Kanceri Testikular; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Kanceri testikular, ose kanceri i testiseve, është një prej kancereve më të zakonshme, që zakonisht ndikon të rinjtë ndërmjet moshave 15 dhe 44 vjeç.

Llojet e ndryshme të kancerit testicular janë klasifikuar nga lloji i qelizave ku kanceri fillon të zhvillohet; forma më e zakonshme e kancerit testicular është e njohur si “kanceri testicular i qelizës embrion”. Kjo formë e kancerit llogarit rreth 95% të të gjitha rasteve. Qelizat embrionale janë një lloj i qelizave që trupi përdor për të ndihmuar në krijimin e spermës.

Ka dy nëntipe kryesore të kancerit testicular të qelizave embrion. Ato janë:

– Seminoma, të cilat përbëjnë rreth 40% të të gjithë kancereve testiculare të qelizës embrion.

– Jo-seminoma, të cilat përbëjnë rreth 60% të të gjithë kancereve testiculare të qelizës embrion.

Llojet më pak të zakonshme të kancerit testicular përfshijnë:

– Tumoret e qelizave Leydig, të cilat përbëjnë rreth 1-3% të rasteve.

– Tumoret e qelizave Sertoli, të cilat përbëjnë rreth 1% të rasteve.

Simptomat

Simptoma më e zakonshme e kancerit testicular është një gungë ose ënjtje pa dhimbje në testise.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

– Një dhimbje e lehtë në scrotum (qese prej lëkure që varet nën penis dhe përmban testiset)

– Një ndjenjë e rëndesës në scrotum

Kanceri i testisit është relativisht i pazakontë, me një kontabilitet prej vetëm 1% të të gjithë kancereve që ndodhin te meshkujt. Normat e kancerit testicular janë pesë herë më të larta nte meshkuj e bardhë se sa tek burrat e zinj. Arsyet për këtë janë të paqarta.

Numri i rasteve të kancerit testicular që janë diagnostikuar çdo vit në Britani të Madhe është dyfishuar pothuajse që nga mesi i viteve 1970. Përsëri, arsyet për këtë janë të paqarta.

Kanceri i testisit është një nga llojet më të shërueshme të kancerit dhe mbi 95% e burrave me fazë të hershme të kancerit testicular, shërohen plotësisht.

Edhe rastet e kancerit testicular më të avancuar, ku kanceri është përhapur jashtë testiseve të indeve të afërta, kanë një shans 80% për t’u shëruar.

Shkaqet

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton kancerin e testikujve në shumicën e rasteve.

Mjekët e dinë që kanceri i testikut ndodh kur qelizat e shëndetshme në një testikul ndryshohen. Qelizat e shëndetshme rriten dhe ndahen në një mënyrë të rregullt për ta mbajtur trupin të funksionojë normalisht. Por ndonjëherë disa qeliza zhvillojnë anomali, duke bërë që kjo rritje të dalë jashtë kontrollit – këto qeliza kanceroze vazhdojnë të ndahen edhe kur qelizat e reja nuk janë të nevojshme. Qelizat grumbulluese formojnë një masë në testikul.

Pothuajse të gjitha kanceret e testikujve fillojnë në qelizat germinale – qelizat në testikuj që prodhojnë spermën e papjekur. Çfarë bën që qelizat germinale të bëhen anormale dhe të zhvillohen në kancer nuk dihet.

Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun për kancer testikular përfshijnë:

– Një testikul i pazbritur (kriptorchidism). Testet formohen në zonën e barkut gjatë zhvillimit të fetusit dhe zakonisht zbresin në skrotum para lindjes. Burrat që kanë një testikul që nuk zbriti kurrë, kanë më shumë rrezik nga kanceri i testikut sesa burrat, testikujt e të cilëve zbresin normalisht. Rreziku mbetet i ngritur edhe nëse testikujt janë zhvendosur në mënyrë kirurgjikale në skrotum.

Prapëseprapë, shumica e burrave që zhvillojnë kancer testikular nuk kanë një histori të testikujve të padzbritur.

– Zhvillimi jonormal i testikujve. Kushtet që shkaktojnë testikujt të zhvillohen jonormal, siç është sindroma Klinefelter, mund të rrisin rrezikun për kancer të testikulit.

– Historia familjare. Nëse anëtarët e familjes kanë pasur kancer të testikulit, mund të keni një rrezik të rritur.

– Mosha. Kanceri testikular prek adoleshentët dhe burrat më të rinj, veçanërisht ata midis moshës 15 dhe 35 vjeç. Sidoqoftë, ai mund të shfaqet në çdo moshë.

– Rraca. Kanceri itestikularështë më i zakonshëm te burrat e bardhë se sa tek burrat e zinj.

TRAJTIMI NATYRAL

  • Ushqimi

Kanceri dobëson sistemin imunitar të trupit duke ndikuar në qelizat e gjakut që mbrojnë kundër sëmundjeve. Si rezultat, trupi juaj nuk mund të luftojë infeksionin siç mund të bëjë trupi i një personi të shëndoshë.

Është e rëndësishme që të kujdeseni kur përgatisni ushqimin për të parandaluar infeksionet që mund të vijnë nga ushqimi.

Këshilla

– Lani duart tuaja tërësisht para se të përgatisni ushqim dhe para se të hani.

– Mbani të pastër gjithë zonën ku përgatisni ushqimin duke e pastruar me ujë të nxehtë me sapun.

– Frutat dhe perimet të lahen tërësisht.

– Kur hani jashtë, shmangni ushqimin që ka mbetur për periudha të gjata dhe ushqimin që mund të ketë qenë kontaminuar me baktere, p.sh. sallatë, sushi, mish të papërpunuar ose të papjekur, peshk, butak, pula dhe vezë.

– Kur bëni pazarin, merrni një enë të izoluar për ushqimin e ftohtë dhe të ngrirë.

– Mos e ri-ngrini ushqimin.

– Përdorni mjete dhe mbajtëse të veçanta për mishin dhe perimet e papërpunuara.

– Sigurohuni që mishi nuk kullon mbi ushqimet e tjera në frigorifer.

– Ushqimin e ftohtë futeni menjëherë në frigorifer pas marrjes së një pjese të tij që ju nevojitet.

– Shmangni ngrënien e vezëve të papërpunuara (për shembull, në pijet e qumështit).

Këtu janë ushqimet që duhen shmangur me çdo kusht.
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
• Mos konsumoni shurup të lartë në fruktozë.
• Mos pini pije të gazuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta dhe të gjitha ushqimet e përpunuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në trans-yndyra të dëmshme të hidrogjenizuara, dhe margarinën. Eliminoni miellin e rafinuar të bardhë, i cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft tipik dyqani ushqimesh.

Gjithashtu shmangni alkoolin, kafeinën, karbohidratet e thjeshta, sheqerin dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe tërësisht të përpunuara.

  • KURA ME BIME TE SHKRETETIRES

Kura bimore për kancerin testikular përbëhet nga ilaçet me bimë shkretinore që i gjeni më poshtë. Këto ilaçe janë krejtësisht me bimë shkretinore të studiuara në mënyrë shkencore dhe të provuara me sukses në njerëz e në qindra pacientë që kemi kuruar me këtë lloj të kancerit. Trajtimi ndiqet disa muaj, gjë që ndryshon nga një pacient në tjetrin për shumë faktorë, por efektet e ilaçeve fillojnë që në ditët e para të trajtimit dhe brenda pak ditësh, shumica e pacientëve që janë në faza të avancuara të sëmundjes, ndiejnë përmirësim të ndjeshëm në shëndetin e tyre. Mundësia e shërimit të plotë me këto ilaçe është e madhe për të gjithë pacientët, dhe ilaçet janë krejtësisht të sigurta dhe pa asnjë lloj efekti anësor, por vetëm me efekte pozitive në të gjithë trupin, si dhe reduktojnë dëmet dhe efektet anësore të trajtimeve konvencionale të spitalit, si kimioterapia, radioterapia apo imunoterapia.