide dhe antioksidantë, të cilët u zbuluan se ndihmojnë në vonimin e përhapjes së qelizave të ndryshme të kancerit. Përveç shtypjes së rritjes së kancerit, lëvorja mund të përdoret gjithashtu për të hequr qafe puçrrat, skuqjet dhe rrudhat, pasi është një hidratues natyral i lëkurës. Për më tepër, mund të përdoret si krem ​​kundër diellit dhe si ilaç natyral për zbokthin dhe rënien e flokëve. Lëkura gjithashtu mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së fytit, përmirësimin e higjienës së dhëmbëve, rritjen e shëndetit të kockave dhe përmirësimin e shëndetit të zorrëve.

– Ndërkohë, lëngu i shegës është i pasur me antioksidantë, vitaminë C, vitaminë E, vitaminë K, folate dhe kalium. Ajo gjithashtu ka veti antivirale dhe anti-inflamatore. Lëngu mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes, lehtësimin e inflamacionit të shkaktuar nga artriti, promovimin e shëndetit të zemrës, uljen e presionit të gjakut, përmirësimin e të mësuarit dhe kujtesës, rritjen e performancës seksuale dhe pjellorisë, mbështetjen e qëndrueshmërisë fizike dhe uljen e niveleve të sheqerit në gjak. Sipas studiuesve, lëngu gjithashtu përmban acid ellagjik, i cili mund të jetë arsyeja pas efekteve anti-kancerogjene të lëngut.

– Nga ana tjetër, vaj i shegës është i pasur me vitamina C dhe K, si dhe me antioksidantin acid punik, duke i dhënë atij aftësinë për të vonuar shenjat e plakjes, për të luftuar inflamacionin, për të zbehur plagët, për të ndriçuar lëkurën dhe për të mbrojtur nga dëmtimet e shkaktuara nga ekspozimi i tepërt ndaj dritës së diellit.