Fëmijët e trajtuar për Leukemi Limfoblastike Akute mund të rriten duke pasur probleme me zemrën, zbulon studimi

Leukemia limfoblastike akute është një lloj kanceri që prek gjakun dhe palcën e eshtrave. Është lloji më i zakonshëm i kancerit i zhvilluar te fëmijët. Megjithëse dihet që kjo leucemi përparon me shpejtësi, përparimet në mjekësinë moderne kanë rritur shkallën e mbijetesës së fëmijëve me këtë sëmundje. Sidoqoftë, një studim i kohëve të fundit nga studiues të Universitetit Mjekësor të Lublinit në Poloni gjeti një lidhje midis Leucemisë limfoblastike akute  të fëmijërisë dhe aterosklerozës. Në artikullin e tyre, i cili u shfaq në revistën Annals of Agriculture and Medicine, ata raportuan se fëmijët që iu nënshtruan trajtimit për Leucemi limfoblastike akute kishin një rrezik më të lartë të zhvillimit të parakohshëm të aterosklerozës sesa njerëzit që kaluan një fëmijëri të shëndetshme.

Çfarë është leuçemia limfoblastike akute?

Leucemia limfoblastike akute është një kancer gjaku që karakterizohet nga prodhimi i tepërt i limfoblasteve në palcën e eshtrave. Limfoblastet janë qeliza aberante që duken si – por janë më të mëdha – sesa limfocitet normale, të cilat janë një lloj specifik i qelizave të bardha të gjakut. Limfocitet janë pjesë e sistemit imunitar; Ato janë qelizat përgjegjëse për njohjen e substancave të huaja, prodhimin e antitrupave kundër tyre dhe shkatërrimin e qelizave të dëmshme.

Limfoblastet, nga ana tjetër, janë të paafta të bëjnë të njëjtat gjëra. Ato mund të rriten vetëm në numra me shpejtësi, gjë që përfundimisht bëhet problematike pasi do të grumbullojnë qelizat e shëndetshme. Kjo përfundimisht çon në funksion të dëmtuar të imunitetit, ndjeshmëri ndaj infeksioneve, anemi, ose përhapje të kancerit në tru dhe palcën kurrizore.

Edhe pse shkaku i Leucemisë limfoblastike akute është ende i panjohur, ekzistojnë faktorë rreziku që mund të rrisin rrezikun e një fëmije për zhvillimin e këtij kanceri. Këta faktorë përfshijnë:

  • Të kesh një binjak identik ose vëllazëror që ka sëmundjen.
  • Predispozicioni gjenetik.
  • Marrja e imunosupresuesve pas transplantimit të organeve.
  • Ekspozimi ndaj rrezeve X para lindjes.
  • Marrja e trajtimeve të tjera të kancerit (p.sh., kimioterapi, rrezatim) më parë.

Trajtimet për Leuceminë limfoblastike akute të fëmojëve përfshijnë transplantin e qelizave burimore ose palcës së eshtrave dhe / ose kimioterapinë. Kjo e fundit përfshin përdorimin e ilaçeve të fuqishëm për të vrarë qelizat kancerogjene, e ndjekur nga terapia e mirëmbajtjes pasi të konfirmohet remisioni. Terapia e mirëmbajtjes përfshin përdorimin e agjentëve anti-neoplastikë, të cilët parandalojnë rritjen e tumoreve. Ashtu si kimioterapia, trajtimet anti-neoplastike shkaktojnë efekte anësore serioze, të tilla si të përziera, humbje të flokëve, humbje të oreksit dhe lodhje, ndër të tjera.

Fëmijët e mbijetuar me leucemi limfoblastike akute kanë rrezik të lartë për të zhvilluar herët sëmundje të zemrës

Për studimin e tyre, studiuesit krahasuan pacientët që kishin kaluar trajtim anti-neoplastik me individë të shëndetshëm përsa i përket parametrave të përdorur për të vlerësuar aterosklerozën subklinike. Komplikimet e vonshme kardiovaskulare, të tilla si zhvillimi i aterosklerozës dhe sëmundjeve të lidhura me të, janë shkaqet kryesore të vdekjes dhe sëmundshmërisë në mesin e pacientëve me sëmundje fëminore si leucemia limfoblastike akute.

Sot, vlerësimi i endotelit (qelizat që rrethojnë enët e gjakut) mund të bazohet në matjen e faktorëve vazoaktiv të gjakut që rrjedhin nga endoteli. Niveli i ngritur në serum i këtyre faktorëve mund të tregojë lezione të hershme atrerosklerotike në pacientët me rrezik të lartë. Ndërkohë, vlerësimi i trashësisë së zakonshme të karotideve intima-media mund të përdoret gjithashtu për vlerësimin e aterosklerozës subklinike.

Studiuesit vlerësuan përparimin e hershëm të arteriosklerozës në 64 të mbijetuar të trajtuar për Leucemi limfoblastike akute gjatë fëmijërisë së tyre, dhe në 36 vullnetarë të shëndetshëm (kontroll). Ata matën nivelet e serumit në gjak të treguesve të mëposhtëm të dëmtimit dhe inflamacionit endotelial:

  • Molekula ndërqelizore ngjitëse-1 (sICAM-1)
  • Molekula ngjitëse e leukociteve endoteliale-1 (E-selektina)
  • Thrombomodulin (TM)
  • Interleukin 6 (IL-6)
  • Proteina reaktive C me ndjeshmëri të lartë (hs-CRP)

Ata gjithashtu vlerësuan trashësinë e zakonshme karotide intima-media (IMT) përmes ekzaminimit me ultratinguj.

Studiuesit zbuluan se të mbijetuarit e Leucemisë limfoblastike akute kishin nivele të konsiderueshme më të larta të sICAM-1, IL-6 dhe hs-CRP sesa vullnetarët e shëndetshëm. Po ashtu kishin vlera më të larta IMT për mesatare për arteriet karotide të majta dhe të djathta sesa subjektet e shëndetshme, duke sugjeruar një trashje të arterieve, që është një shenjë e hershme e arteriosklerozës.

Bazuar në këto rezultate, studiuesit arritën në përfundimin se individët e trajtuar në fëmijëri për sëmundje të rënda si Leucemia limfoblastike akute kanë një rrezik më të lartë të aterosklerozës së parakohshme, siç tregohet nga nivelet e ngritura të serumit të biomarkerëve dhe rritja e vlerave të IMT.

Kura bimore profesionale që Mjekësia Bimore Arabe i mundëson pacientëve me Leukemi limfoblastike parandalon rreziqet e sëmundjes në të ardhmen dhe i ndihmon ata të bëjnë një jetë më cilësore dhe më të sigurt, qoftë nëse janë në fillim të trajtimit konvencional apo pasi e kanë përfunduar atë.